معادل ۲۵ سال گذشته قطار وارد متروی تهران می‌شود/سرفاصله کنونی مترو از ۷ دقیقه به ۴ دقیقه می‌رسد

به گزارش رکنا، محسن هرمزی با اعلام اینکه در تهران با دو مشکل آلودگی هوا و ترافیک مواجه هستیم، گفت: شهرداری و شورای اسلامی شهر تهران، نگاه ویژه‌ای به موضوع توسعه حمل و نقل عمومی پایتخت دارند و از این رو در بودجه امسال، ۲۸ هزار میلیارد تومان به این منظور اختصاص داده‌اند که بیش از ۵۰ درصد بودجه شهرداری تهران را شامل می‌شود.

وی افزود: بی توجهی به نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی در سال‌های اخیر، مسائل و مشکلات عدیده‌‌ای را در حوزه‌های مترو، اتوبوسرانی و تاکسیرانی ایجاد کرده و شورای ششم برای جبران خلاء موجود، نگاه ویژه‌ای به نوسازی ناوگان دارد  تا به عقب‌ماندگی‌های ‌سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و بی‌برنامگی‌ در سه حوزه مترو، اتوبوسرانی و تاکسیرانی پایان دهیم.

تأییدیه قطار ملی دریافت شد

معاون شهردار تهران اظهار کرد: در حوزه مترو، روزی که مدیریت شهری را بر عهده گرفتیم، ۱۳۹ ایستگاه فعال مترو داشتیم و خطوط ۶ و ۷ مترو به سرانجام نرسیده بود و سال گذشته و سال جاری خط ۶ را تکمیل کردیم و امسال نیز خط ۷ را تکمیل می‌کنیم و به این ترتیب، شمال‌غرب تهران را وارد مدار حمل و نقل عمومی کردیم. هرمزی تصریح کرد: امروز طبق آمار در تهران، هزار و ۱۶۷ دستگاه واگن قطار مترو داریم که در مدت ۲۵ سال وارد ناوگان ریلی شده‌اند و در این دولت برای نوسازی مترو، قرارداد ورود ۶۳۰ دستگاه واگن را که با بی‌توجهی دولت قبل مواجه شده بود، از طریق باز کردن ال سی با کمک دولت کنونی منعقد کردیم، ضمن اینکه تعداد واگن‌ها را به ۷۹۱ دستگاه رساندیم.

وی تأکید کرد: ما تأییدیه قطار ملی را دریافت کردیم و اتفاق مهمی که می‌افتد، تولید ۸۵ درصد واگن‌ها در داخل کشور است که ساخت ۱۱۳ دستگاه واگن ملی را دولت قبول کرده و تأییدیه سیر آن نیز دیروز توسط یک شرکت لهستانی صادر شد و قطار ملی به‌زودی زیر بار تولید می‌رود.

قرارداد بازسازی و نوسازی ۴ هزار اتوبوس با شرکت‌های داخلی

معاون شهردار تهران گفت: تفاهم ساخت ۲۵۹ دستگاه واگن مترو امضا شده که با احتساب ۷۹۱ دستگاه واگن مترو که از چین وارد می‌شود، این عدد به هزار و ۱۶۳ دستگاه واگن می‌رسد که برابر با تعدادی است که در مدت ۲۵ سال وارد ناوگان ریلی شده است.

هرمزی افزود: قدم اول این بود که با کمک دولت، موضوع  ورود واگن‌ها را تعیین تکلیف و سرفاصله‌ها را رعایت کنیم و از این رو، ۷۹۱ دستگاه واگن مترو را از طریق منابع اعتباری با شرکای چینی پیش می‌بریم که به این ترتیب، میانگین سرفاصله کنونی مترو از ۷ دقیقه به ۴ دقیقه می‌رسد در صورتی که استاندارد جهانی بین ۳ تا ۴ دقیقه است.

وی در مورد ناوگان اتوبوسرانی نیز اعلام کرد: در دوره قبل، تنها ۱۳۰ دستگاه اتوبوس نوسازی شده ‌بود و در حال حاضر، بیش از ۵۰ درصد ناوگان غیر فعال و فرسوده قطعی است و میانگین فرسودگی ناوگان ۸۰ درصد است و در سال جاری، قرارداد بازسازی ۳ هزار دستگاه و تولید یک هزار دستگاه اتوبوس توسط شرکت‌های داخلی داریم.

قرارداد ورود ۲ هزار دستگاه اتوبوس برقی

معاون شهردار تهران اظهار کرد: مضاف بر آن، برای واردات اتوبوس برقی نیز قراردادهایی را در راستای نگاه ویژه شهردار تهران و وزیر صمت به برقی‌سازی پایتخت از جمله ورود ۲ هزار دستگاه اتوبوس برقی منعقد کرده‌ایم و امیدواریم تا شب عید، تعدادی از این اتوبوس‌ها را وارد مدار کنیم.

هرمزی تصریح کرد: حل و فصل مسائل زیرساختی برقی‌سازی پایتخت با کمک دولت در دست تکمیل است و در حوزه قراردادی در حال پیگیری مسائل مربوطه هستیم که این موضوع در سفر شهردار تهران به چین نهایی شد.وی اعلام کرد: بر اساس قراردادهای سفر اخیر به چین، هزار دستگاه اتوبوس برقی، ۱۰ هزار دستگاه وَن، ۱۰ هزار دستگاه تاکسی و ۱۰۰ هزار دستگاه موتور برقی به پایتخت اضافه خواهد شد و با توجه به اینکه خودروهای جدید با باتری کار می‌کنند، زیرساخت‌ مورد نیاز به این منظور در سطح شهر در دست تکمیل است.

تعیین تکلیف تاکسی‌هایی که در خدمت مردم نیستند

هرمزی گفت: در این دوره تا به امروز، ۶ هزار و ۲۵۰ دستگاه تاکسی بازسازی شده و در سال جاری نیز هزار و ۱۰۰ دستگاه تاکسی نوسازی شده است و در صدد تعیین تکلیف تعدادی از تاکسی‌ها که در خدمت مردم نیستند، هستیم.

معاون شهردار تهران در خاتمه خاطرنشان کرد: دنیا به سمت و سوی برقی‌سازی حرکت می‌کند و ما نیز در مسیری که مقصد آن مصلحت شهر و منفعت شهروندان است، حرکت می‌ کنیم.