سعید محمد:
ساخت یک میلیون مسکن در سال فقط با روش ساخت و ساز سریع و پیش ساز امکان دارد
رکنا: سعید محمد گفت: اقتصاد کشور را باید بدون توجه به چارچوبهای لیبرال غربی و با نگاه عدالت محور پیش برد.
به گزارش رکنا، سعید محمد فرمانده پیشین قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء در آیین رونمایی از کتب دانشگاهی در دانشکده مدیریت دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز، گفت: آثاری که ملاحظه میفرمایید در غالب یک کار فشرده تیمی دو ساله بصورت شش کتاب و با هدف گسترش ارتباط صنعت و دانشگاه فراهم آمده است تا به شناخت مسائل واقعیتر کشور کمک شود و دانشجویان در فضای توهمی درس نخوانند.
وی افزود: نخبگان دانشگاهی که سرآمد و باعث افتخار باشند کم نداریم، درصنایع کشور هم اتفاقات بزرگی در حال رقم خوردن است، صنعت بجای هزینه کرد مستقل باید از تحقیقات سرشار مجموعههای دانشگاهی استفاده کند تا مشکلات کشور برطرف شود.
این عضو هیات علمی بیان کرد: امیدواریم با افزایش تعداد نفرات این تیم و نیازی سنجی از سوی تعداد بیشتری از دانشگاهها شاهد تولید کتابهای آموزشی بیشتری باشیم، همچنین سازوکاری برای تهیه محتوا، انتشار و توزیع راحتتر آنها اندیشیده شود.
فرمانده پیشین قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء گفت: با تحریمها و مشکلات مختلف روبرو هستیم، ولی کشور آنقدر ظرفیتهای سرشار دارد که میتوان مسائل را حل کرد، این درحالیست که ارزیابیها میگوید مردم در شرایطی نیستند که مستحق آن باشند.
محمد افزود: برخی آدرس غلط میدهند که مسئله ما تکنولوژی و انتقال تکنولوژی است، به عنوان فردی که در ساخت بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی نقش داشته میگوییم چنین نیست، کل کار به آن عظمت با دانش ایرانی انجام شد، ۷۰ درصد اقلام هم ساخت داخل بودند که این میزان برای فاز بعدی که همکاران ما انجام میدهند به ۱۰۰ درصد رسیده است.
وی تصریح کرد: آنچه کشور را اذیت میکند عدم مدیریت است، حتی مشکلات نبود منابع مالی نیز اگر مدیریت وجود داشته باشد حل میشود، مهم شایسته سالاری و استفاده از نیروهای موثر است، مدیریت یک علم و دارای استانداردهای جهانی است، به عنوان رئیس انجمن مدیریت پروژه ایران در خدمت جمعی از بهترینهای علم مدیریت پروژه کشور تلمذ میکنم و بارها گلایههای دوستان را شنیده ام که مواجه داشته اند با افرادی که الفبای علم مدیریت را نمیدانند، ولی بنابر توصیههای سیاسی مگاپروژههای میلیونها دلاری را در دست دارند.
محمد ادامه داد: پراید اگر داشته باشید و بخواهید دست کسی بدهید اول مطمئن میشوید گواهی نامه رانندگی دارد، سنگینترین پروژهها و مجموعههای کشور را، ولی به افرادی با رشتههای غیر مرتبط و فاقد گواهینامههای لازم سپرده بودند. برای همین میبینید هزینه سنگین از جیب مردم انجام میشود، ولی کارها پیش نمیرود، یا پروژهای اینقدر با تاخیر به نتیجه میرسد که کاربری و سود دهی خود را از دست میدهد.
این عضو هیات علمی دانشگاه افزود: برای بهبود وضعیت باید ریل کنونی اقتصاد مملکت عوض شود، چهار هزار هزار میلیارد حجم کنونی نقدینگی کشور است که با شتاب فراوان طی ۸ سال گذشته ۶ و نیم برابر شده است، روزی چند هزار میلیارد تومان نقدینگی بدون پشتوانه در کشور تولید میشود که مبنای عمده آنها محاسبه سود سپردههای بانکی در انتهای هر روز است، کنترل نقدینگی و افزایش تولید کمک خواهد کرد وضعیت آینده ما بهتر شود، اقتصاد کشور را باید بدون توجه به چارچوبهای لیبرال غربی و با نگاه عدالت محور پیش برد.
فرمانده پیشین قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا گفت: در شهرها و بخصوص کلان شهرهای کشور با مشکل جدی حاشیه نشینی روبرو هستیم، جمعیت زیادی بدون داشتن حداقلهای امکانات زندگی در حال زیست هستند، قیمت مسکن هم روز به روز بالاتر میرود، مشکلی که جوانها بیش از دیگران با آن روبرو هستند و اگر زمانی قصد داشتند با ۲۰-۳۰ سال کار کردن خانه بخرند، الان باید ۲۰-۳۰ سال کار کنند تا هزینه اجاره نشینی داشته باشند.
وی بیان کرد: معضلات مسکن شهری اینقدر سنگین شده که حل آن در توان مدیریت شهری نیست بلکه باید وضعیت اقتصادی کشور تغییر کند، اکنون سرمایه دارها پول خود را در اقلام کاذب همچون ماشین و مسکن سرمایه گذاری میکنند، نیازی هم به فروش آنها ندارند، زیرا حفظ آنها به تنهایی سرمایه شان را افزایش میدهد، میگویند فردی ۱۰ هزار خانه دارد.
محمد افزود: از طرف دیگر اگر به شهرکهای صنعتی بروید ۹ درصد مالیات بر ارزش افزودهای که باید از مصرف کننده نهایی گرفته شود را از تولید کننده میگیرند و در نتیجه دخل و خرج تولید کنندهها نمیخواند، شهرکها مملو از واحدهای تولیدی راکد و ورشکسته شده اند.
فرمانده پیشین قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء گفت: پولی که باید صرف تولید شود در بازار مسکن حبس میشود، باید قوانین مالیاتی گذاشته شود که جلوی این رویه را بگیرد، شهروندان باید مثلا تا ۵ یا ۱۰ خانه را اجازه نگهداری داشته باشند، ولی بیش از آنرا مالیات قابل توجه بدهند، البته مشکل اصلا خانههای مردم نیست بلکه ارگانها و بانکها هستند که در تعداد بسیار زیاد اقدام به خرید و نگهداری املاک میکنند.
این عضو هیات علمی دانشگاه افزود: گفته میشود ۵ و نیم میلیون واحد کسری مسکن داریم، چرا که سالهاست مسکن تولید نشده لذا قیمت بالا رفته است که بخشی از آنرا میتوان با خانههای خالی موجود حل کرد.
وی تشریح کرد: برمبنای آمار سالی یک میلیون مسکن اگر حجم مورد اشاره را برابر ۱۰۰ میلیون متر مربع در نظر بگیریم برای ساخت آن به حداقل ۵۰۰ هزار میلیارد تومان پول نیاز است که پنج برابر بودجه عمرانی کشور است، تزریق چنین عددی تورم وحشتناک ۳۰ تا ۴۰ درصد بیش از نرخ تورم بالای کنونی را در پی دارد، بعلاوه چنین پولی اصلا در دسترس نیست.
محمد ادامه داد: با تغییر قوانین مالیاتی میتوان کاری کرد که منفعت اصلی مسکن برای سازنده و استفاده کننده باشد نه فردی که سرمایه در بازار مسکن حبس میکند، اینگونه پول پروژههای مسکن بجای آنکه از طریق بانکها تامین شود و اثرات تورمی داشته باشد از سوی بخش خصوصی فراهم خواهد شد، باید کل نگر باشیم وگرنه برای حل مشکل مسکن کشور را با چند مشکل دیگر روبرو خواهیم کرد.
فرمانده پیشین قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا بیان کرد: حجم نقدینگی کشور بسیار بالاست، آزادانه میچرخد و به حوزههای مختلف صدمه میزند، اخیرا هم بخش زیادی از سرمایه کشور وارد بازار ارزهای دیجیتال شده که مخرب است، زیرا بدون آنکه تولیدی صورت گرفته باشد نقدینگی را افزایش میدهد. خلق پول سرطانی است که به جان کشور افتاده و اگر درمان نشود اقتصاد کشور را متلاشی خواهد کرد.
این هیات علمی دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خویش گفت: در بهترین ساخت و سازهای لاکچری کشور هم هدر رفت انرژی فراوانی داریم، جلوگیری از اسراف انرژی بخشی فرهنگی است، ولی بخش عمدهای هم به نحوه ساخت مجموعهها مربوط است و رعایت نمیشود.
یک میلیون مسکن سالانه را با روشهای قدیمی نمی توان ساخت
وی یادآور شد: ساخت وسازهای سریع امروز در دنیا بسیار رونق یافته و چین یا آلمان ثابت کرده اند که میتوان با سرعت بسیار بالا کار کرد، اما آنها که باید دنبال ورود این فناوریها به کشور بروند و کارخانههای سری سازی ایجاد کنند نرفته اند، دستگاههای مربوطه هم معلوم نیست اجازه ساخت چند طبقه را به سازههای پیش ساز بدهند، یک میلیون مسکن سالانه را اینگونه میتوان ساخت نه با روشهای قدیمی و زمان بر که بازدهی لازم را ندارند.
محمد در پاسخ به سوالی در خصوص معضلات مدیریت شهری پایتخت بیان کرد: برای مدیریت شهری نمیتوان از روشهای قدیمی همچون اخذ عوارض و حق پروانه استفاده کرد، سهمی هم دولتها در پرداخت هزینههای شهرداری دارند که هیچوقت پرداخت نمیکنند، تراکم فروشی و فضای سبز فروشی هم راهکار نیست.
فرمانده پیشین قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء افزود: باید صندوقهای سرمایه گذاری مسکن یا توسعه شهری وجود داشته باشند که مردم سرمایه خود را وارد آنها کنند، البته تضمینهای مناسب هم وجود داشته باشد که پول مردم را نخورند، اینگونه میتوان نقدینگی سرگردان که به کشور صدمه میزند را مهار کرد، ولی چنین روشهایی کمی سختی دارد لذا دنبال آنها نمیروند.
وی یادآور شد: ما در قرارگاه خاتم الانبیا برای ساخت بزرگراه غدیر که آبیک قزوین را وصل به تهران و سپس گرمسار میکند پول لازم را نداشتیم، لذا از همین روش استفاده کردیم و منفعت آتی پروژه را به مردم فروختیم، یعنی اوراق منفعت در فرابورس عرضه کردیم که ظرف ۱۶ دقیقه کلا خریداری شد.
این عضو هیات علمی دانشگاه گفت: با چنین روشهایی میتوان شهر را از رخوت در آورد، منظر تهران در کل کشور تاثیر دارد و ساخت و ساز در پایتخت متوقف شده است، در صورتی که با روشهای نوین تامین مالی میتوان مشکل را حل کرد.
محمد در پاسخ به سوالی در خصوص بورس مسکن گفت: سال قبل چنان بلایی در بورس بر سر مردم آمد که برای ورود مجدد آنان به چنین عرصهای باید اعتمادسازی جدی صورت گیرد، بورس مسکن در تعیین قیمت و عرضه مفید خواهد بود، ولی مشکلی کنونی کشور در حوزه تولید مسکن است.
فرمانده پیشین قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا بیان کرد: چند سال اخیر سالانه پروانه ۲۰۰-۳۰۰ هزار واحد مسکن اخذ شده که همه از سوی مردم بوده و هیچ طرح حمایتی از سوی دولت مطرح نشده است، لذا عرضه کم قیمت کاذب را بدنبال داشته است، بازار مسکن به نظارت نیاز دارد، ولی اگر افزایش تولید صورت گیرد بسیاری از مشکلات نظارتی نیز حل خواهند شد.
وی تصریح کرد: میدانید اگر سالی یک میلیون مسکن در کشور ساخته شود آدم بیکار نخواهیم داشت، در پی آن آمار طلاق هم کاهش مییابد، درست است که بسیاری طلاق را موضوعی فرهنگی میدانند، ولی اقتصاد هم در بروز تنشها بسیار موثر است، بیکاری و ضعف اقتصادی روی افزایش حاشیه نشینی و حاشیه نشینی روی افزایش بزه اثر دارد، اینگونه است که باید در موضوعاتی مثل بازار مسکن نگاه همه جانبه و کلان داشت.
این استاد دانشگاه در خصوص چرایی ضعف نظارتها در بازار مسکن گفت: بازرسی باید مبتنی بر داده باشد، اولین مشکل نبود یک بانک اطلاعاتی قابل اتکا در حوزه مسکن است، حتی نمیدانید چه میزان خانه خالی در کشور وجود دارد، این عدد ۳ میلیون واحد بیان شده، ولی روش اخذ آن سه نوبت مراجعه به خانهها بوده است، شاید فرد مسافرت خارج از کشور است و یک ماه دیگر برگردد.
محمد افزود: یکی دیگر از مشکلات بزرگ کشور وقفه ۲۰ ساله در اجرای طرح کاداستر است، اگر این طرح اجرا شود جلوی زمین خواریها گرفته میشود، زیرا همه زمینها شناسنامه دار میشوند به همین دلیل هم سنگ اندازی شده، این در حالیست که بنابر مطالعات بنده میتوان در یک سال و نیم این کار را انجام داد.
فرمانده پیشین قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا بیان کرد: آمایش سرزمینی موضوع کمتر دیده شده در کشور ما و از جمله شهرسازی است، در کویر مرکزی ایران در حال ساخت و ساز هستند و مردم را بدون آب گرفتار خواهند کرد، کشور مناطق بکر همچون سواحل مکران دارد که کنار دریاست و میتوان ارز آوری بسیاری در آن ایجاد کرد.
وی تصریح کرد: اگر آمایش سرزمینی و حکمرانی در ایجاد شهرهای جدید مد نظر نباشد مردم هم مشکلات جدی شغلی پیدا میکنند هم در تامین آب و برقشان میمانیم، آنگاه است که برای مطالبه خواستههای خود کف خیابان میآیند. با قوانین تشویقی و حاکمیتی شهرسازی میتوان جلوی بسیاری از اتفاقات آتی کشور را گرفت و به رشد زمینههای منجر به گشایش اقتصادی نیز کمک کرد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
ارسال نظر