پوچ شدن حمایت دولتی از زنان خودسرپرست / ۹۰ درصد متقاضیان مسکن ملی توان پرداخت اقساط را ندارند/ شکل گیری بازار سیاه در حاشیه انبوه سازی

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، زمانی که ثبت نام پروژه‌های مسکن ملی کلید خورد، بسیاری فکر می‌کردند که می‌توانند با این طرح دولتی، به آرزوی صاحب خانه شدنشان جامه عمل بپوشانند. در این طرح، زنان مجرد خود سرپرستی که سنشان بالای 35 سال بود، می توانستند ثبت نام کنند. فرقی نمی کرد که این زنان قبلا ازدواج کرده باشند یا خیر. همچنین برای زنان سرپرست خانوار نیز این امکان فراهم بود تا در این طرح ثبت نام کنند. 

تصمیم بر این بود که اقشار آسیب پذیر در این طرح ثبت نام کنند؛ اما رفته رفته با افزوده شدن دفعات پرداخت اقساط، این امید، خیلی سریع جایش را به ناامیدی داد. اقشار کم در آمدی که 

متقاضیان مسکن ملی در تهران هستند، می بایست ۸ قسط حدود ۴۰ میلیون تومانی را پرداخت کنند. حال سوال اینجاست، آیا قشر کم درآمد، با تورم بالای ۴۰ درصد، آیا اصلا توان پرداخت این اقساط را دارند؟ چقدر یک خانواده ایرانی از قشر آسیب پذیر می‌تواند بخشی از حقوقش را پس انداز کند؟ 

آخرین آمار ارائه شده حاکی از آن است که تاکنون از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار متقاضی واجد شرایط در طرح نهضت ملی مسکن شرکت کرده اند و فقط حدود یک هشتم این افراد آورده اولیه خود را واریز کرده‌اند.

یکی از زنان متقاضی مسکن ملی که خودسرپرست است، به رکنا می گوید که وقتی این خبر را شنید که می تواند در پروژه های مسکن ملی ثبت نام کند و صاحب خانه شود خیلی خوشحال شده است؛ ولی رفته رفته خوشی اش رنگ می بازد، چراکه صرفا توان پرداخت یکی از اقساط ۴۰ میلیونی را داشته و قسط دوم را با قرض از آشنایان پرداخت کرده ولی بعد از آن، نتوانسته دیگر اقساط را پرداخت کنند.

او در ادامه می گوید: من خبرنگار هستم‌. شغلی دارم که همیشه پایه حقوق را دریافت می‌کنم. در این حرفه فرقی ندارد چند سال سابقه کار داری، هر چقدر باشد پایه حقوق را دریافت می کنی، شاید یکی دو میلیون بیشتر! شاید خیلی از کسانی که در این پروژه های انبوه سازی دولتی ثبت نام کرده اند، حتی همان آورده اولیه را هم نداشتند. من نیز از سهم الارثی که دریافت کرده بودم توانسته بودم قسط آورده اولیه را پرداخت کنم. 

این زن می‌گوید: لحظه ثبت نام این موضوع مطرح نشده بود که هر سه ماه یک بار باید ده ها میلیون تومان پرداخت کنیم و من گمان می کردم دولت حتما برای زنانی که خودسرپرست و سرپرست خانوار هستند، کمک‌هایی در نظر گرفته می شود؛ ولی هرچه جلوتر رفتیم متوجه شدیم که اصلا از این خبرها نیست. من تمام سرمایه ای که داشتم را برای واریز اولیه پرداخت کردم. خیلی از زنان هم توانایی این پرداخت را نداشتند. با این وجود نه تنها زنان، بلکه مردان سرپرست خانوار که برای ثبت نام حضور داشتند نیز آنچنان پس اندازی نداشتند که حتی آورده اولیه را پرداخت کنند. 

او می افزاید: به نظر من، این موضوع برای مردان سرپرست خانوار خیلی سخت تر هم بود. زنان خودسرپرست، می توانند از هر قشری باشند؛ ولی این مردان، قطعا از طبقه ضعیف جامعه بودند که امکان ثبت نام برایشان فراهم شده بود. ما خیلی زود فهمیدیم که می توانیم قسط اول را پرداخت کنیم، من به سختی قسط دوم را نیز پرداخت کردم ولی بعد از آن هیچ.

این زن تاکید می کند: این خبر خوبی برای زنان خودسرپرست و سرپرست خانوار و همچنین مردان سرپرست خانوار نبود، حتی دولت بیشتر فقر و ناتوانی مان را به رویمان آورد! هیچ حمایتی وجود ندارد و فکر می کردم، من که در طبقه متوسط هستم و خرج جاری زندگی هم دارم، چگونه می توانم این اقساط را پرداخت کنم؟ چقدر می توانم پس انداز داشته باشم که به ۴۰ میلیون در سه ماه برسد؟ 

وی می افزاید: دو حالت بیشتر ندارد، یا افراد مثل من مسکوت می مانند تا رفته رفته بتوانند اقساطشان را پرداخت کنند، یا امتیازشان را به دلالان در بازار سیاه بفروشند. نمی دانم چه کسانی می توانند این خانه ها را تهیه کنند ولی هرکسی که باشند، از قشر کم درآمد نیستند!

کارشناسان به دولت هشدار دادند که مردم توان پرداخت اقساط مسکن ملی را ندارند؛ ولی کسی گوش نکرد!

در این راستا، ایرج رهبر، نایب رئیس انجمن انبوه سازان تهران در گفت و گو با رکنا می گوید: زمانی که طرح مسکن ملی در دوره آقای اسلامی، وزیر راه و شهرسازی آن زمان، کلید خورد و بعدش هم طرح جهش تولید مسکن شد، ما و کارشناسان از ابتدا می گفتیم که توان افراد واجد شرایط که ثبت نام کرده‌اند در حدی نیست که اقساط این پروژه را پرداخت کنند.

وی می گوید: واجدان شرایط، به غیر از تسهیلات، توان پرداخت این ۸ مرحله آورده ۴۰ میلیونی را ندارند. برنامه ریزان، باید از ابتدا فکر می کردند که این طرح، عاقبتی مثل مسکن مهر نداشته باشد. عدم پرداخت آورده از طرف متقاضیان، باعث شود که این پروژه ها طولانی شود. با توجه به افزایش قیمت مصالح ساختمانی هرچه این آورده ها دیرتر پرداخت شود، دولت بیشتر تحت فشار قرار می گیرد.

دولت اجازه ورود بخش خصوصی به تکمیل پروژه های مسکن ملی را سریعتر صادر کند

ایرج رهبر در ادامه گفته‌هایش می افزاید: تا به حال وزارت راه، مسکن و شهرسازی جواب مثبتی به پشنهادات ما نمی دادند؛ ولی اخیرا در جلسه ای که با آقای بذرپاش داشتیم، این پیشنهاد را دادیم که این وزارتخانه، از توان مالی بخش خصوصی به صورت مشارکتی برای تکمیل پروژه ها استفاده کند؛ به صورتی که هرقدر دولت برای ساخت و ساز کمبود داشت، بخش خصوصی از توان مالی اش را وارد کار کند و به همان اندازه، با کارشناسی دولت، زمین، سهام یا واحدهای مسکونی دریافت کند. 

۹۰ درصد کسانی که در پروژه مسکن ملی ثبت نام کرده اند توان پرداخت اقساط آورده را ندارند

نایب رییس انجمن انبوه سازان تهران تاکید می‌کند: ما از اول این روزها را پیش بینی می کردیم؛ ولی مسئولان وزارت مسکن تازه به این مورد رسیده است! ۹۰ درصد کسانی که در پروژه مسکن ملی ثبت نام کرده اند توان پرداخت اقساط آورده را ندارند. حداکثر بتوانند ۳ یا ۴ قسط پرداخت کنند. حال دولت این پیشنهاد ما را قبول و اعلام کرده که آمادگی برای مشارکت با بخش خصوصی را دارد تا بخش خصوصی برای تمام شدن پروژه ها ورود کند. 

بیش از ۵۰ درصد متقاضیان مسکن ملی به سمت بازار سیاه رفته اند؛ ممکن است این رقم به ۸۰ درصد هم برسد

وی می افزاید: اکثرا کسانی که نمی توانند اقساطشان را پرداخت کنند، موجب شکل گیری بازار سیاه می شوند به گونه ای که امتیازشان را به ازای مبلغی به دلالان می فروشند. همانطور که دلالان به پروژه مسکن مهر ورود کردند. طبق تجربه ای که از مسکن مهر به دست آورده ایم، اگر به همان شیوه بخواهند پیش بروند، تا کنون بیش از ۵۰ درصد متقاضیان به سمت بازار سیاه رفته اند و حتی ممکن است ۸۰ درصد متقاضیان وارد دلالی شوند.

او در پایان تاکید می کند: امیدواریم دولت با ورود بخش خصوصی به این پروژه ها سریعتر موافقت کند تا پروژه ها به زودی و سرعت به پایان برسند.

وبگردی