کاهش تعداد مشتری رستوران های شیراز به کمتر از یک سوم / شهروندان به غذاهای ارزان قیمت روی آورده‌ اند

کاهش تدریجی استقبال مردم از رستوران‌ها با گرانی مواد غذایی و قیمت تمام شده غذا در رستوران رو به افزایش است و در این شرایط بسیاری از مردم، رستوران گردی در روزهای آخر هفته و یا وعده یکبار رستوران رفتن در ماه را حذف می‌کنند.

ریزش مشتریان فست فودها، سوپر مارکتی و دیگر اقلام پروتئینی، تجربه کسادی و نبود مشتری را برای بسیاری از رستوران داران هم رقم زده است و این درحالی است که بسیاری به جای رفتن به رستوران، به غذاهای ارزان قیمت و گاها بی کیفیت روی آورده‌اند که جنبه تهدید بهداشت و سلامت آن جای بررسی دارد.

نگاهی به منوی غذایی رستوران‌های نه چندان تراز اول شهر، نشان از گرانی شدید اقلام عرضه شده دارد و در این شرایط حتی رستوران‌های پررونق سال قبل نیز در کسادی مشتری به سر می‌برند و حتی ترفند غذاهای نیم پرسی و یا پیتزاهای برشی برای جذب مشتری با استقبال چندانی روبرو نشده است.

شیراز یکی از شهرهایی است که علاقه مردم آن به رستوران گردی و فست فود، زبانزد است و براساس آمارهای رسمی بیش از یک هزار واحد پیتزا و اغذیه فروشی در این شهر فعالیت دارند. اما گرانی و افزایش قیمت‌های مواد اولیه و در نهایت گران شدن محصول نهایی، منجر به کاهش مشتری این مغازه‌ها شده است.

شهروندان به غذاهای ارزان قیمت روی آورده‌اند

آنطور که نایب رئیس اتاق اصناف فارس و رئیس اتحادیه پیتزا و اغذیه فروشان شیراز می‌گوید: مشتری این واحدهای صنفی به کمتر از یک سوم رسیده است.

محمدرضا احمدپناه با اشاره به اینکه مردم شیراز حدودا یک سال است که از لحاظ خرید مواد غذایی آماده مانند پیتزا به مشکل خورده‌اند، عنوان می‌کند: این شرایط منجر شده است که این افراد به غذاهای ارزان قیمت مانند کتلت، فلافل، سیب زمینی، سالاد و... رو بیاورند و گروه‌هایی هم که از نظر مالی توان بهتری دارند، زمانی که قیمت‌ها بالا می‌رود در فاصله زمانی بیشتری به رستوران و فست فودها مراجعه می‌کنند.

وی می‌گوید: در زمان افزایش قیمت مواد اولیه، کارفرما و رستوران داران امکان کار کردن ندارند و از طرفی وقتی قیمت‌ها بالاتر می‌رود، خرید غذاهای آماده در توان همه مردم نیست.

وی خاطرنشان می‌کند: فروش واحدهای غذایی در سال گذشته یک سوم شده است و برخی از واحدها به سمت تعطیلی رفته‌اند.

احمدپناه با اشاره به اینکه دیگر مواد غذایی نیز که قبلاً ارزان بوده است اکنون افزایش قیمت داشته‌اند، می‌افزاید: قیمت ساندویچ‌هایی مانند فلافل و کتلت به بالای 60 هزار تومان رسیده است و این قیمت در توان مشتری‌هایی که قبلاً خریدار این محصولات بودند، نیست.

فروش در واحدهای عرضه مواد غذایی به زیر 50 درصد رسید

رئیس اتحادیه پیتزا و اغذیه فروشان شیراز می‌گوید: در حال حاضر میزان فروش در واحدهای عرضه مواد غذایی به زیر 50 درصد و بین 20 تا 25 درصد رسیده است و در برخی از واحدها نیز بین صفر تا 20 درصد است.

احمدپناه با بیان اینکه تعطیلی واحدهای صنفی و اغذیه فروشی بالا رفته است، عنوان می‌کند: بسیاری از مغازه‌ها پروانه کسب را باطل کرده‌اند، اما متاسفانه شاهد هستیم که یک سری افراد دوباره در همان واحد صنفی برای دایر کردن اغذیه فروشی اقدام می‌کنند و دوباره این چرخه تکرار می‌شود.

به گفته وی در حال حاضر بیش از هزار واحد صنفی اغذیه و پیتزا فروش در شیراز وجود دارد که از ابتدای امسال تاکنون حدود 10 تا 15 درصد واحد اقدام به تعطیلی مغازه کرده اند.

مطابق بازار باید روزانه قیمت‌ها را افزایش دهیم

احمدپناه با اشاره به اینکه دخل و خرج واحدهای غذا فروش با هم نمی‌خواند و مخارج صنوف بسیار بالا رفته است، خاطرنشان می‌کند: در 10 روز گذشته با گرانی گوشت و دیگر مواد اولیه، هزینه‌ها و قیمت تمام شده مواد غذایی بسیار بالا رفته است.

احمدپناه ادامه می‌دهد: با وجود اینکه گوشت و مواد اولیه گران شده است اما برای غذاها افزایش قیمت نداده‌ایم و در واقع تمایلی به افزایش قیمت نداریم، چرا که اگر قیمت را بالا ببریم دوباره با کاهش مشتری مواجه می‌شویم.

وی می‌گوید: اگر بخواهیم مطابق بازار قیمت را افزایش بدهیم باید روزانه قیمت‌ها را زیاد کنیم و این وجهه خوبی ندارد و در نتیجه تعداد مشتری کمتر می‌شود.

رئیس اتحادیه پیتزا و اغذیه فروشان شیراز تصریح می‌کند: انتظار داریم که با این شرایط و گرانی‌هایی که وجود دارد و باوجود شرایط سختی که برای فعالیت اعضای این صنف بوجود آمده است، قیمت‌ها ثابت بماند تا مجبور به افزایش قیمت در واحدهای صنفی نباشیم.

احمدپناه با اشاره به اینکه مسئولان باید کنترل قیمت مواد غذایی و مواد اولیه را مد نظر داشته باشند، تصریح می‌کند: مواد پروتئینی به این دلیل گران شده است که دام زنده از استان فارس خارج می‌شود لذا باید جلوی این کار گرفته شود تا شرایط بدتر از این نشود.

دکه‌های سیار اغذیه فروشی باید ساماندهی شوند

رئیس اتحادیه پیتزا و اغذیه فروشان شیراز همچنین در خصوص واحدهای صنفی دستفروش و دوره گرد نیز که تعداد آن در معابر شیراز رو به افزایش است، می‌گوید: چند سال است که درگیر این موضوع هستیم؛ درحالیکه واحدهای صنفی درگیر بحث اجاره، حقوق، دستمزد و مالیات هستند، اما این موارد شامل واحدهای دوره گرد نمی‌شود و اغذیه فروشان سیار نه تنها وجهه شهر را تخریب کرده‌اند بلکه به سلامت مردم نیز لطمه وارد می‌کنند.

احمدپناه می‌گوید: اداره بهداشت بارها به این واحدهای صنفی ورود کرده، اما متاسفانه برخوردها مقطعی است.

وی با اشاره به اینکه در این خصوص باید یک مکان مشخص و خاص برای این دکه‌های سیار و ساماندهی آنها معلوم شود، عنوان می‌کند: در واقع این افراد باید در یک فضای کاملاً بهداشتی فعالیت داشته باشند نه اینکه در جای جای شهر، معابر و پل‌ها شاهد دکه‌های فروش غذا باشیم.

به گفته احمد پناه، پیگیری‌ها در این خصوص شاید 10 تا 20 درصد جواب داده است.

شرایط تورمی مرتبط با مواد غذایی بارها موجب افزایش هزینه‌ها و حذف مواد غذایی در سبد مصرف خانوارها شده است و هزینه رستوران گردی را نه برای طبقات پایین اقتصادی که عمدتا به رستوران نمی‌روند، بلکه برای طبقات متوسط روبه بالا هم افزایش داده است و تقاضا به شدت کاهش پیدا کرده است.

منبع: ایلنا

وبگردی