افزایش جمعیت به چه قیمت؟/ کودک همسری در مناطق محروم اوج گرفته

مدافعان حقوق زن و کودک در ایران هنوز باید برای جلوگیری از ازدواج دختران زیر ۱۳ سال و کودک همسری مبارزه و تلاش ‌کنند. در حالی که در بسیاری از کشورها فرد ۱۳ ساله کودک به شمار می‌رود و نه در عرف جامعه و نه قوانین آماده ازدواج به شمار نمی‌آید.

فعالان حقوق کودک و زن در ایران نیز به آسیب‌هایی اشاره می‌کنند که ازدواج زودرس به دختربچه‌ها می‌زند. علاوه بر خطراتی که بارداری‌ زیر ۱۸ سال برای آنها دارد، به جسم و روح آنان آسیب‌هایی جبران ناپذیر وارد می‌کند. امکان تحصیل، اشتغال و بلوغ فکری واقعی را از آنان می‌گیرد و جامعه را در فقر فرهنگی و اقتصادی بیشتری فرو می‌برد.

اشرف گرامی زادگان فعال امور زنان  در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، در خصوص بحران کاهش جمعیت و تلاش برای افزایش نرخ ازدواج و زاد و ولد در کشور گفت: قانون سن و سال برای اینکه افراد وارد اجتماع و صاحب مسئولیت شوند برای کارهای مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال برای رانندگی یا انتخابات 18 سال است. ازدواج در قانون مدنی یک حق مهم است و فردی که ازدواج می کند هم دارای حقوق می شود هم دارای وظایف. زن برای ازدواج باید به رشد و بلوغ عقلانی و جسمی رسیده باشد و بتواند خانه را اداره کرده و با همسرش روابط زوجیت داشته باشد.

ازدواج دختران زیر 13 سال ممنوع

وی با بیان اینکه سن قانونی برای ازدواج بین 16 تا 18 سال است افزود: در قانون مدنی ما گفتند ازدواج دختران زیر 13 سال ممنوع است، مگر در شرایط خاص که در کشور ما شرایط خاص حاصل نمی شود! اما چیزی که برای دختران هم اهمیت بیشتری دارد اینکه دختر باید هم به رشد عاطفی برسد هم به رشد جسمانی. یعنی هم بتواند خانه داری و همسرداری کند هم بتواند به عنوان یک مادر فرزند خود را تربیت کند.

زوجین باید با یکدیگر حس معاشرت داشته باشند

این فعال امور زنان با بیان اینکه فعالان حوزه زنان ازدواج در سن زیر ۱۸ سال را درست نمی دانند چون به لحاظ عاطفی ممکن است دختر آمادگی نداشته باشد، ادامه داد: این موضوع بازهم بستگی به تناسب و جثه بدنی دختر دارد که آیا رحم یک دختر 16 تا 18 سال توانایی رابطه زناشویی و یا باوری را دارد؟! قانون مدنی سه ماده به خصوص در مورد ازدواج دارد. زن و مردی که می خواهند با هم ازدواج کنند باید با هم حسن معاشرت داشته باشند، با هم در امور خانواده مشارکت کنند و با هم فرزندان خود را بزرگ کنند.

برای افزایش جمعیت نباید دختران و کودکانمان را بدبخت کنیم

گرامی زادگان با بیان اینکه متاسفانه در کشور ما به موضوع کاهش جمعیت فقط به دید کمی نگاه می شود و از دید کیفی بررسی نمی شود عنوان کرد: ازدواج باید کیفیت داشته باشد و زن و شوهر باید با هم خوشبخت باشند و به هم علاقه داشته باشند. وگرنه باعث طلاق می شود. جمعیت در هر کشوری یکی از ابزار قدرت است و ما برای جبران و افزایش جمعیت نمی توانیم دختران و کودکان خود را بدبخت کنیم. باید برای کسانیکه در سن ازدواج هستند و بر روی افرادی که ساختار ازدواج و تشکیل خانواده را دارند تمرکز کینم و مشکلات اقتصادی ، شغل و مسکن را برایشان برطرف کنیم.

چهار استان محروم ایران بالاترین ازدواج با اتباع را دارند

وی در خصوص ازدواج کودکان با اتباع خارجی افزود: تبعات ازدواج کودکان با اتباع این است که دختران ما در آینده خوشبخت نخواهند شد. چون شناخت کافی ندارند و تحقیقات امکان پذیر نیست. ازدواج با اتباع خارجی از زمان مهاجرت افغان ها به ایران اوج گرفت که در آن زمان هم در چهارچوب قانونی صورت نگرفت. این هم به عهده وزارت کشور است که باید به واسطه استانداری هایی که در استان ها وجود دارد به مراکز ثبت احوال اطلاعات کافی را بدهند و نسبت به آموزش شهروندان خود اقدام کنند.

مشکل نبود ازدواج نیست، مشکل نبود زیرساخت های لازم است

این فعال امور زنان با بیان اینکه  کودک همسری در مناطق محروم اوج گرفته است ادامه داد: چهار استان محروم ما که بیشتر در معرض مهاجرین افغانستانی و پاکستانی هستند، مانند سیستان و خراسان که این ها بیشترین ازدواج را با خارجی ها و غیر بومی انجام می دهند. تبعات ازدواج با خارجی ها افزون تر است چراکه مشکل تکلیف شناسنامه برای این بچه ها وجود دارد. مشکل ما مشکل ازدواج نیست مشکل نبود زیرساخت های کافی برای تشکیل خانواده است. مهم این است کشور ما در مسیر توسعه و صحیحی قرار بگیرد. همه گروه های متخصص باید جمع شوند و در این موضوع اظهار نظر کنند و از وزارت کشور بخواهند که تمهیدات اجرایی انجام دهد.

وی در پایان گفت: ما باید در کشور امکانات کافی برای مردم فراهم کنیم.

در دولت سیزدهم وعده هایی داده شده است که یکی ازمهم ترین ها ایجاد اشتغال و افزایش تولید است چون در این شرایط اقتصادی، دختر و پسر باید هر دو سرکار بروند و تا بتوانند تشکیل خانواده بدهند. بهتر است مسئولین ما به خصوص وزارت کشور که امکانات آموزش در میان توده های مردم دارند به واسطه صداوسیما به مردم آموزش دهد.