پاسخ معاون وزیر نیرو به رکنا؛
در سال 1404 شاهد قطعی برق در بخش خانگی و صنایع خواهیم بود؟
رکنا اقتصادی: معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو درباره وضعیت قطعی برق در سال آینده گفت: برای رفع ناترازی های انرژی در تابستان سال آینده، 14مگا پروژه در وزارت نیرو تدوین شده است.
به گزارش رکنا، یزدان رضایی، معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزیر نیرو در نشست خبری امروز با موضوع "طرح های صنعت آب و برق در دهه فجر 1403" در پاسخ به سوال رکنا مبنی بر اینکه آیا طبق گفته وزیر نیرو، سال 1404 شاهد قطعی برق در بخش خانگی و صنایع نخواهیم بود، گفت: برای رفع ناترازی های انرژی در تابستان سال آینده، 14 مگا پروژه در وزارت نیرو تعریف و تدوین شده و برای هر کدام از آنها یک مسئول در حوزه های عرضه انرژی، افزایش عرضه، بهره وری عرضه، توجه به مدیریت مصرف و اصلاح پساب مشخص شده است.
بنابراین اینکه من به شما قول بدهم که ما قطعی برق نخواهیم داشت، مصرف کنندگانی که غیر متعارف و خارج از عدالت، برق مصر کنند با محدودیت روبرو خواهند شد اما این محدودیت به معنی قطعی برق نیست، بلکه بازار جداگانه ای مانند تابلوی آزاد برق در اختیار آنان قرار می گیرد و همچنین می توانند با احداث واحدهای کوچک خورشیدی یا ذخیره سازها در دوره غیر اوج بار مصرف، برق مورد نیاز خود را ذخیره و استفاده کنند.
هدررفت آب کشور در بخش شبکه فرسوده لوله کشی
رضایی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار رکنا درخصوص هدررفت آب در کشور خصوصا در بخش شبکه فرسوده لوله کشی گفت: بودجه 1404 در تبصره 7، حکم مشخصی برای اصلاح و بازسازی شبکه های آب در روستا و شهر و کاهش هدررفت دارد. در مصوبه اخیر دولت در خصوص اصلاح آبونمان آب و فاضلاب، بند مشخصی به این موضوع اختصاص داده شده و تکلیف مشخصی برای وزارت نیرو دیده شده است.
وی با بیان اینکه 90 درصد منابع آب کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود، افزود: در کشور به ازای هر مترمکعب آب مصرفی 1.4 کیلوگرم محصول برداشت می شود، این عدد در میانگین های جهانی 2.7 کیلوگرم است. در چارچوب اهداف برنامه هفتم توسعه، سنجه مشخصی در برنامه های بخش آب و کشاورزی به ویژه در مواد 32، 33 و 37 برنامه برای اصلاح این مصرف دیده شده است و با توجه به سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری گام های بزرگی را با هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی تنظیم کردهایم.
282 طرح ملی صنعت آب و برق در 31 استان افتتاح میشود
رضایی در ادامه نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن تبریک فرا رسیدن دهه فجر انقلاب سالامی و اعیاد شعبانیه گفت: امروز فرصت مناسبی است که پس از 46 سال، یادآوری کنیم در چه وضعیتی قرار داریم و برنامههای ما برای دستیابی و تحقق اهداف این انقلاب بزرگ چگونه بوده است.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر نیرو افزود: بیتردید، گذر از چالشهای امروزی آب و انرژی، مستلزم تکمیل زیرساختهای اساسی مورد نیاز با استفاده از ظرفیت نخبگان دانشگاهی، متخصصان داخلی و شرکتهای دانشبنیان در کنار اصلاح اقتصاد آب و برق با رویکرد مشارکت، جلب اعتماد بخش خصوصی و همکاری همه مشترکان در حوزههای مختلف و نقشآفرینان این حوزه است.
وی ادامه داد: در این چارچوب و در راس برنامههای دولت چهاردهم، جلب اعتماد سرمایهگذاران حوزه آب و برق از طریق ایجاد شور و نشاط در فضای کسب کار این حوزه مد نظر قرار گرفته است.
رضایی اضافه کرد: برنامه هفتم توسعه با عنوان نقشه راه پیشرفت کشور با محوریت توسعه پایدار، عدالت اجتماعی و رشد متوازن اقتصادی در سرلوحه برنامههای وزارت نیرو در دولت چهاردهم قرار دارد.
وی تصریح کرد: در این چارچوب معاونت برنامهریزی و اقتصادی وزارت نیرو، رویهها، دستورالعملها و آییننامههای اجرایی این برنامه را تنظیم و در چارچوب شورای عالی برنامه ارسال کرده است تا پس از تصویب در دولت مراحل اجرایی شدن کامل اهداف برنامه، فراهم شود.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر نیرو یادآور شد: برای یکایک سنجههای این برنامه، برش سالانهای تفکیک واحدهای استانی، استخراج، احصاء و به مسئولان هر قسمت ابلاغ شده است و به طور مستمر و روزانه در حال رصد و پیگیری است.
وی بیان کرد: این امر، نشانگر عزم راسخ دولت چهاردهم برای توسعه پایدار در چارچوب تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و کاهش وابستگی به منابع خارجی را نشان میدهد.
رضایی در ادامه از افتتاح 282 طرح عظیم ملی صنعت آب و برق در 31 استان کشور در ایام دهه فجر خبر داد و گفت: این طرحها با بیش از 56 همت سرمایهگذاری تقدیم ملت ایران اسلامی میشود.
معاون وزیر نیرو در این زمینه توضیح داد: این طرحها، شامل دو پروژه بزرگ بهرهبرداری از آبهای مرزی با هدف جلوگیری از خروج آبهای مشترک از کشور، بیش از 175 پروژه عظیم در حوزه شبکههای انتقال، توزیع و فوق توزیع با هدف پایدارسازی خدمات برق برای جمعیت شهری و روستایی، آبرسانی به بیش از 2 میلیون و 675 هزار نفر از جمعیت شهری و یک میلیون و 337 هزارنفر جمعیت روستایی، بهرهبرداری کامل از 25 پروژه جمع آوری و دفع بهداشتی فاضلاب و آب اندازی 6741 هکتار شبکه آبیاری و زهکشی میشود.
وی در ادامه به دستاوردهای بینظیر صنعت آب و برق در چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: تولید برق کشور در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی حدود 7000 مگاوات بوده است این در حالی است که امروز با رشد 13 برابری به 95 هزار مگاوات رسیده است؛ نکته این است که جمعیت کشور در این مدت 2.4 برابر شده است.
معاون وزیر نیرو به مقایسه رشد ظرفیت منصوبه جهانی تولید برق پرداخت و افزود: میانگین رشد ظرفیت منصوبه نیروگاهی در جهان در همین بازه زمانی 4.5 برابر بوده است. همچنین سایر تاسیسات حوزه برق در همین مدت بیش از 20 برابر رشد را ثبت کرده است.
رضایی با بیان اینکه تولید عملی برق در کشور 22 برابر نسبت به ابتدای انقلاب افزایش یافته است تصریح کرد: در آغاز پیروزی انقلاب اسلامی فقط 4000 روستا از خدمات برق بهرهمند بودند، امروز با بهرهمندی نزدیک به 100 درصد جمعیت روستایی، 59 هزار روستا در نقاط مختلف کشور از خدمات برق بهرهمند هستند.
وی با اعلام این مطلب که 100 درصد جمعیت شهری و100 درصد جمعیت روستایی در ایران امروز از خدمات برق برخوردارند، ابراز داشت: بر اساس آمارهای رسمی منتشر شده بینالمللی، میانگین دسترسی به خدمات برق در جهان در بخش شهری 97 درصد و در بخش روستایی کمتر از 84.5 درصد است.
معاون وزیر نیرو در همین رابطه ادامه داد: رشد سرانه ظرفیت منصوبه روستایی کشور از ابتدای انقلاب اسلامی تا کنون 5.6برابر بوده است که این عدد در میانگین جهانی 2.4 برابر ثبت شده است.
رضایی در ادامه سخنان خود یادآور شد: برق تامین شده برای مشترکان در کشور 10 برابر نسبت به انقلاب اسلامی به طور سرانه افزایش یافته است؛ به عبارت دیگر تولید و مصرف عملی برق در کشور به طور سرانه 10 برابر شده است که این عدد در جهان 2.1 برابر است.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر نیرو به توسعه سدسازی با گذشت 46 سال از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: در ابتدای انقلاب اسلامی 19 سد ملی آبگیری شده بود امروز بیش از 200 سد عظیم ملی در حال بهرهبرداری است و تامین نیاز آبی شهر، روستا، مصارف صنعتی، کشاورزی و محیط زیستی را بر عهده دارند.
وی افزود: در آغاز جمهوری اسلامی، فقط 4 واحد تصفیهخانه فاضلاب در مدار بهرهبرداری قرار داشت؛ امروز این عدد با رشد 69 برابری به 277 باب تصفیهخانه رسیده است. همچنین تعداد تصفیهخانههای آب نیز در ابتدای انقلاب 27 واحد بود که امروز بیش از 107 تصفیهخانه بزرگ در حال خدمتدهی به مردم این سرزمین هستند.
رضایی اضافه کرد: در ابتدای انقلاب اسلامی از تاسیسات آب شیرینکن برای استفاده از منابع آب نامتعارف بهرهمند نبودیم؛ اما امروز بیش از 104 تاسیسات آب شیرینکن برای بهرهبرداری از منابع آبی نا متعارف در مدار خدمترسانی قرار گرفته است.
معاون وزیر نیرو در ادامه تاکید کرد: به رغم همه محدودیتها و قرار گرفتن کشور در منطقه خشک و نیمه خشک و نیز تغییرات اقلیمی، 100 درصد جمعیت شهری و نزدیک به 87 درصد جمعیت روستایی دسترسی به آب آشامیدنی و بهداشتی سالم دسترسی دارند. در حالی است که میانگینهای جهانی دسترسی به آب آشامیدنی سالم و بهداشتی در بخش شهری 83.9 درصد و در بخش روستایی 59.6 درصد است.
وی در ادامه به اقدامات صورت گرفته طی سالهای اخیر در حوزه انتظامبخشی و شفافسازی حسابرسی زیر مجموعه وزارت نیرو اشاره کرد و گفت: در دو سال گذشته همه شرکتهای دولتی و غیردولتی زیرمجموعه صنعت آب و برق بالغ بر 173 شرکت، با استانداردهای دقیق و انضباط آفرین سازمان حسابرسی مورد حسابرسی دقیق قرار گرفته است.
رضایی تصریح کرد: برای نخستین بار در حسابرسی عملکرد سال 1402 همه شرکتهای مادر تخصصی زیرمجموعه وزارت نیرو موفق شدند گزارشهای حسابرسی مورد تایید سازمان حسابرسی را به صورت مقبول دریافت کنند.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر نیرو یادآور شد که بیش از 6 دهه از تاسیس شرکت توانیر میگذرد و به رغم حجم بی سابقه خدمترسانی در همه شهرها و روستاها با 40 میلیون مشترک و خدمات گسترده پیمانکاری در حوزههای مختلف به طور متوالی برای نخستین بار صورتهای مالی صنعت برق به صورت کاملا شفاف مقبول و به تایید سازمان حسابرسی رسید و در دسترس همگان قرار گرفت.
وی افزود: همچنین برای نخستین بار نظام حاکمیت شرکتی در شرکتهای زیرمجموعه صنعت آب و برق از طریق سامانه برخط در دسترس مدیران ارشد صنعت قرار گرفته است و قرار است این خدمت را به سایر دستگاههای علاقهمند آموزش دهیم.
وی با بیان اینکه بزرگ ترین مولدسازی داراییهای مازاد شرکتهای دولتی در میان دستگاههای اجرایی، در حوزه آب و برق با حجم بیش از 35 همت در حوزه آب رخ داده است، تصریح کرد: امروز 86 همت از داراییهای مازاد صنعت آب و برق شناسایی و آنها را برای انجام فرآیند مولدسازی در چارچوب نظامنامه ابلاغی به سازمان خصوصیسازی برای تامین بخشی از هزینههای مورد نیاز به منظور تکمیل پروژههای عمرانی حوزه آب و برق معرفی کردهایم.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر نیرو یادآور شد: در حوزه اصلاح اقتصاد آب و برق نیز در طی این مدت نزدیک به 40 رویه اصلاحی اقتصاد آب و برق با مشورت و مشارکت همهذی نفعان این حوزه تدوین و ابلاغ شده است که دستاوردهای خوبی برای مشارکت سرمایهگذاران و اصلاح فضای کسب و کار در این حوزه داشته است.
خبر خوب وزارت نیرو درباره توسعه تجدیدپذیرها در دولت چهاردهم
رضایی به راه اندازی بورس سبز برای عرضه انرژیهای تجدیدپذیر بدون مداخله دولت اشاره و اضافه کرد: این امر نمونهای موفق از اصلاح این رویهها است.
وی گفت: اگرچه در قانون برنامه هفتم توسعه برای 5 ساله برنامه هفتم پیشرفت، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در سقف 12 هزار مگاوات تکلیف شده است، وزارت نیرو با درک دقیق و درست از شرایط کشور پیشنهاد تکمیل و توسعه 30 هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر در دوره دولت چهاردهم را خدمت رئیس جمهور ارائه کرده است که در حال اجراست.
معاون وزیر نیرو تاکید کرد: امروز برای اصلاح اقتصاد انرژیهای تجدیدپذیر، برنامههای دقیقی در حوزه وزارت نیرو تدوین شده است که به تایید دولت رسیده است؛ به عنوان نمونه برای نخستین بار اجازه صادرات برق توسط بخش غیردولتی در حوزه تجدیدپذیر و مجوز فروش برق تولید نیروگاههای تجدیدپذیر به متقاضیان از جمله مشترکان صنعتی، بدون دخالت دولت در چارچوب بورس سبز یا قراردادهای دوجانبه صادر شده است.
به گفته وی؛ این سرمایهگذاران حتی مجاز هستند انرژی تولیدی خود را در چارچوب ضوابط ابلاغ شده برای مصارف مزارع مجاز رمز ارزها نیز اختصاص دهند.
رضایی اظهار کرد: در شهرکهای صنعتی مشروط به ایجاد حداقل 50 درصد نیاز مصرف شهرک از محل انرژی تجدیدپذیر، معافیت از برنامه های مدیریت بار ابلاغ شده است، در بخش کشاورزی نیز معافیتها به همین ترتیب است.
وی بیان کرد: پیاده سازی الگوی موفق نظام پلکانی تعرفهها با هدف حمایت از مشترکان داخل الگوی مصرف در بخش آب و برق و اصلاح و تعمیم آن در خلال سال آینده از دیگر نمونههای اصلاحات اقتصادی است.
معاون وزیر نیرو گفت: ایجاد تابلوی آزاد برق برای تامین نیازهای مشترکان بالاتر از مصرف متعارف به طور مستقیم از سرمایهگذاران غیردولتی بدون مداخله دولت، ایجاد بازار گواهی صرفهجویی انرژی در بورس انرژی برای عرضه برق حاصل از صرفه جویی یا اقدامات مدیریت مصرف و بهره وری انرژی، تدوین آیین نامه شرکتهای کاربر انرژی الکتریکی که در مراحل پایانی تصویب و ابلاغ قرار دارد، راه اندازی بورس پساب و تدوین دستورالعملهای راه اندازی گواهی صرفه جویی آب از دیگر اقدامات حوزه اقتصاد آب و برق است.
ایران با استفاده از توان بخش خصوصی در جایگاه اول ظرفیت نیروگاهی منطقه قرار دارد
رضایی در پاسخ به سوالات خبرنگاران گفت: برای رفع ناترازیهای انرژی در تابستان سال آینده، 14 مگاپروژه تعریف و تدوین شده است که در حوزه افزایش عرضه، بهرهوری عرضه، مدیریت مصرف و نیز اصلاح اقتصاد جای گرفته است.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو در همین رابطه افزود: مصرف کنندگانی که غیرمتعارف و خارج از عدالت، برق مصرف کنند با محدودیت روبرو خواهند شد، البته این امر به معنی قطعی برق نیست بلکه بازار جداگانهای مانند تابلوی آزاد برق در اختیار آنان قرار میگیرد و همچنین میتوانند با احداث واحدهای کوچک خورشیدی یا ذخیره سازها در دوره غیر اوج بار مصرف، برق مورد نیاز خود را ذخیره و استفاده کنند.
وی ابراز داشت: بودجه 1404 در تبصره هفت، حکم مشخصی برای اصلاح و بازسازی شبکههای آب در روستا و شهر و کاهش هدررفت دارد. در مصوبه اخیر دولت در خصوص اصلاح آبونمان آب و فاضلاب، بند مشخصی به این موضوع اختصاص داده شده و تکلیف مشخصی برای وزارت نیرو دیده شده است.
وی با بیان اینکه 90درصد منابع آب کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود، تصریح کرد: در کشور به ازای هر مترمکعب آب مصرفی 1.4 کیلوگرم محصول برداشت میشود، این عدد در میانگینهای جهانی 2.7 کیلوگرم است. در چارچوب اهداف برنامه هفتم پیشرفت، سنجه مشخصی در برنامههای بخش آب و کشاورزی به ویژه در مواد 32، 33 و 37 برنامه برای اصلاح این مصرف دیده شده است و با توجه به سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری گام های بزرگی را با هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی تنظیم کردهایم.
رضایی در ادامه سخنان خود ابراز داشت: در ماده 6 و 7 قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق، الگوی مصرف بخش برق تعریف شده است. بر اساس قانون میزان مصرف 78 درصد مشترکان هر اقلیم و منطقه در دوره مشابه سال قبل، الگوی مصرف آن منطقه تعریف می شود و ما مکلف به اجرای قانون هستیم و در این چارچوب الگوی مصرف سالانه مورد بازبینی قرار میگیرد.
معاون وزیر نیرو درباره اصلاح تعرفههای آب و برق بیان کرد: تعرفههای بخش آب و برق به صورت پلکانی تنظیم شده و در همان قانون مانع زدایی این تعرفهها تعریف شده است که مضربی از هزینه تامین برق است. برای مشترکان داخل الگو این مضرب زیر یک است، به عبارت دیگر مشترکان داخل الگو کمتر از یک سوم هزینه تامین برق را باید بپردازند اما به صورت پلکانی زمانی که از الگو خارج می شوند، این عدد افزایش مییابد.
وی یادآور شد: در بخش تعرفههای آب نیز الگوی پلکانی در ماده 39 قانون برنامه هفتم توسعه ابلاغ و آیین نامه اجرایی آن تقدیم دولت شده و در مراحل تصویب در کمیسیونهای مختلف است. آب بهای مشترکان داخل الگوی مصرف بدون افزایش محاسبه میشود و این امر برای مشترکان خارج از الگو به صورت پلکانی با افزایش نرخ همراه است. این امر پیشنهاد وزارت نیرو بوده و در کمیسیونهای مختلف در حال رسیدگی است.
رضایی درباره پیشرفت طرح جهاد آبرسانی ابراز داشت: از ابتدای فعالیت دولت چهاردهم تا پایان سال اول دولت، بیش از 2000 روستا در برنامه آبرسانی روستایی قرار گرفتند و 7000 روستای باقی مانده طرح جهاد آبرسانی تا پایان دولت چهاردهم با حمایت دولت و به ویژه سازمان برنامه و بودجه تکمیل خواهد شد.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو تاکید کرد: اعتبارات بخش جهاد آبرسانی به رغم اینکه در لایحه دولت به صورت ملی دیده شده بود به تشخیص مجلس شورای اسلامی به صورت استانی در اختیار استانداران نیز قرار گرفت.
رضایی به بخشی از برنامههای اولویتدار وزارت نیرو اشاره کرد و افزود: در بخش انرژیهای تجدیدپذیر برای سال اول، احداث 3500 مگاوات انرژی تجدیدپذیر از 30 هزار مگاوات هدفگذاری شده است.
وی استفاده حداکثری از ظرفیت نیروگاههای موجود را مورد تاکید قرار داد و گفت: ظرفیت منصوبه کشور در حوزه برق 95 هزار مگاوات است و برای اینکه بتوانیم از این میزان بهرهوری حداکثری داشته باشیم بیش از 120 هزار مگاوات تعمیرات اساسی و دورهای باید پیش از خرداد ماه انجام شود که در حال برنامهریزی و انجام است.
معاون وزیر نیرو توضیح داد: از ابتدای سال 1403 تا امروز، 2 درصد انرژی برق بیشتری تولید شده است در حالی که حدود یک درصد سوخت معادل کمتر دریافت کردهایم. به عبارت دیگر با سوخت کمتر برق بیشتری تحویل داده شده است.
وی گفت: بر اساس آیین نامه، داراییهای هر شرکت برای طرحهای نظیر همان شرکت در نظر گرفته می شود پروژه اول آن شروع شده است و فرآیند آن تا پایان دولت طول می کشد که مربوط به تامین آب شهرستان های استان اصفهان از محل مولد سازی است و در ادامه برای 10 استان مهم دیگر با استاندارن به ارزش 50 همت از 86 همت تفاهم نامه مبادله شده است. بخشی از این فرآیند مربوط به ارزش افزایی دارایی است که باید در استان انجام شود و بخش دیگر مربوط به جلب متقاضی برای آن داراییها است.
رضایی تاکید کرد: افرادی که اقدام به احداث نیروگاه خورشیدی میکنند، زمانی که مجوز اخذ میکند، مصارف در هنگام دریافت مجوز مشخص شده است به عبارتی این افراد هر یک با اهدافی چون تامین برق صنعت، صادرات یا محل ماده 12 مجوز دریافت می کنند و چنانچه سرمایه گذار دارای پروانه فعالیت رمز ارز باشد، تولید رمز ارز برای آن امکان پذیر خواهد بود.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو با بیان اینکه ایران با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی توانسته جزو 10 کشور اول نیروگاه ساز دنیا باشد، افزود: ظرفیت بخش خصوصی، ایران را در جایگاه اول نصب شده منطقه و رتبه چهاردهم منصوبه دنیا در حوزه برق قرار داده است. بنابراین در وزارت نیرو بخش خصوصی را مکمل دولت می دانیم و دولت در این زمینه باید چارچوب هایی را رعایت کند.
وی با بیان اینکه 100 درصد ظرفیت نیروگاهی تجدیدپذیر موجود کشور متعلق به بخش خصوصی است، ابراز داشت: عمده ظرفیت نیروگاه های برق آبی کشور متعلق به بخش دولتی است و در بخش نیروگاه های حرارتی 65 درصد در اختیار بخش خصوصی است.
رضایی افزود: در ماده 46 قانون برنامه حکمی برای ایجاد سازمان بهینهسازی انرژی با هدف مدیریت فرابخشی در حوزه بهینه سازی و ارتقای بهره وری مصرف انرژی در کشور آمده است. اجرای این حکم منوط به تشخیص رئیس جمهور است که دستور پیگیری این مساله صادر شده است؛ وزارت نیرو به عنوان یک رکن در کنار سایر ارکان مرتبط نسبت به بررسی و ارائه پیشنهاد نحوه تشکیل سازمان، اساسنامه و وظایف خود اقدام کرده است.
وی ادامه داد: این مجموعه جمع بندی و به دولت ارائه شده و در کمیسیون های دولت در حال بررسی است. بر اساس قانون حساب بهینهسازی انرژی و گواهیهای مرتبط با آن در چارچوب این سازمان رسیدگی خواهد شد، پیش نویس اساسنامه تقدیم دولت شده است.
-
فواره شدید آب شهری در قلب تهران / اعزام نیروهای امداد آبفا به میدان سبلان + فیلم
ارسال نظر