شوک بر بازار بورس

به گزارش رکنا، محمد معظمی گودرزی کارشناس بورس در پی بازاری که این هفته گذشت، گفت: این هفته باز هم شاهد اظهار نظرهای عجیب و غریب برخی مسئولان اقتصادی در مواجهه با مقوله تورم بودیم. وزیر صمت و معاونانش دستور دادند که نه تنها باید قیمت ها کاهش یابد، بلکه شرکت های بزرگ مانند خودرویی ها، معدنی ها و غذایی ها با اصلاح فرایندهایشان کیفیت را هم بالا ببرند. رییس جمهور هم تورم ۴۰ درصدی گذشته را عامل گرانی ها دانست و اظهار داشت دولت جدید توانسته جلو سیل تورم را بگیرد و این برنامه کاهشی ادامه دارد. این در حالیست که ظاهرا قیمت ها قصد ندارند به دستور مسئولان اعتنایی کنند و واقعیت ملموس چیز دیگری است.محمد معظمی گودرزی - کارشناس بورس

وی افزود: از سوی دیگر مطرح کردن تئوری "دست های پشت پرده" را تنها می توان دست آویزی برای خالی کردن شانه از مسئولیت اصلی رییس دولت در عمل به وعده های ابتدایی اش ارزیابی کرد. این موضوع از آنجا قابل اعتنا است که در دولت فعلی هنوز چشم انداز روشنی از آینده بازار ترسیم نشده و اظهارات و اقدامات دولتی ها بیشتر از اینکه بازار را پیش بینی پذیر کند، هراس فعالان را در پی داشته است.

گودرزی خاطر نشان کرد: صعود بازار بورس همواره مترصد گزارش سودسازی شرکت ها بوده و این سنت که "بورس پیرو بازار تورمی است" از دیر باز در ذهن اهالی آن جا افتاده و با این دوگانگی اظهارات مسئولین و واقعیت جاری باید دید با نزدیک شدن به فصل مجامع آیا شرکت های بورسی می توانند هم کیفیت را افزایش دهند، هم قیمت ها را کاهش دهند و هم با افزایش سودهای فصلی رضایت سهامداران را جلب کنند؟ این یک چالش جدی برای بازار است که در گزارش های بعدی هم به آن خواهیم پرداخت.

اخبار لوث شده مذاکرات وین؛ ابزار نوسانگیری بزرگان

این مدرس بازار سرمایه با اشاره به کاریکاتوری که در فضای مجازی منتشر شده بود، گفت: چندی پیش کارتونی در فضای مجازی دست به دست می شد که حکایت از تکراری شدن اخبار رفت و برگشت مذاکره کنندگان و لوث شدن آن نزد مردم شده است. واقعیت این است که بازار بورس دیگر مثل گذشته واکنش خاصی به این اخبار نشان نمی دهد. حتی بنظر می رسد انتشار بخشی از این خبرها بیشتر برای نوسان گرفتن از سهامداران خرد و آماتور در بورس و سوداگران ناشی در بازار ارز است. موضوعی که در گزارش قبل نیز به آن اشاره شد و نوسانات دلار گویای صحت این گزاره است.

وی افزود: عده ای از تحلیلگران نیز معتقدند فرضیه همزمانی اخبار موثر و تغییر روندهای تکنیکال همچنان معتبر است و انفجار بمب خبر اصلی همزمان با قله تکنیکالی خواهد بود به هر روی این بازی خسته کننده رفت و برگشت به وین و رد و تایید پیشنهادات طرفین نمی تواند مدت زیادی ادامه داشته باشد و بلاتکلیفی بازارهای سرمایه ای بیش از این می تواند منجر به رکود سنگین بر بازارهای وابسته شود.

صنایع بزرگ و شوک های خبری

گودرزی افزود: در روزهای گذشته شاهد تاثیر پذیری تابلو معاملات صنایع بزرگ از شوک های خبری پی در پی بودیم که از ناحیه سیاست گزاران و تصمیم گیرندگان حکومتی وارد می شود.

او گفت: تکانه های وضع مالیات برصادرات فولادی ها، سیمانی ها و پتروشیمی ها خبری نبود که بازار با یک افت قیمتی چند درصدی روی تابلو از کنار آن بگذرد. درحالی که این روزها در پی تنش بین روسیه و اوکراین قیمت های جهانی کامودیتی ها سقف های جدیدی را تجربه می کنند، اینجا اما تصمیمات یک شبه باعث بالا رفتن تردیدها بین سهامداران و آسیب جدی به وضعیت صنایع مادر می شود.

گودرزی گفت: کارشناسان امر این تصمیمات را نوعی فرار از مقوله ناتوانی در بخش تامین و مدیریت نرخ انرژی توسط دولت می دانند و حداقل تبعاتی که این بخشنامه های ناصواب می تواند در بر داشته باشد عبارتند از: "اشباع بازار داخلی و رکود"، "افزایش قاچاق سازمان یافته"، "زیان مالی شرکت های بزرگ"، "تعطیلی صنایع ضعیف تر"، "افزایش بیکاری"، "کم اظهاری در گمرک" و... است.

این مدرس بورس ادامه داد: بنظر می رسد در ادامه بخشی از دولت تلاش هایی برای لغو این مقررات یا حداقل پلکانی کردن آن خواهند داشت. از سوی دیگر خبرهای ضد و نقیض در زمینه برداشتن گام آخر خصوصی سازی خودرو سازها تبدیل به یک معمای ساده و درعین حال عجیب نزد سهامداران این شرکت ها شده و بنظر می رسد رانت خبری پشت سر این تصمیمات به قدری سود ساز و شیرین است که باعث شده بی اعتمادی و از دست رفتن روند منطقی چارت های قیمتی در پی تکرار این خبرسازی ها به چشم تصمیم گیران نیاید.

گودرزی افزود: بهرحال گفته می شود این بار همه موافق واگذاری خودروسازها هستند و تا این لحظه همه چیز قطعی است. اما تابلو قیمت هنوز به اطمینان لازم نرسیده و زمان لازم است تا لیدرهای سنتی بازار از خواب بیدار شوند. امری که تجربه نشان داده اگر محقق شود، توان آن را دارد تا بازار را با خود همراه کند.

وی گفت: در این بین بانکی ها روزهای پرتلاطم خبری را تجربه می کنند. هرچند اخبار ضد و نقیض آزاد سازی برخی منابع بلوکه شده خارجی تاثیرات بنیادی مثبتی به دنبال دارد، اما از سویی بخشنامه جدید بانک مرکزی که خبر از پایان روزهای پول پاشی برای بانک ها می دهد شوک بزرگی به این بنگاههای مالی وارد کرد.

وی با بیان این که باز شدن پاکت محرمانه اسامی ابر بدهکاران بانکی این روزها تبدیل به خبر اول عرصه مبارزه با فساد شده، افزود: اما این امر برای باندهای ثروت و قدرت که نفوذ گسترده ای در شبکه بانکی کشور دارند موضوع پسندیده ای نیست و اخبار پشت پرده حکایت از داغ شدن بازار تهدیدها و تطمیع ها دارد. باز شدن این کلاف در هم تنیده فساد و رانت احتمالا تکان های شدیدی در شبکه بانکی ایجاد خواهد کرد. بطور مثال می توان به مطرح شدن نام مالک بانک سامان بعنوان بدهکار کلان بانک ملی اشاره کرد که این افشاها در نهایت خود را در تابلو قیمت ها نمایان خواهد کرد.

این فعال بازار سرمایه با اشاره به افزایش بازه قیمتی به ۶ درصد بیان کرد: این خبر از آن دسته اخبار محرک بود که توانست در اولین روز بازار شرکت های مشمول را داغ کند. در ابتدا طبق معمول آماتورها بدون توجه به نام و وضعیت چارتی و بنیاد سهام کفه خرید را سنگین کردند و علی‌رغم هشدارهای قبلی سازمان و کارشناسان بورس، جماعت هیجانی کار خود را انجام دادند. اما تب تند هیجانات معمولا زود به عرق کردن می افتد و از روز دوم تابلو سهام غیر مستعد ۶ درصدی به تعادل رسیدند.

گودرزی در ادامه‌ افزود: ابلاغ ضوابط جدید بازارگردانی که به دنبال آن امکان افزایش دوبرابری دامنه نوسان نمادهای بورسی را با درخواست بازار گردان ها مجاز می کند باعث ترغیب سرمایه گذاران شد و این موافقت را می توان چراغ سبز سازمان برای پویا نگهداشتن فضای بورس قلمداد کرد.

افزایش نرخ اینترنت، معافیت دریافت بر ارزش افزوده از سود دریافتی کارگزاران، نوسانات قیمت نفت خاورمیانه، لغو حذف یکباره ارز ترجیحی نیز از اخبار موثری بودند که آثار ان را بر تابلوی قیمتی سهام مرتبط و کلان بازار شاهد بودیم.

مقاومت و اصلاح یا ریزش بازار

موضوعی که این روزها می توان گفت تمامی اهالی بورس با آن درگیر هستند این است که پس از صعود اخیر شاخص کل و رسیدن به باند مقاومتی تکنیکالی-روانی یک میلیون و ۵۰۰ هزار آیا کلیت بازار با ریزش مواجه می شود یا استراحت و اصلاح در پیش داریم!؟

گودرزی با بیان این مساله افزود: تعیین مقاومت بر روی چارت شاخص همواره به معنای شروع تغییر روند بازار نیست، اما واکنش به سطوح مقاومت بسیار محتمل است. کما اینکه مقاومت های قبلی که در گزارش ها به آن اشاره داشتیم به درستی عمل کردند.

از طرفی دیگر تحلیل برمبنای احتمالات است و در بازارهای مالی هیچ قطعیتی وجود ندارد و با تغییر متغیرهای همبسته با یک بازار، به ناگاه همه چیز می تواند عوض شود. بارها شاهد بودیم که با یک تنش سیاسی یا تصمیم موثر اقتصادی جهت بازار تغییر می کند و این یکی از خاصیت های بازار سرمایه ای است.

پس با تقکیک مقوله "واکنش به سطوح مقاومتی" و "تغییر روند کلان بازار و ریزش" می توان گفت سطح مقاومتی مذکور مهم و قدرتمند است و همانطور که میبینید سهام رشد کرده شاخص ساز این روزها در نوسان هستند.

درعین حال یک اصل مهم در روانشناسی بازار وجود دارد که می گوید: "در روند نزولی هر حمایتی شکننده است و در بازار صعودی هیچ مقاومتی پایدار نیست".

گودرزی در انتها خاطر نشان کرد: با لحاظ پیش فرض های الیوتی و اینکه شاخص را می توان در موج ۵ ارزیابی کرد، تا زمانی که کف قبلی مینور از دست نرفته ریزش تایید نمی شود و منفی ها صرفا حکم اصلاح موقت را دارند. ضمن اینکه هرچقدر این رشد با توقف همراه باشد در اصلاح های بعدی می تواند حکم نقطه نجات برای برگشت به صعود را داشته باشد.

اما همان‌گونه که در گزارش های قبلی هم به عرض مخاطبان محترم رسید، بهتر است تریدرها حرکت شاخص و سهام شاخصی را با دیگر سهام اصطلاحا هموزنی ویا تکسهم ها را یکسان در نظر نگیرند.

در روزهای قبل و در مواقعی دیگر دیده ایم که ممکن است با شاخص سازی، شاخص کل را مثبت نگه دارند، اما عمده سهام بازار در بازه منفی معامله شوند! و این نکته را نباید از نظر دور داشت که ما در بورس، شاخص معامله نمی کنیم.

در پایان بنظر می رسد استراتژی مناسب در این روزها برای تریدرهای کوتاه مدتی، دوری از سهام و صنایعی است که همبستگی زیادی با شاخص کل دارند و معامله در سهامی است که اصلاح مناسب داشته و همچنان استعداد رشد دارند. با تکیه بر علم تکنیکال و شناسایی روندهای میان مدت و سطوح حمایتی روش پرایس اکشن و کمک گرفتن از فیلترهای قیمتی می توان این سهام را پیدا کرد.

از سوی دیگر شناسایی تکسهم هایی که با اقبال پول هوشمند مواجه شده و بدون اعتنا به روند شاخص، راه صعودی و حتی شارپ خود را می روند نیز هواره جذابیت خاصی دارد.

وبگردی