برخلاف وعده ها طلب گندمکاران پرداخت نشد

به گزارش رکنا، هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران در یک گفتگوی تلویزیونی از بدهکاری 45 هزار میلیارد تومانی دولت به گندمکاران خبر داد.

سؤال: آقای هاشمی، بالاخره مطالبات گندم‌کاران پرداخت شد یا نه؟ دیروز آخرین فرصتی بود که داشتند.

هاشمی: فرصت‌هایی که تمدید می‌شود نه این که فرصت غایی، در تبصره دو قانون خرید تضمینی و دستورالعمل آن صراحتاً آمده دولت 24 ساعت بعد از تحویل گرفتن گندم از کشاورزان موظف است بهای گندم را به کشاورزان پرداخت کند و در تبصره 3 آن هم موضوع دیگری آمده که اگر خلل و تأخیری در پرداخت انجام شد باید بر پایه سود میان‌مدت اعلام‌شده از طرف بانک مرکزی جریمه پرداخت شود، در زمان حاضر از 155 همت بهای گندم، 110 همت پرداخت شده است یعنی 45 همت کشاورزان طلبکار هستند.

سؤال: این براساس قانون آخرین فرصتی که داشتند برای این‌که بتوانند پرداخت کنند، چون خاطرم است این موضوع چندین مرتبه تمدید شد، آقای وزیر هم 28 شهریور امسال وعده داده بودند که تا پایان شهریور ماه پرداخت خواهدشد، براساس آماری که شما می‌دهید 45 همت آن هنوز پرداخت نشده است، براساس قانون آخرین فرصتی که داشتند چه‌زمانی بوده است و دیرکرد‌هایی که شما به آن اشاره کردید که موظف هستند که این دیرکرد‌ها را هم پرداخت کنند در نهایت چه مبلغی خواهد شد؟

هاشمی: در دستور العمل اجرایی خرید تضمینی گندم، این موارد پیش‌بینی شده است، اما کشاورزان مدارا کردند تا الآن، در آخرین جلسه‌ای که آقای منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه در شورای قیمت‌گذاری به‌اتفاق آقای خاندوزی تشریف داشتند، قول دادند که حداکثر تا پایان شهریورماه تسویه حساب کلی خواهد شد، با توجه به این‌که در بعضی از موارد است که ما بیش از 5 ماه است کشاورزان گندم خودشان را تحویل دادند و پولی دریافت نکردند و در بعضی از استان‌ها به‌صورت علی‌الحساب بر پایه 11 هزار و 500 تومان دریافت کردند آن خستگی بر تن کشاورزان متأسفانه ماند، در سالی که کشاورزان رکورد زدند با این وضعیت بد آب‌وهوایی، با وضعیت بد آبی و شرایط اقتصادی که کشاورزان متحمل می‌شدند انصافاً فداکاری کردند، حدود 330 هزار تن تولید گندم در این شرایط یک رکورد فداکارانه‌ای بود که متأسفانه قولی که آقای منظور در جلسه شورای قیمت‌گذاری دادند که تا آخر شهریور تسویه حساب کلی خواهد شد مثل دفعات قبل و قول‌های دیگر باعث عدم اعتماد کشاورزان شد و تا الآن کشاورزان 45 همت با توجه به این‌که داریم به فصل زراعی جدید وارد می‌شویم طلبکار هستند و وضعشان خوب نیست.

سؤال: شما اشاره کردید به سازمان برنامه و بودجه، همکاران من پیگیری کردند برای این‌که در گفتگو شرکت کنند، موافقت نکردند که در گفتگو پاسخگوی سؤالات ما باشند ولی این را اعلام کردند که ان‌شاءالله دوشنبه، سه‌شنبه مطالبات گندم‌کاران را پرداخت خواهند کرد البته یک وعده مجددی است که ما هم پیگیری می‌کنیم ان‌شاءالله این دفعه محقق شود، آیا این خبر که دوشنبه یا سه‌شنبه پرداخت خواهد شد به شما و همکارانتان رسیده یا خیر؟

هاشمی: هیچ خبر و اطلاع‌رسانی نشده است این‌ها خبرهایی هستند که دائم تکرار می‌شوند.

سؤال: ما امیدوار هستیم که سازمان برنامه و بودجه در این وعده آخری که به همکاران خبرنگار من در خبرگزاری صداوسیما در گروه کشاورزی اعلام کردند، ان‌شاءالله محقق شود و بتوانند گندم‌کاران عزیز هم مطالباتشان را دریافت کنند. (پخش گزارش)

اولین روز پاییز است و شما به‌عنوان عضو اصلی شورای قیمت‌گذاری محصولات هستید و در گزارش دیدیم که قیمت 32 محصول هم مشخص شده است، یک ماه فرصت خواسته بودند برای این‌که تمرکز بیشتری کنند و آقای وزیر هم قول داده بودند که این را ابلاغ کنند، در زمان حاضر مشکل کجاست که چهار روز از وعده آقای وزیر گذشته و هنوز قیمت‌ها ابلاغ نشده است؟

هاشمی: وظیفه شورای قیمت‌گذاری به‌دست آوردن آنالیز، کارشناسی کردن در کمیسیون‌های تخصصی و در نهایت سهم شوراست، بر پایه قانون و شاخص‌های چهارگانه و جلسات کارشناسی و نهایتاً سهم شورا قیمت 32 قلم محصول اساسی کشاورزی را تعیین می‌کند. شورای قیمت‌گذاری این کار‌ها را به‌موقع انجام داده حتی در آخر تیرماه ما آماده اعلام قیمت‌ها بودیم، اما سازمان برنامه و بودجه و وزارت امور اقتصادی و دارایی، ایراد‌های غیرکارشناسانه‌ای وارد می‌کردند و با توجه به این‌که موضوع اعتبار خرید محصولات کشاورزی دست این دو دستگاه است ما تا اندازه‌ای مأیوس بودیم و کارشکنی می‌کردند.

سؤال: الآن در گزارش هم دیدیم که براساس آن‌چه آقای وزیر به آن اشاره کردند نیمه‌های شهریور ماه قیمت‌های این 32 محصول نهایی شده است، بفرمایید مشکل آن برای ابلاغ‌نشدنش چه‌چیز است؟

هاشمی: آخرین مهلتی که آقای وزیر باید اعلام می‌کردند چهارشنبه هفته گذشته بود یعنی 29 شهریورماه آخرین مهلت اعلام از سوی آقای وزیر بود، من احتمال می‌دهم ناهماهنگی‌هایی که با سازمان برنامه و بودجه و وزارت امور اقتصادی وجود دارد، آقای وزیر را در تنگنا قرار دادند که آقای وزیر تأیید نهایی را بگیرد، در صورتی که به‌اعتقاد من این‌ها هم لازم نیست، چون شورای قیمت‌گذاری مصوباتش در حکم مصوبات هیئت دولت است، اما آقای وزیر برای این‌که این موضوع نهایی شود و قابل اطمینان باشد یک هماهنگی‌هایی می‌خواهد با تیم اقتصادی دولت داشته باشد.

سؤال: برخی تشکل‌های کشاورزی گمانه‌هایی می‌زنند مبنی بر این‌که قیمت 19 هزار و 500 تومان برای گندم عنوان شده است، این درست است؟

هاشمی: کاش این را آقای وزیر اعلام می‌کردند چون در جلسات شورای قیمت‌گذاری قانون بر این است که آقای وزیر باید این را اعلام و ابلاغ کند، ما به جمع‌بندی رسیدیم.

سؤال: همین قیمت 19 هزار و 500 تومان برای گندم است؟

هاشمی: اجازه بدهید این را من عرض نکنم چون این تداخل وظایف می‌شود ما به قیمتی رسیدیم.

سؤال: شما به قیمتی که رسیدید بفرمایید و آقای وزیر هم قیمت نهایی را اعلام می‌کنند.

هاشمی: ما در جلسات کارشناسی به قیمت 19 هزار و 500 تومان رسیدیم تبصره‌ای گذاشته شده با توجه به این‌که رئیس سازمان و برنامه و بودجه در جلسه گفتند ما نرخ تورم 30 درصد را هدف‌گذاری کردیم، تبصره گذاشته شده که در زمان بررسی لایحه بودجه سال 1403 اگر تورم بیشتر یا کمتر از این  30 درصد شد این هم باید در قیمت اعلام شود یعنی اگر تورم بالا رفت باید قیمت بالاتر برود.