سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس به مناسبت "روز معلم" به رکنا خبر داد
وجود 100 هزار نیروی بلاتکلیف در آموزش و پرورش / کمبود 200 هزار معلم در ایران
رکنا: سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس با بیان این که هم اکنون حدود صد هزار نفر نیروی بلاتکلیف در آموزش و پرورش وجود دارد، عنوان کرد: برخی نمایندگان مجلس اخیرا کمیته ای را برای تعیین تکلیف نیروهای بلاتکلیف در آموزش و پرورش تشکیل داده و طرحی را در این زمینه ارائه کرده اند که هم اکنون در کمیسیون آموزش مجلس به تصویب رسیده است و بعد از تایید اداره کل قوانین، در صحن علنی مجلس اعلام وصول خواهد شد. البته در این طرح تاکید شده است که معلمان بلاتکلیف صرفا با شرکت در آزمون استخدامی تعیین تکلیف می شوند.
در روزهای پایانی سال گذشته پس از حدود دو سال کش و قوس بر سر لایحه نظام رتبه بندی معلمان، بالاخره این لایحه به قانون تبدیل شد و آن طور که رضا حاجی پور، سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس به رکنا می گوید، آموزش و پرورش موظف است در سال 1401 حقوق معلمان را براساس قانون رتبه بندی پرداخت کند. این در حالی است که در آستانه روز معلم، به گفته این نماینده مجلس، هنوز حدود صد هزار نیرو شامل معلمان حق التدریس، نهضتی ها، معلمان غیرانتفاعی، کارنامه سبزها، معلمان خرید خدمتی و ... در آموزش و پرورش حضور دارند که مجلس در نظر دارد با ارائه طرح ویژه ای، وضعیت استخدامی این افراد را تعیین تکلیف کند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در شرایطی که مسئولان آموزش و پرورش در سال گذشته اعلام کردند که کشورمان با کمبود 200 هزار معلم مواجه است، سال هاست که نیروهای حق التدریس، نهضتی، غیرانتفاعی و ...، معطل جذب شدن در آموزش و پرورش مانده اند و البته تکلیف کارنامه سبزها، معلمان خرید خدمتی و فارغ التحصیلان بیکار بسیاری از رشته های دانشگاهی که مهارت و علاقه لازم برای ایفای نقش معلمی را دارند، مشخص نشده است.
به عبارت دیگر، با وجود کمبود اساسی معلم در ایران و با وجود افراد بسیاری که توانایی و تمایل برای همکاری با آموزش و پرورش را دارند، آموزش و پرورش قصد جذب این افراد برای جبران کمبود معلم در کشور را ندارد. در این میان به نظر می رسد مهمترین ریشه این اتفاق کمبود اعتبارات لازم برای جذب نیروهای جدید در آموزش و پرورش است که حالا با افزایش حقوق معلمان بعد از اجرای قانون رتبه بندی، جذب معلمان جدید برای آموزش و پرورش دشوارتر خواهد شد.
وضعیت استخدامی 100 هزار نیرو در آموزش و پرورش مشخص نیست
در همین راستا، رضا حاجی پور، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در «روز معلم» به خبرنگار رکنا گفت: در سال های اخیر آموزش و پرورش با استفاده از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، اقدام به جذب نیروهای زیادی کرده است که بسیاری از آنها هم اکنون بلاتکلیف هستند، زیرا آموزش و پرورش در چند سال گذشته مجوزهای لازم برای جذب این افراد را دریافت کرده، ولی بسیاری از آنها را بلاتکلیف گذاشته است و همین مساله باعث شده که ما هم اکنون حدود صد هزار نفر نیروی بلاتکلیف در آموزش و پرورش داشته باشیم و البته طبق گفته آموزش و پرورش 200 هزار معلم کم داریم.
وی افزود: معلمانی که از طریق برون سپاری جذب شده اند یا در گروه هایی از جمله معلمان پیش دبستانی، حق التدریس ها، معلمان غیرانتفاعی و نهضتی ها قرار دارند، از جمله نیروهای بلاتکلیف آموزش و پرورش محسوب می شوند که متاسفانه وضعیت استخدامی آنها مشخص نیست و مسئولان آموزش و پرورش صرفا هر زمانی که خودشان تمایل داشته باشند، از این افراد استفاده می کنند.
طرح مجلس برای روشن کردن وضعیت معلمان بلاتکلیف
حاجی پور با بیان این که مجلس قصد دارد طرحی را برای تعیین تکلیف همه نیروهای بلاتکلیف در آموزش و پرورش به تصویب برساند، اظهار داشت: برخی نمایندگان مجلس اخیرا کمیته ای را برای تعیین تکلیف نیروهای بلاتکلیف در آموزش و پرورش تشکیل داده و طرحی را در این زمینه ارائه کرده اند که هم اکنون در کمیسیون آموزش مجلس به تصویب رسیده است و بعد از تایید اداره کل قوانین، در صحن علنی مجلس اعلام وصول خواهد شد.
وی در ادامه تاکید کرد: بدون تردید تصویب طرح مجلس برای تعیین تکلیف نیروهای بلاتکلیف در آموزش و پرورش زمان بر خواهد بود و در صورت تصویب نیز این طرح هزینه بر تلقی می شود. ولی ما چاره ای نداریم که اولا برای جبران کمبود معلم و ثانیا برای رسیدگی به مطالبات نیروهای بلاتکلیف در آموزش و پرورش، آنها را تعیین تکلیف کنیم.
جبران کمبود معلم با جذب معلمان بلاتکلیف
نماینده مردم آمل در مجلس با بیان این که متن نهایی قانون رتبه بندی معلمان مورد رضایت کمیسیون آموزش قرار نداشت، عنوان کرد: کمیسیون آموزش مجلس حدود 2 سال برای نهایی کردن قانون رتبه بندی معلمان تلاش کرد و با وجود این که ما از متن نهایی این قانون راضی نیستیم، اما خوشحالیم که در هر صورت رتبه بندی معلمان بعد از 50 سال اجرا شده است.
سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس ادامه داد: با توجه به این که بسیاری از معلمان بعد از اجرای قانون رتبه بندی رفته رفته بازنشسته خواهند شد، بنابراین اگر ما راهکاری موثر پیدا نکنیم، مشکل کمبود معلم در سال های آتی تشدید می شود. در شرایط کنونی نیز به نظر می رسد بهترین راهکار برای پیشگیری از تشدید این معضل، تعیین تکلیف نیروهایی است که اکنون بلاتکلیف مانده اند.
معلمان بلاتکلیف صرفا با شرکت در آزمون جذب خواهند شد
حاجی پور با بیان این که مطابق طرح پیشنهادی مجلس، معلمان بلاتکلیف فقط با شرکت در آزمون استخدامی تعیین تکلیف خواهند شد، اظهار داشت: در طرح مجلس پیشنهاد شده است که تمام نیروهای بلاتکلیف در آموزش و پرورش از جمله حق التدریس ها، معلمان غیرانتفاعی، معلمان نهضتی، کارنامه سبزها، معلمان خرید خدمتی و ... در یک آزمون استخدامی مشترک شرکت کنند. البته در این طرح تاکید شده است که هیچ کس جز این افراد نباید در آزمون استخدامی شرکت کند تا در درجه اول همین نیروهای بلاتکلیف، جذب آموزش و پرورش شوند.
وی در ادامه تاکید کرد: با توجه به این که طرح پیشنهادی مجلس برای تعیین تکلیف نیروهای بلاتکلیف در آموزش و پرورش نهایی نشده است، هنوز مشخص نیست که در صورت برگزاری آزمون استخدامی تعیین تکلیف این افراد، چند نفر جذب خواهند شد، اما قطعا وقتی این افراد جذب آموزش و پرورش شوند، به عنوان معلم، مشمول قانون رتبه بندی خواهند شد.
سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس با تاکید بر این که آموزش و پرورش باید به اجرای جدی قانون رتبه بندی معلمان بپردازد، عنوان کرد: خوشبختانه با پیگیری های مجلس و پیش بینی اعتبارات لازم در لایحه بودجه، احکام حقوقی معلمان در سال جدید مطابق قانون رتبه بندی صادر خواهد شد.
ارسال نظر