اظهار نظر جدید یک مسئول شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص یلدا
دکتر سیده فاطمه محبی، سرپرست ستاد خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در برنامه صبح بخیر ایران حضور یافت و با تأکید بر ماندگاری سنت شب یلدا، یکی از کار ویژههای ستاد خانواده و زنان را تحکیم و تعالی خانواده دانست.
به گزارش رکنا، دکتر سیده فاطمه محبی، سرپرست ستاد خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در برنامه صبح بخیر ایران درباره وظیفه ستاد خانواده و زنان گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی یک نهاد سیاستگذار در کشور است و شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده که در سال 67 تاسیس شده یکی از شورای اقماری شورای عالی نقلاب فرهنگی است که در حوزه زنان و خانواده به فعالیت میپردازد.
وی ادامه داد: در سال 1400 با وجود تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر تحول در شورای عالی انقلاب فرهنگی، مجمعی از شورای عالی، تدوین سند تحول را برای شورا در دستور کار قرار دادند و ساعتهایی زیادی را صرف کردند تا در نهایت به این نتیجه رسیدند که شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان قرارگاه علم و فرهنگ کارش را ادامه دهد و چهار ستاد اختصاصی علم و فناوری، زنان و خانواده، تعلیم و تربیت و فرهنگی و اجتماعی داشته باشد.
سرپرست ستاد خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: فعالیتهای زیادی در شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده انجام شده و تدوین سیاستها و پیشنویسهای حوزههای زنان در این شورا همواره مطرح بوده است.
وی ادامه داد: در دوره تحولی اخیر ستاد و شوراهای تخصصی چهار وظیفه را دنبال می کنند، راه بینی یکی از این وظایف است، در این زمینه کارشناسان مسائل را احصاء می کنند. در گام بعدی مرحله راهبردی است که به سیاستگذاری می رسیم، پیش نویس سندها تهیه می شود و بعد از بررسی های نهایی به صحن شورا ارائه می شود. رکن سوم راهبری است و باید با دستگاه ها تعامل لازم برقرار شود و اگر خلا و مشکلاتی در اجرای وجود دارد برطرف شود. گام چهارم اثرسنجی است، در دوره تحولی شورای عالی انقلاب فرهنگی، مرکز رصد تاسیس شده تا عملکرد دستگاه ها رصد شود و گزارش گیری صورت گیرد، اخیرا جلسه نظارتی سند ملی حقوق کودک و سند ازدواج دانشگاهیان برگزار و خلاها شناسایی شد تا از این طریق دستگاه ها بتوانند این مصوبات را اجرایی کنند.
دکتر محبی درباره آخرین موضوعی که در ستاد خانواده و زنان مورد بحث بوده، عنوان کرد: یکی از راهبردهای سند مهندسی فرهنگی کشور موضوع خانواده، جمعیت و فرزندآوری است بر این اساس موضوع تشکیل، تحکیم و تعالی خانواده در ستاد زنان و خانواده مورد بحث قرار گرفته است تا به تعیین راهبردهای جدید در این زمینه اقدام شود.
سرپرست ستاد زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: مسائل اجتماعی پیچیده و به هم مرتبط هستند نباید انتظار داشته باشیم که این مسائل در مدت کوتاهی حل شوند؛ البته نه اینکه به این بهانه اقدامات لازم صورت نگیرد اما لازم است که مدت زمان لازم برای نتیجهبخش شدن سیاستها در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به قانون جوانی جمعیت ادامه داد: این قانون پس از 12 سال در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده و بسیاری از پیشنهادهای شورای عالی انقلاب فرهنگی در این قانون گنجانده شده است، اکنون ابزار قانونی آن فراهم است و مخاطبان این قانون انتظار دارند که دستگاه ها به وظیفه خود عمل کنند تا نتایج مورد انتظار به دست آید.
دکتر محبی درباره نام شب یلدا به عنوان "یلدا - ترویج فرهنگ میهمانی و پیوند با خویشان" و حواشی که در این زمینه در فضای مجازی ایجاد شد گفت: این نامگذاری اتفاق مثبتی بود چراکه فرهنگ میهمانی و پیوند با خویشان را مورد تاکید قرار داده است، هم اکنون خانواده با مخاطراتی مواجه است که باید برای حل آن از طریق ابزارهای فرهنگی اقدام شود، نامگذاری این روز هم به این دلیل صورت گرفته تا یادآوری و تاکیدی درباره تحکیم خانواده باشد.
سرپرست ستاد زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: شب یلدا قدمتی 7 هزار ساله دارد و هیچ گاه از فرهنگ ایرانی جدا نخواهد شد و این رسم در جایجای ایران با تنوع فرهنگی گرامی داشته میشود حتی کشورهای همسایه نیز این رسم را مورد توجه قرار دادهاند، تا جایی که شب یلدا از سوی یونسکو ثبت جهانی شده و این نشان دهنده ماندگاری این رسم کهن است. هم اکنون گردشگرانی که به ایران سفر می کنند از حضور در مراسم شب یلدا استقبال می کنند و برایشان جذاب است.
دکتر محبی درباره ارتباط شب یلدا با رسوم اسلامی در فرهنگ ایرانی اسلامی اظهار کرد: صله رحم و ارتباط با خانواده که در شب یلدا مورد تاکید است نشأت گرفته از فرهنگ اسلامی است چراکه اسلام به توجه به خانواده و نزدیکان دارد. همین پیوند سبب شده که شب یلدا برای سالهای طولانی مورد توجه باشد و حفظ شود.
وی در پایان یلدا را نشانه اهمیت و اصالت نهاد خانواده در نزد ایرانیان و میراث فرهنگی و معنوی ماندگار در بین خانوادههای ایرانی دانست و تاکید کرد: انسجامبخشی و تقویت بنیان خانواده و تکریم سالمندان، هویتبخش بین نسلی و توسعه تعاملات خانوادگی بر مبنای آموزههای اسلامی از جمله صله رحم، تقویت هویت و ارزشهای خانوادگی و فرصت مهرورزی در کانون گرم خانواده از کارویژههای این آیین اجتماعی است و ستاد خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی این رسم ماندگار را به خانواده ها تبریک و شادباش میگوید.
گفتنی است بر اساس آئیننامه ستاد خانواده و زنان رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده دبیر ستاد خانواده و زنان خواهد بود که با توجه با رأی اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه اخیر این شورا به دکتر فهیمه فرهمندپور، وی رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده و دبیر ستاد خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد شد.
ارسال نظر