خبر خوب برای صاحبان خودروهای اسقاطی + جدول خودروهای فرسوده
رکنا اقتصادی: حدود ۱۵ درصد از کل خودروهای اسقاطی در سال ۱۴۰۳ از رده خارج شده است. این درصد نشان میدهد عزم جدی برای اسقاط خودروهای فرسوده وجود دارد و این خبر خوشی برای صاحبان خودروهای اسقاطی در ابتدای سال ۱۴۰۴ است.

به گزارش رکنا، آن طور که رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران خبر داد تیراژ اسقاط خودرو در سال گذشته به نسبت مدت مشابه سال ۱۴۰۲ افزایش بیش از ۳۵۵ درصدی داشته است.
بررسی آمارهای اسقاط خودرو نشان میدهد پیش از سال ۱۴۰۳ بیشترین تیراژ از رده خارج کردن خودروهای فرسوده در سال ۱۳۹۳ اتفاق افتاده بود. در سال ۹۳ حدود ۳۲۰ هزار دستگاه انواع خودرو از رده خارج شده بود. این رکورد یک دهه بعد شکسته شده تا در سال ۱۴۰۳ شاهد از رده خارج کردن حدود ۳۴۹ هزار دستگاه خودرو باشیم.
طبق گفته فرشاد مقیمی، در بازه ۱۷ ساله یعنی از سال ۱۳۸۶ تا ۱۴۰۳ در مجموع حدود دو میلیون و ۴۱۷ هزار دستگاه انواع خودرو از رده خارج شده است.
چنانچه مقایسهای داشته باشیم بین تیراژ کل اسقاط خودرو از زمان آغاز طرح و تیراژ از رده خارج کردن خودروهای اسقاطی در سال ۱۴۰۳ مشاهده میشود که حدود ۱۵ درصد از کل خودروهای اسقاطی در سال ۱۴۰۳ از رده خارج شده است. این درصد نشان میدهد عزم جدی برای اسقاط خودروهای فرسوده وجود دارد و این خبر خوشی برای صاحبان خودروهای اسقاطی در ابتدای سال ۱۴۰۴ است.
وزارت صمت در سال ۱۴۰۲ مسئولیت از رده خارج کردن خودروهای فرسوده را به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران واگذار کرد. به نظر میرسد همین مساله سرعت حرکت از رده خارج کردن خودروهای اسقاطی را افزایش داده باشد.
البته فراموش نکنیم ناترازی در سبد سوختی کشور بخصوص در مصرف بنزین باعث شده تا سیاست گذار کلان نیز نگاه ویژهای به بحث اسقاط خودرو داشته باشد.
نگاه سیاست گذار کلان به خروج خودروهای فرسوده این نوید را به صاحبان خودروهای اسقاطی میدهد که آنها بتوانند خودروی در اختیار خود را زودتر از آنچه تصور میکنند نوسازی کرده و با یک خودرویی دیگر تعویض کنند. باید منتظر ماند و دید سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) در سال ۱۴۰۴ میتواند رکورد اسقاط خودرو در سال گذشته را جا به جا کند یا نه؟
جدول سن فرسودگی خودروها در سال ۱۴۰۴ منتشر شد
در ماده (۸) قانون هوای پاک آمده است: «همه اشخاص حقیقی و حقوقی مالک وسایل نقلیه موتوری اعم از سبک، نیمهسنگین، سنگین، موتورسیکلت مکلفند وسایل نقلیه خود را پس از رسیدن به سن فرسودگی از رده خارج کنند و مسئولیت خود را از این جهت، نزد یکی از مؤسسات بیمه داخلی تحت نظارت بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران بیمه کنند.»
شادی مالکی، مدیر عامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران، درمورد اینکه از منظر قانون چه خودرویی فرسوده محسوب میشود، توضیح داد با استناد به ماده ۸ قانون هوای پاک، در سال ۱۳۹۷ آیین نامه اجرائی درخصوص تعیین سن فرسودگی انواع وسایل نقلیه موتوری به پیشنهاد مشترک سازمان محیط زیست، وزارت صمت، سازمان ملی استاندارد و بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران توسط هیات وزیران مصوب و مبنای فرسودگی خودروها براساس سن تعیین شد.
در سال ۱۳۹۹ بنا بر شکایتی این آیین نامه با استعلام از دیوان عدالت اداری و فقهای شورای نگهبان باطل اعلام شد. در رأی دیوان اعلام شد با توجه به اینکه راههای مطمئن دیگری جهت احراز شرایط قانونی لازم برای ادامه فعالیت خودروها از جمله آلاینده نبودن وجود دارد، اطلاق از رده خارج شدن خودروها صرفاً با رسیدن به سن مذکور در مصوبه از جهت اسراف و تضییع حقوق مالکین، خلاف شرع شناخته شد. پس از آن آیین نامه جدید با ملاک قراردادن سن مرز فرسودگی و معاینه فنی در خرداد ۱۴۰۰ مصوب شد.
وی افزود در مصوبه جدید، خودروها پس از رسیدن به سن مرز فرسودگی مشمول افزایش دفعات سالیانه معاینه فنی شده و در صورت عدم موفقیت در اخذ دو دوره متوالی معاینه فنی، فرسوده محسوب میشوند که در این آیین نامه سن مرز فرسودگی برای خودروهای شخصی ۱۵ سال اعلام شده و خودروهای با سن ۱۵ تا ۲۰ سال سالانه دو مرتبه و خودروهای با سن بالای ۲۰ سال سالانه سه مرتبه بایستی جهت اخذ معاینه فنی اقدام کنند و در این آیین نامه برای انواع وسایل نقلیه تعداد دفعات معاینه فنی پس از رسیدن به سن مرز فرسودگی، مشخص شده و در مواد ۶ و ۷ و ۸ آن تکالیف وزارت کشور و نیروی انتظامی در بحث پیش بینی ساز و کارهای لازم جهت اجرای آن، تبیین شده است. پلیس راهنمایی و رانندگی خودروهای فرسوده را به ازای هر روز تردد با عنوان ورود و تردد وسایل نقلیه غیر مجاز در معابر، محدودهها و مناطقی که ممنوع اعلام شده است، جریمه میکند.
-
incognito tab چیست؟ +فیلم
ارسال نظر