نظام بازنشستگی کشور از مرز 100 سالگی گذشت
رکنا: سرپرست صندوق بازنشستگی کشوری با اعلام رسمی صد سالگی نظام بازنشستگی کشور از تحت پوشش بودن بیش از یک میلیون و ۷۰۰هزار بازنشسته کشوری در ایران خبر داد.
به گزارش رکنا، نعمت الله ترکی در یادداشتی بهمناسبت فرا رسیدن ۲۲ آذر سالروز تاسیس صندوق بازنشستگی کشوری و تصویب نخستین قانون استخدامی در ایران افزود: با این فرض که هدف اولیه شکلگیری صندوقهای بازنشستگی ، ایجاد ارزش افزوده برای سرمایه شاغلان و تامین آینده آنان پس از پایان دوران اشتغال باشد، مهمترین پرسشی که در آستانه بازنشستگی به ذهن ذینفعان صندوق ها میرسد این است که صندوقهای بازنشستگی چقدر به این هدف نزدیک یا از آن دور شدهاند؛ و اینکه آیا امروز بعد از گذشت یک قرن از شکلگیری نهاد بازنشستگی، میتوانیم جایگاه و پایگاه مستحکمی برای صندوق های بازنشستگی به ویژه صندوقهای بازنشستگی دولتی در ایران قائل باشیم؟
وی ادامه داد: ماهیت اقتصادی و اجتماعی صندوق های بازنشستگی باعث میشود تا این نهاد در سراسر جهان با ماهیت و ابعاد متنوع و چالش های متعددی دست به گریبان باشد.
ترکی خاطر نشان کرد: صندوق بازنشستگی کشوری هم به عنوان قدیمی ترین صندوق بازنشستگی دولتی در ایران، نهادی پویا و اثرگذار است که در طول تاریخ یکصدساله بیمه و بازنشستگی کشور و به موازات دگرگونیهای تاریخی کشور، دستخوش تغییرات زیادی شده و مدیران آن با توجه به شرایط زمان و مطالبات ذینفعان آن به تصمیمات تاثیرگذار و گاه دشواری گردن نهادهاند؛ تصمیماتی که بعضا تا به امروز گریبان صندوق بازنشستگی کشوری و ذینفعان آن را رها نکرده است.
وی تصریح کرد: به نظر می رسد آنچه که ماهیت صندوق های بازنشستگی را در کشور به گونهای متفاوت از دنیا تعریف میکند، برعهده گرفتن تعهدات و برنامههای حمایتی جدا از تعاریف بینالمللی و استانداردهای بیمهای است که در نتیجه موجب شده است تا این صندوقها پس از یک قرن، دستخوش پیچیدگیهای بیشتر و چالشهای روزافزون، همچون ناترازی و پایین آمدن نسبت پشتیبانی، باشند.
وی گفت: از منظر آسیبشناسی سیستمی، صندوق بازنشستگی کشوری اگر با اصلاحات و ترمیم های اساسی به ویژه در حوزه اصلاحات پارامتریک، خود را بازآرایی نکند، امکان بهبود شرایط آن چندان آسان و کوتاه مدت نخواهد بود.
سرپرست صندوق بازنشستگی کشور افزود: امروزه با صدساله شدن نظام بازنشستگی در کشور، تامین آرامش و امنیت خاطر برای بیش از یک میلیون و ۷۰۰هزار بازنشسته کشوری، تنها در سایه برنامهریزیهای جامع، چندوجهی و بلندمدت میسر است؛ برنامهای که مورد وثوق لایههای سیاستگذاران تا کارشناسان بیمه و بازنشستگی باشد تا در کنار تامین نیاز بازنشستگان فعلی، به تامین آتیه شاغلان امروز و بازنشستگان فردا و حق بهره مندی بیدغدغه از دوران بازنشستگی توجه جدی شود.
ترکی گفت: تنها در صندوق بازنشستگی کشوری، عدد پشتیبانی از استاندارد ۶ به عددی پایین تر از یک یعنی حدود نیم (۰/۵) رسیده است؛ به این معنی که ورودی های این صندوق که همان کسورپردازان باشند، به نسبت خروجی یا همان بازنشستگان عزیز، دچار کاهش شده و این صندوق را با یک ناترازی تاریخی مواجه کرده است.
وی ادامه داد: این مهم با بازنگری جدی در مدیریت اقتصادی صندوق بازنشستگی کشوری و افزایش ظرفیت و اثرگذاری این صندوق در حوزه اقتصادی و گردش مالی کشور و به دنبال آن کاستن از وابستگی به بودجه دولتی و تقویت بنگاه داری از یکسو و از سوی دیگر، اجرای اصلاحات پارامتریک و سیستمی امکان پذیر خواهد شد. شرایطی که بدون یک برنامه جامع عملیاتی نخواهد شد.
ترکی افزود: بهرهبرداری از تجربیات بیمهای دیگر کشورها نیز چراغی روشن فراروی سیاستگذاران، مدیران و کارشناسان امر خواهد گذاشت تا به دور از ابهام و کلیگویی، برنامهای دقیق و شفاف برای آینده صندوق بازنشستگی تهیه کنند و با پذیرش هزینههای پایینتر در این مرحله، از هزینههای سنگین احتمالی آینده بکاهند.
ارسال نظر