به بهانه توقف مازوت سوزی در نیروگاه ها و لزوم توجه به سلامت شهروندان ایرانی / فرق می کند چه کسی رییس جمهور باشد!

به گزارش خبرنگار پارلمانی رکنا، موسی احمدی رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که از این دستور چندان خشنود به نظر نمی رسید، گفت: این نیروگاه ها عمدتا خارج از شهر هستند و ما راهی به جز مازوت سوزی نداریم. به هر حال نمی شود برق مردم را قطع کرد این کار آسیب زیادی به مردم می زند.

وی افزود: اخیرا تعامل خوبی بین وزارت خانه های نفت و نیرو به وجود آمده است. در جلسه اخیری که با حضور وزیر نیرو و معاونین وزارت نفت که متولی امر تولید گاز و میعانات برگزارشد، معاونین وزارت نفت هم افزایش تولید را وعده دادند و هم بهینه سازی را تقبل کردند به نحوی که در بحث گاز و میعانات، نیاز نیروگاه های کشور تأمین شود. بر این اساس وزیر نیرو هم در صحن علنی مجلس قول داد چنانچه سوخت نیروگاه‌ها تأمین شود، تا آخر سال مشکلی در تأمین برق نخواهیم داشت.

رییس کمیسیون انرژی مجلس البته در پاسخ به این سوال که" آیا از مازوت برای به جریان انداختن نیروگاه ها استفاده می شود؟" چنین گفت: ازهر دو سوخت استفاده می شود البته قرار شده تا از مازوتی استفاده شود که سولفورش گرفته شده و بهینه باشد تا مشکل زیست محیطی به وجود نیاورد.

اظهارات احمدی در حالی است که کارشناسان درباره سوخت مازوت هشدارهای جدی می دهند و اساسا سولفورگیری را حرفی بی اساس تلقی می کنند.

یکی از این کارشناسان گفت: مازوت فقط باید به عنوان یک سوخت ذخیره استفاده شود آن هم برای نیم ساعت تا یک ساعت در عرض یک تا دوماه. استفاده از این سوخت اثرات غیرقابل جبرانی بر سلامت مردم دارد. این که می گویند سولفورش گرفته می شود، بی معناست. این سوخت با هیدوژن هوا ترکیب می شود و در نهایت گازها و مواد سمی منتشر می شود که نه تنها هوا بلکه زمین را نیز آلوده می کند. آلودگی ناشی از این سوخت چنان است که تا 10 سال زمین برای زراعت مناسب نیست و هر چیز قابل کشت در زمین، آلوده و سمی می شود.

وی در پاسخ به اظهارات برخی  مسئولین  مبنی بر این که کشورهای دیگر هم از این سوخت در مواقع ضروری استفاده می کنند، چنین گفت: در کشورهای توسعه یافته حتما از فیلترها در دهانه دودکش ها استفاده می شود. آیا در کشور ما هم استفاده می شود؟ دود دودکش ها تا فاصله 20 تا 30 کیلومتری قابل مشاهده است و همه جا می نشیند. ای کاش نه تنها در 4 نیروگاه بلکه مازوت سوزی را در کل کشور قطع می کردند!

این موضوعی بود که نصرالله پژمان‌فر رییس کمیسیون اصل 90 هم به آن پرداخت و در صحن علنی گفت: چرا فیلتر در  نیروگاه‌های مازوت‌سوز نصب نشد؟ در کشور ما ۱۶ نیروگاه وجود دارد که مصرف سوخت این نیروگاه‌ها مازوت است، ۲ نیروگاه بعثت و اصفهان از گذشته به دلیل آلودگی هوا از چرخه سوخت مازوت خارج شدند. اکنون ۳ نیروگاه دیگر شهید منتظر قائم البرز، شهید محمد منتظری اصفهان و نیروگاه شازند را از مصرف مازوت مستثنی کرده‌اند و از چرخه تولید برق خارج شده‌اند.

وی افزود: آیا در دنیا فقط ما مازوت مصرف می‌کنیم و مسئله آلودگی هوا فقط برای ما مطرح است؟ اینگونه نیست زیرا در نیروگاه‌های مصرف‌کننده مازوت دنیا فیلترهایی قرار داده‌ که هم مازوت سوخته شود و هم آلودگی هوا تولید نشود.

با این همه و با وجود فشارهای مالی و عدم وجود زیرساخت های مناسب – که باید توسط دولت ها در ادوار مختلف به وجود می آمد- پزشکیان تا جای امکان پای سلامت مردم ایستاد و به رغم مجوز شورای عالی امنیت ملی ، سوخت مازوت را در 4 استان متوقف کرد. این همه یعنی به قول محمد جواد ظریف که در کارزار انتخاباتی سال 1403 فریاد می زد: «مردم مهم است چه کسی در پاستور بنشیند» تا کنون درست ترین مسیر را انتخاب کرده ، اگر چه تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله بسیار است. بر این اساس، دولت باید سریعا تصمیمات عاجلی در این راستا بگیرد و با استفاده از توان دیپلماسی خود، از همه ظرفیت و امکانات برای رفع مشکل ناترازی از یک سو و توجه به سلامت مردم از سوی دیگر، استفاده کند چون مهم است چه کسی رییس جمهور باشد. مردم خواهان تغییرند.

وبگردی