سند همکاری‌های‌ اقتصادی ایران و قطر امضا شد

به گزارش رکنا به نقل از وزارت نیرو، سند همکاری‌های اقتصادی ایران و قطر همزمان با مراسم اختتامیه نهمین کمیسیون همکاری‌های مشترک اقتصادی ایران و قطر به امضا "علی اکبر محرابیان"، وزیر نیرو و "شیخ محمد بن حمد بن قاسم العبدالله آل ثانی" وزیر صنعت و تجارت قطر رسید.

در سند مذکور برهمکاری‌ها در حوزه انرژی (آب و فاضلاب، برق و نفت و گاز و محیط زیست) و اهمیت همکاری دو کشور برای تبادل تجارب و دانش فنی و برگزاری رویداد‌ها اعم از نمایشگاه، دوره‌های آموزشی تخصصی در زمینه فنآوری‌های آب و آبفا،انرژی خورشیدی و تجدید‌پذیر،بازدید متقابل بخش‌های خصوصی در زمینه ظرفیت‌های مشاوره، پیمانکاری و صنایع، تولید تجهیزات مرتبط با صنعت برق دو کشور و آمادگی سازمان‌های محیط زیست دو کشور برای گسترش روابط و اجرای اسناد امضا شده تاکید شد.

دراین سند همچنین بر همکاری‌های تجاری و صنعتی (شامل تعاملات بانکی، بیمه، گمرک، صندوق توسعه ملی، خدمات فنی و مهندسی، بازرگانی، صنایع و معادن، مناطق آزاد، سرمایه‌گذاری، صندوق ضمانت و استاندارد) تأکید شده است.

همکاری در زمینه‌های راه، ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات، کشاورزی، قضایی، حقوقی و کار و مرزی از محور‌های این همکاری به شمار می‌آید.

در بعد اجتماعی و فرهنگی شامل گردشگری و صنایع دستی، بهداشت، علوم و پژوهش، قضایی و حقوقی در این سند تلاش شده است که بر این اساس بر برگزاری کمیته فنی همکاری‌های گردشگری، نشست بین فعالان گردشگری و توسعه گردشگری بین دو کشور،  گسترش همکاری بین دانشگاه‌های علوم پزشکی دو کشور و تبادل استاد و دانشجو، همکاری در زمینه دارو و غذای حلال در سطح منطقه، توسعه همکاری میان دانشگاه‌ها و برگزاری نشست میان رؤسای دانشگاه‌ها و آمادگی برای حمایت از توسعه زبان و ادبیات دو کشور توافق شد.

ضرورت توسعه روابط اقتصادی ایران و قطر همتراز با روابط سیاسی

"علی اکبر محرابیان" گفت: نهمین کمیسیون مشترک ایران و قطر در حالی برگزار می‌شود که تجاوزات بی‌رحمانه رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم غزه و فلسطین ادامه دارد و رژیم صهیونیستی قصد دارد حق قانونی مردم غزه را با موشک و اسلحه از آن‌ها بگیرد.

وزیر نیرو با محکوم کردن جنایت‌های رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه افزود: در این شرایط ما شاهد یک خیزش بین‌المللی در سطح جهان علیه جنایت‌های رژیم صهیونیستی هستیم و طی ۵۰ روز گذشته بیش از ۲۶۰۰ تظاهرات در همین زمینه تنها در کشور آمریکا برگزار شده است.

وی با انتقاد از نوع برخورد سازمان ملل با این جنایت‌ها ادامه داد: امروز شورای امنیت که وظیفه تامین امنیت جهانی را بر عهده دارد، در مقابل امنیت جهانی ایستاده است و هر طرحی که برای تامین امنیت مردم غزه به این شورا ارائه می‌شود را دولت آمریکا وتو می‌کند که ما این اقدام بی‌شرمانه را محکوم می‌کنیم.

وزیر نیرو در ادامه سخنان خود با اشاره به سیاست دولت سیزدهم در توسعه روابط دوستانه با کشور‌های همسایه یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران توسعه روابط با کشور‌های همسایه را در دستور کار قرار داده و در طول ۲ سال اخیر که دولت آیت الله رئیسی مستقر شده است، شاهد توسعه و تعمیق روابط دوستانه با همه کشور‌های همسایه هستیم که این به عنوان بک استراتژی مهم و راهبردی جمهوری اسلامی ایران تلقی می‌شود.

محرابیان افزود: با توجه به اینکه بین ایران و قطر حسن همجواری برقرار است و شرایط سیاسی میان دو کشور در بهترین حالت قرار دارد، انتظار این است که روابط اقتصادی میان دو کشور نیز همتراز با روابط سیاسی توسعه یابد.

رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و قطر ضمن تشکر از مسئولان نهمین کمیسیون همکاری‌های مشترک، بیان کرد: در این دور از کمیسیون مشترک توافقات خوب و امیدوار کننده‌ای در چهار کمیته تجارت، فرهنگی اجتماعی و زیرساخت حاصل شد که امیدواریم با عملیاتی شدن این توافقات شاهد آثار مثبت آن بر روابط اقتصادی هر دو کشور باشیم.

وی در مورد توافقات حاصل شده در کمیته تجارت گفت: در این کمیسیون تصمیم‌های بسیار خوبی پیرامون توسعه همکاری‌های تجاری بین دو کشور گرفته شد و مقرر شد مسئولیت اصلی پیگیری این تصمیم‌ها بر عهده اتاق‌های بازرگانی ایران و قطر باشد.

وزیر نیرو با اعلام این خبر که در این کمیسیون تصمیم گرفتیم تا در آینده نزدیک یک همایش بزرگ در زمینه معرفی ظرفیت‌های اقتصادی دو کشور با حضور شرکت‌های فعال اقتصادی ایران و قطر برگزار شود، ادامه داد: با توجه به اینکه مهم‌ترین ظرفیت ایران و قطر تولید و صادرات انرژی است، در زمینه توسعه روابط در این حوزه نیز توافقات خوبی حاصل شد که از جمله آن اتصال الکتریکی شبکه برق دو کشور و نیز توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و فناوری‌های این حوزه است.

محرابیان پیرامون توافقات حاصل شده در حوزه زیرساخت تصریح کرد: در این بخش نیز ۱۴ محور مهم مورد توافق قرار گرفت که از جمله آن توسعه روابط در بخش ICT، خدمات بندری، حمل و نقل دریایی و اتصال بازار اقتصادی دو کشور به یکدیگر است.

وی در مورد توافقات صورت پذیرفته در کمیته فرهنگی اجتماعی نیز بیان کرد: در کمیته فرهنگی اجتماعی نیز ۷ محور ترسیم شد که از جمله آن‌ها همکاری در زمینه گردشگری و صنایع دستی است که سوابق و ظرفیت‌های خوبی در این دو حوزه میان دو کشور وجود دارد.

وزیر نیرو افزود: همکاری در زمینه دانشگاهی و تبادل استاد و دانشجو و توسعه روابط در حوزه گردشگری سلامت و خدمات پزشکی، ورزش و امور جوانان نیز از دیگر موضوعاتی بود که پیرامون آن‌ها توافقات خوبی حاصل شد.

وی در پایان ضمن اظهار امیدواری نسبت توسعه همه جانبه روابط میان ایران و قطر در آینده تاکید کرد: با توجه به ظرفیت‌های بالای توسعه همکاری‌ها میان دو کشور این انتظار وجود دارد که دو طرف اهتمام ویژه‌ای برای عملیاتی کردن مصوبات این دور از کمیسیون همکاری‌های مشترک اقتصادی داشته باشند.

روابط ایران و قطر در سال‌های اخیر جهش ویژه‌ای داشته است

"شیخ محمد بن حمد بن قاسم العبدالله آل ثانی" در آیین اختتامیه نهمین اجلاس همکاری مشترک ایران و قطر گفت: این اجلاس فرصت مهمی برای پیگیری توافقاتی است که در اجلاس هشتم صادر شده است و می‌تواند در توسعه روابط تجاری، صنعتی و اقتصادی و تحقق اهداف اقتصادی مدنظر دو کشور بسیار موثر واقع شود.

وزیر صنعت و تجارت قطر و رئیس قطری نهمین کمیسیون همکاری مشترک اقتصادی ایران و قطر تاکید کرد: روابط راسخ و پایدار بین دو کشور جمهوری اسلامی ایران و دولت قطر و همچنین ارتباط دو سویه طی سال‌ها، نشان‌دهنده روابط مستحکم بین دو کشور است و سفرهای رسمی بین دو طرف در همین مسیر بوده و نشان از عمق روابط موجود بین دو کشور است.

وی ادامه داد: بین دو کشور قراردادها و یادداشت تفاهم‌نامه‌هایی بسیاری امضا شده است که نشان‌دهنده سطح روابط تجاری دو کشور بوده و امید است اجلاس نهم کمیسیون مشترک نیز بتواند صفحات جدیدی از همکاری را در بخش‌های مختلف دو کشور اعم از خصوصی و شرکت‌های استراتژیک فراهم کند.

وی اظهار کرد: چالش‌هایی که امروز در جهان با آن روبرو هستیم، ما را بر آن وا می‌دارد تا همکاری اقتصادی، تجاری و صنعتی بیشتری را برقرار تا از این طریق بتوانیم بر این چالش‌ها غلبه کنیم.

رئیس قطری نهمین کمیسیون همکاری مشترک اقتصادی ایران و قطر تاکید کرد: از این طریق می‌توانیم منافع مشترک دو کشور را حفظ کنیم و سطح مبادلات اقتصادی و تجاری دو کشور را بالا ببریم.

وی با بیان اینکه روابط دو کشور ایران و قطر در سال‌های اخیر جهش ویژه‌ای داشته است، گفت: امید است بخش خصوصی در توسعه روابط بین دو کشور مشارکت بیشتری داشته باشد؛ در همین راستا اعتماد بسیار بالایی به شورای بازرگانان دو کشور داریم تا بتوانند مبادلات تجاری، سرمایه‌گذاری‌های مشترک و تبادل کالا بین دو کشور را بهبود ببخشند.

آل ثانی یادآور شد: اقتصاد قطر طبق آمارهای بانک جهانی موفق شده است در منطقه خاورمیانه پیشرفت چشمگیری داشته باشد و انتظار می‌رود امسال رشد 3.3 درصدی را تجربه کند؛ همچنین طبق همین آمارها، کشور قطر توانسته در سال 2023 مقام اول را در جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی کسب کند.

وی به افزایش تولیدات ملی قطر نیز اشاره و اضافه کرد: این امر نشان‌دهنده این است که سیاست‌های دولت قطر در تنوع بخشیدن به تولیدات موفق بوده و موجب شده است سرمایه‌گذاران به حضور در این کشور تمایل داشته باشند.

وزیر صنعت و تجارت قطر در ادامه سخنان خود زمینه‌های سرمایه‌گذاری در قطر را بسیار مثبت ارزیابی کرد و افزود: این مهم می‌تواند زمینه بسیار مناسبی برای همکاری بخش خصوصی دو طرف باشد. در این باره می‌توان به صنایع سبک، مواد غذایی، دارو، صنایع استراتژیک و سایر زمینه‌های نوپایی که نیازهای داخلی قطر را پاسخ می‌دهد، اشاره کرد.

وی گفت: زمینه‌های سرمایه‌گذاری که در قطر به وجود آمده و با توجه به قوانین جدید که در همین راستا تصویب شده اجازه می‌دهد سرمایه‌گذار خارجی 100 درصد در قطر مالکیت داشته باشد؛ این فرصت در زمینه‌های مختلف اقتصادی و تجاری فراهم شده است و همچنین این امکان را به افراد می‌دهد در زمینه ملک نیز سرمایه‌گذاری داشته باشند.

وزیر صنعت و تجارت قطر ادامه داد: علاوه بر این، ما مزایا و خدماتی داریم که در مناطق آزاد نیز به سرمایه‌گذاران ارائه می‌شود و در راستای استفاده از موقعیت جغرافیایی ممتاز قطر است.

آل ثانی در ادامه ضمن دعوت از شرکت‌های ایرانی برای آشنایی با فرصت‌های سرمایه‌گذاری در قطر، اظهار داشت: امیدواریم که شاهد شراکت‌های بیشتر اقتصادی بین دو طرف باشیم؛ در این باره اولویت را به بخش‌هایی می‌دهیم که از آنها ارزش افزوده کسب می‌کنیم.

وی تصریح کرد: این امر زمینه‌های لازم را برای بخش خصوصی فراهم می‌کند تا بتوانند به صورت کارآمد با یکدیگر شراکت داشته باشند و به اهداف، جامه عمل بپوشانند.

رئیس قطری نهمین کمیسیون همکاری مشترک اقتصادی ایران و قطر یادآور شد: همکاری بین دو کشور ایران و قطر با توجه به ظرفیت‌ها و امکانات دو طرف و نیز روابط استراتژیک دو اقتصادی مشترک نشان‌دهند آینده امیدوارکننده است، این امر می‌تواند برنامه کاری کمیسیون مشترک را به سمتی سوق دهد که در راستای تحقق اهداف مشترک باشد.

وی گفت: در همین راستا می‌توانیم شاهد افزایش همکاری در زمینه تجاری، صنعتی، اتاق‌های بازرگانی دو کشور ایران و قطر، آب، فاضلاب، صنایع دستی، گمرکات، بهداشتی، علمی – پژوهشی، حمل و نقل دریایی، مخابرات، کشاورزی، مناطق آزاد، نیروی کاری، ورزش و مواردی از این دست باشیم.

وی خاطرنشان کرد: در کمیته مشترک به پیشنهاداتی دست یافتیم که حاصل کار کارشناسان بوده و امید است از این محل گام و جهش جدید در روابط اقتصادی و تجاری دو کشور برداشته شود.

نهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های ایران و قطر به کار خود پایان داد

نهمین اجلاس کمیسیون همکاری‌های مشترک اقتصادی ایران و قطر در راستای توسعه همکاری‌های اقتصادی و تعامل سازنده دو کشور ایران و قطر، از روز شنبه (18 آذر) آغاز به کار کرد و امروز پس از توافقات ارزنده برای دوطرف به کار خود پایان داد.

بر این اساس، در این دوره از اجلاس همکاری‌های مشترک اقتصادی ایران و قطر سند همکاری‌های دو جانبه در چهار محور «تجاری- صنعتی» در حدود 17 مورد، «زیر ساخت» حدود 20 مورد، «اجتماعی» حدود 12 مورد و «انرژی» حدود 9 مورد به توافق رسید.

در این کمیسیون مشترک که به ریاست "علی‌اکبر محرابیان" وزیر نیرو و رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و قطر برگزار شد، 17 نماینده در کمیته تخصصی تجارت، 6 نماینده در کمیته زیرساخت، 7 نماینده در کمیته انرژی و 11 نماینده در کمیته اجتماعی در سطح مدیران کل از همه دستگاه‌های دولتی حضور یافتند.

بنا بر این گزارش این اجلاس به صورت سالیانه برای توسعه همکاری‌های اقتصادی و تعامل سازنده دو کشور ایران و قطر برگزار می‌شود و با حضور هیئتی متشکل از مسئولان بلند‌پایه دستگاه‌های اجرایی دو کشور، گام‌های جدید و موثری در راستای توسعه و تعمیق مناسبات دوستانه دو کشور برداشته می‌شود.