رئیس سازمان محیط زیست: زیان دفن غیراصولی پسماند در کشور نزدیک به ۱۰۷ همت است / عملکرد استانداران و شهرداران بررسی می شود

به گزارش رکنا به نقل از روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، شینا انصاری ، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در پنجاه و سومین جلسه کارگروه ملی مدیریت پسماند که بعدازظهر امروز در ساختمان کوثر ریاست جمهوری و با حضور محمدجعفر قایم پناه معاون اجرایی رییس جمهور و حسین افشین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس جمهور برگزار شد، اذعان کرد: وضعیت مدیریت پسماند در کشور با مشکلات عدیده ای رو به رو است و مشکلات در برخی نقاط نیز تبدیل به بحران شده است.

وی با اشاره به اینکه نزدیک به ۲۰ سال از تصویب قانون مدیریت پسماند گذشته است، افزود: در همین راستا دفتر مدیریت پسماند در سال ۹۸ تشکیل شد و مسئولیت های متعددی از جمله پیگیری و نظارت بر اجرای قانون مدیریت پسماند و پیگیری اقدامات مشترک در قالب کنوانسیون‌های بین‌المللی را بر عهده دارد.

او تاکید کرد: از ابتدای تصویب این قانون ۵۲ جلسه کارگروه ملی برگزار شده است اما همچنان وضعیت مدیریت پسماند در بیشتر نقاط کشور قابل قبول نیست.

انصاری تصریح کرد: دفن غیراصولی پسماند علاوه بر اثرات منفی محیط‌زیستی، سلامت عمومی مردم را هم تهدید می‌کند. لذا برای حل این مساله نیازمند همکاری و هم افزایی هستیم.

شینا انصاری مدیریت مصرف و کاهش تولید پسماند، اصلاح فرآیندهای بسته بندی محصولات، بازیافت اصولی پسماند، لزوم سرمایه گذاری در حوزه پسماند، شفاف سازی مسئولیت دستگاه‌ها و الزام آور کردن مصوبات کارگروه‌ها را از جمله موارد مهم و تاثیرگذار در این حوزه دانست که نیازمند همکاری و اقدام مشترک دستگاه‌های مرتبط است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: با توجه به تنوع اقلیمی کشور باید طرح‌های متناسب با اقلیم برای مدیریت پسماند در مناطق مختلف داشته باشیم و از ارائه نسخه واحد برای کل کشور پرهیز کنیم.

او به لزوم تامین مالی پروژه ها و طرح های مدیریت پسماند شهرداری ها اشاره کرد و گفت: لازم است اصلاحیه نخست قانون مدیریت پسماند که در مجلس شورای اسلامی، مراحل نهایی را می‌گذراند، مورد بررسی قرار گیرد.

عملکرد استانداران و شهرداران در زمینه مدیریت پسماندها بررسی می‌شود

محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رییس جمهور نیز در اولین جلسه کارگروه ملی مدیریت پسماند در دولت چهاردهم با اشاره به وضعیت نامطلوب مدیریت پسماند به‌خصوص در مناطق شمالی کشور گفت: اولین کار این است که مسئولیت همه دستگاه‌ها در این زمینه تببین شود.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور ادامه داد: اگر مدیریت پسماند را به عنوان مشکلی که قابل حل است نگاه کنیم و بر فرهنگ‌سازی نیز توجه کنیم، می‌توانیم گامی در راستای حل مشکلات برداریم.

قائم‌پناه به شیوه غلط مصرف اشاره و بر ضرورت فرهنگ‌سازی این مساله از طریق مدارس و صداوسیما و ... تاکید کرد.

وی افزود: زباله‌سوز در شهرهای شمالی تهیه شده اما مقرون به صرفه نیست. بنابراین نیاز است که وزارت کشور در این زمینه ملاحظات لازم را داشته باشد.

قائم‌پناه با اشاره به ضرورت مدیریت پسماند از مبدا گفت: الان موضوع اورژانسی و اولویت این است که فعلا محل دفن زباله را بهداشتی کرد.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور مسائل مدیریت پسماند را همانند آمار بالای تصادفات و آلودگی هوا عنوان و تاکید کرد: عملکرد استانداران و شهرداران از این به‌ بعد در زمینه مدیریت پسماندها بررسی می‌شود.

عدم موفقیت اجرای قانون پسماند آسیب شناسی شود

همچنین در این جلسه حسین افشین ، معاون علمی،فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور نیز بیان کرد: سابقه مدیریت پسماند در کشور طولانی است و برای دستیابی به نتیجه مطلوب باید در ابتدا دلایل عدم موفقیت ما در اجرای قانون مدیریت پسماند آسیب شناسی شود.

او افزود: یکی از پسماندهای ارزشمند ما باطله‌های معادن است که فلزات ارزشمندی دارند و لازم است روندی برای استحصال دوباره این باطله ها به کمک تکنولوژی انجام گیرد.

افشین با اشاره به اینکه زباله های کلانشهرهای معدودی از جمله تهران، اصفهان و یزد به شرط جدانکردن مواد باارزش تنها توجیه اقتصادی برای استقرار زباله‌سوز دارد، تاکید کرد: تقلید از مدل‌های دیگر از جمله طرح‌هایی مانند استقرار زباله سوزها در شمال کشور که توجیه اقتصادی و محیط زیستی ندارد، باید مورد بازبینی قرار گیرد.

وی ادامه داد: برنامه ریزی در این حوزه باید عملیاتی باشد و به حل مساله با تکیه بر فناوری و ایجاد یک چرخه اقتصادی تاکید ویژه داشته باشد.