90 درصد از واجدین شرایط نهضت ملی مسکن نه پول دارند و نه اعتماد !

به گزارش رکنا، جدیدترین گزارشی که در خصوص وضعیت طرح ساخت یک‌ میلیون مسکن در سال توسط سازمان ملی زمین و مسکن وابسته به وزارت راه و شهرسازی منتشر شده، حاکی از آن است که از بین یک‌ میلیون و 512 ‌هزار نفر حائز شرایط فعال در طرح نهضت ملی مسکن تنها 333 هزار نفر آورده اولیه را واریز کرده اند.

این موضوع نشان می‌ دهد که از یک میلیون و 179 هزار نفر متقاضی واجد شرایطی که مدارک خود را تکمیل کرده اند، هنوز آورده اولیه خود را واریز نکرده اند. آن هم پس از یک ماه و نیم که سومین پیامک از سوی دولت ارسال شده است. مطابق قانون، چنانچه متقاضیان پس از ارسال سه دوره پیامک تا یک ماه و نیم اقدام به افتتاح حساب و واریز وجه نکنند از سامانه ثمن (سامانه طرح نهضت ملی مسکن) حذف خواهند شد.

البته لازم به ذکر است که 3 میلیون نفر ثبت نام کننده در مرحله اول پالایش، واجد شرایط شناخته شده اما آمارها نشان می‌دهد بیش از نیمی از آنها برای تکمیل ثبت‌نام خود، مراجعه نکرده‌‌‌اند. در نهایت آخرین گزارش سازمان ملی زمین و مسکن نشان دهنده این است که بیش از 5 میلیون و 551 هزار نفر تاکنون در طرح نهضت ملی ثبت‌ نام کرده‌‌‌اند که از این میان حدود 3 میلیون و 827 ‌هزار نفر حائز شرایط، یک‌ میلیون و 512 ‌هزار نفر حائز شرایط فعال و بیش از یک‌ میلیون و 294 هزار نفر نیز مورد تایید نهایی تجمعی قرار گرفته‌‌‌اند.

از سوی دیگر حمیدرضا سهرابی، معاون بنیاد مسکن، گفته است: تاکنون 110 هزار متقاضی موثر واریز وجه کرده‌اند که برای 6200 متقاضی موثری که واریز وجه کرده‌اند هنوز تامین زمین انجام نشده است. از این تعداد اراضی معرفی شده به بنیاد، اراضی حدود 150 هزار واحد یا متقاضی ندارد یا ثبت‌ نام برای آنها انجام نشده است. بیش از 87 هزار واحد طرح نهضت ملی مسکن در شهرهای تحت مسئولیت بنیاد وارد فاز عملیاتی و ساخت و ساز شده است. طبق اعلام بنیاد مسکن تا پایان امسال 3 هزار واحد نهضت ملی مسکن تکمیل و تحویل متقاضیان می‌شود.

نخست اینکه آمار سازمان ملی زمین و مسکن و آمار بنیاد مسکن باهم متفاوت است و هنوز مشخص نیست به طور دقیق چند نفر در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده و از بین آنها چند نفر موفق به واریز آورده خود شده اند. از سوی دیگر بی اعتمادی متقاضیان به پروژه های دولتی و همچنین عدم توانایی در پرداخت و واریز آورده، از عواملی است که متقاضیان را نسبت به پروژه های دولتی محتاط می کند.

در این خصوص گفتگوی رکنا با دکتر وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی را بخوانید:

وحید شقاقی شهری + سمیه باغی

مردم نمی دانند کی، کجا و با چه هزینه ای می توانند صاحب خانه شوند

شقاقی شهری در ابتدا گفت: موضوع اول که بسیار مهم است این است که هنوز یک برنامه روشن پیش روی متقاضیانی که سرمایه ای را برای خرید خانه دولتی اختصاص می دهند، وجود ندارد. وقتی فردی آورده خود را واریز می کند، انتظار دارد که نقشه راه مشخص باشد تا بتواند به طور دقیق فرآیند پیشرفت کار و مسیر پیش روی ساخت پروژه را به صورت روشن ببیند. اینکه کی، کجا و با چه هزینه ای می تواند صاحب خانه شود.

افق پیش روی متقاضیان باید روشن و شفاف باشد و این موجب می شود افراد برای پرداخت های بعدی برنامه داشته و خود را آماده کنند. یک برنامه زمان بندی شده روشن که به طور شفاف مسیر پیشرفت و اقساط در آن قید شده باشد، می تواند موجب ایجاد اعتماد در متقاضیان نسبت به پروژه های دولتی شود.

بی ثباتی اقتصادی، کاهش قدرت خرید و تغییر اولویت ها در تصمیم گیری موثر است

این اقتصاددان در ادامه افزود: موضوع دوم این است که طبق معیارهایی که از ابتدا برای ثبت نام در نظر گرفته شد و مشکلات اقتصادی که متقاضیان با آن مواجه هستند، به طور مستمر اولویت های مردم تغییر می کند. زیرا ثبات اقتصادی حاکم نیست و قدرت خرید مردم کاهش یافته است. لذا تامین مبالغ و اولویت گذاری متفاوت می شود و مسیر تغییر می کند. چون مدام شرایط بازار تغییر می کند، متناسب با آن تصمیم گیری متقاضیان نیز تغییر می کند.

پیش بینی ناپذیر بودن شرایط اقتصادی یک مساله مهم برای مردم شده است. همین امر نیز موجب شده که شاهد تغییرات مکرر تصمیم گیری و اولویت خانوارها باشیم. در یک زمان اولویت خانوارها مسکن بود، اما اکنون شرایط به نحوی است که اولویت های سرمایه گذاری و خرید تغییر یافته است. پرداخت به این عوامل باعث می شود که مردم بدانند در زمان مشخص، شرایط معین و مبلغ تعیین شده صاحب خانه خواهند شد و می توانند متناسب با آن برنامه ریزی کنند. افزایش اعتماد بین مردم باعث می شود که از دوره های بعدی افراد بیشتری در این طرح ها شرکت کنند.

چرا پروژه های دولتی برای مردم ریسک بالایی دارد؟

شقاقی شهری با بیان این که سیاست گذار باید همه جوانب را در نظر بگیرد، گفت: نگرانی هایی در جامعه وجود دارد که افراد را نسبت به پروژه های دولتی دلسرد و محتاط می کند. سوابق و حواشی پروژه هایی مانند مسکن مهر، عدم شفافیت فرآیند پیشرفت پروژه، عدم شفافیت جوانب پروژه و عدم اطمینان زایی بالا برای تحقق پروژه ها در زمان مشخص همه و همه موجب می شود که متقاضیان تعلل یا احتیاط کنند.

اگر قرار باشد پروژه به طور کامل تبیین نشود، مبالغ آورده تغییر کند، اقساط مشخص نباشد و زمان پروژه طولانی شود و آنچه در مسکن مهر رخ داد، بوجود آید، مردم احتیاط می کنند. در شرایط اقتصادی که مدام متغیرها تغییر می کند، خواب پول هم یک مساله مهم است و تعلل های بیش از اندازه ممکن است برای متقاضیان مشکل ایجاد کند و شرکت در این پروژه ها را برای آنها ریسک پذیر کند.

وبگردی