سامان سلامیان در گفت و گو با رکنا:
جای خالی تدریس هوش مصنوعی در مدارس/ ادغام رشته های تجربی، انسانی و ریاضی پشتوانه کارشناسی و علمی ندارد
رکنا: یک کارشناس حوزه آموزش و پرورش به موضوع ادغام سه رشته نظری اشاره و آن را طرحی بدون پشتوانه علمی و پژوهشی عنوان کرد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، چند روز پیش، محمدمهدی کاظمی ، معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش با اشاره به در دستور کار بودن بازطراحی شاخه ها و رشته های متوسطه دوم از سال گذشته، از ادغام و کاهش رشته های فعلی شاخه نظری خبر داد و اعلام کرد که درصورت نهایی شدن تصمیمات، ممکن است از دو سال بعد، ادغام رشته های نظری (تجربی، ریاضی و انسانی) اجرایی شود.
سامان سلامیان ، معلم ، روانشناس و فعال حوزه آموزش در گفت و گو با رکنا با اشاره به سخنان اخیر معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش پرورش مبنی بر اینکه تا ۲ سال آینده رشته های ریاضی و تجربی و انسانی با یکدیگر ترکیب می شوند و یک رشته واحد خواهیم داشت، گفت: گویا این طرح سال گذشته در ستاد راهبردی اجرای نقشه جامع علمی کشور مطرح شده است و روی این طرح پافشاری زیادی بود که باید اجرایی شود تا نقش هنرستان ها پر رنگ تر شود. با اینکه تلفیق سه رشته به ظاهر هنوز در حد طرح است؛ ولی گویا این طرح، ظاهرا پشتوانه تحقیقی و کارشناسی ندارد.
وی تاکید کرد: با توجه به تعدد جا به جایی مسئولان ستادی وزارت آموزش و پرورش در چند سال گذشته و تمرکز کارشناسان در این مدت روی کارهای اجرایی و روزانه، بسیار دور از انتظار است که در این مدت، کارشناسان ستادی با تحقیق به این نتیجه رسیده باشند که سه رشته را یکی کنند.
سامان سلامیان در ادامه افزود: در نهایت، یک گزینه می ماند و آن هم فقط «دستور» است. البته در این صورت و متاسفانه دیگر نمی توان با آن مخالفت کارشناسانه و علمی کرد. اکثر طرح های قبلی در آموزش هم یک فکر خام بودند و آزمایشی روی آنها انجام نشده بود؛ ولی به مرحله اجرا در آمدند و نتیجه به سعی و خطا واگذار شد. از جواب سعی و خطا هم، به درستی استفاده ای نشد و با تغییر دولت و وزیر، مسیرها به طور کلی عوض شد. امروز و با این حجم از تغییرات سریع مدیران و معلمان بدون طراحی زیرساختهای فکری و فرهنگی، ممکن است لطمه ای پیشبینی نشده به نظام آموزش وارد شد.
این کارشناس حوزه آموزش و پرورش بیان کرد: آیا واقعا بدون بررسی، تحقیق، پژوهش و اجرای آزمایشی یک طرح، می توان حکم کلی صادر کرد که طرح ادغام رشته ها به صلاح است یا خیر؟ شاید مانند برخی تصمیمات دولت از لحاظ نظری خوب باشد؛ ولی می دانیم در ایران اکثر طرح ها از لحاظ عملی به درستی اجرا نمی شوند و کاملا موفق هم نیست. البته شاید برای خواص، عواید و منفعت خواهد داشت!
سامان سلامیان افزود: باید دقت کنیم که هر موضوعی را که دولتی ها به آن وارد شده اند در انتها به داستانی ختم شده و حالا هم که مدت هاست دولت به سراغ آموزش و پرورش و دانشگاه ها رفته است. باید منتظر اخبار عجیبی در آموزش بود. این روزها کارهای زیربنایی مهم تری در آموزش و پرورش مثل اضافه کردن دروسی که هدف آنها آموزش مواردی از جمله تفکر انتقادی و سوادرسانه، آشنایی با هوش مصنوعی و دنیای دیجیتال، کاربردهای ریاضی و داده پژوهی، زیست شناسی برای سلامت تن و روان، آشنایی با اقتصاد و قوانین حقوقی پایه باشد که به شدت مفید و ضروری به نظر می رسد وجود دارد.
او تاکید کرد: امروز که دستمزد جراح برای عمل سزارین در بیمارستان دولتی دویست هزار تومان است و در نهایت 6 ماه دیگر پرداخت میشود ولی میکروبیلدینگ فلان آرایشگاه ۸ میلیون تومان است، چطور می شود به آینده سازان امید به بهبود وضعیت داد؟ وقتی در جواب پدری که به پسر یا دخترش میگوید درس بخوان، شنیده میشود که پدرم وقتی با گذاشتن یک ویدئو با پیژامه از خودت، میتوانم بیش از یک جراح درآمد داشه باشم و به تو هم پول تو جیبی بدهم، پاسخ چیست؟
سامان سلامیان در پایان گفت: آموزش در ایران دچار آشفتگی عجیبی شده است. هر روز بزرگواری فرمایشی می کند که قرار است فلان و بهمان شود. گویی تنش سازی و تولید خبر زرد، هنر برخی مسئولان شده و همین اخبار، مولد تولید درآمدهایی برای خواص است.
ارسال نظر