کشف سنگ نگاره ای کهن در شیراز؛ پنجره ای به سوی تمدن باستان + عکس

به گزارش رکنا، یکی از زیباترین کتیبه های دوره ساسانی بر فراز کوهستان نقش رستم مرودشت کشف شد.

ابوالحسن اتابکی در همین زمینه گفت: همین بار معنوی از مفاهیم سنگ‌نوشته‌ها نیز حاصل می شود، داریوش بزرگ، اردشیر و شاهپور اول ساسانی، اعلامیه‌های سیاسی - مذهبی و درعین‌حال تبلیغاتی خود را بر دیواره صخره‌های نقش‌رستم و کعبه زرتشت برای آیندگان به نگارش درآورده‌اند و نجیب‌زادگان و پارسایان قلعه نقش‌رستم و شهر استخر نیز با نگرش به همین «تقدس کوهستان» به کمک کاتبان محلی، اندیشه‌های خود را در جملاتی کوتاه بر روی تخته سنگ‌ها هموار نگاشته‌اند.

وی گفت بخشی از این کتیبه‌های به نگارش درآمده شامل پند و اندرزهایی می‌گردد که مفاهیم متفاوت اخلاقی را در بر می‌گیرند. برخی از آنها اشاره به ساخت‌وسازهای فراز کوهستان دارد و بخشی دیگر نیز جملات دعایی است که به آمال و آرزوهای فردی پرداخته است.

سنگ نوشته نقش رستم

اتابکی افزود: سنگ‌نوشته در برگیرنده اندرزی کوتاه به «خط پهلویِ کتابی» است که در یک سطر به شکل افقی بر سنگ‌هایی هموار بر فراز کوهستان نقش بسته است. موضوع این اندرز، تقابل و هماوردی میان دو نیروی «هوشیاری» و «دانایی» است که از دیدگاه نویسنده یا کاتب آن، تنها راه هماوردی با انسان هشیار و بیدارتَن، کسی است که دارای قدرت دانایی باشد.  

اتابکی اظهار کرد: دلیل این همه تأکید بر وجود دانایی و خردورزی ریشه در «فرهنگ اوستایی» دارد که اهورمزدا خود سرچشمه دانایی و خردمندی است. 

اخبار تاپ حوادث