بی‌توجهی لایحه بودجه ۱۴۰۴ به محدودیتهای معیشتی و شرایط بد اقتصادی مردم

 به گزارش رکنا و به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات بخش عمومی در گزارشی با عنوان «بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور؛ اظهارنظر کارشناسی در مورد احکام تبصره ۱۳؛حمایت‌های اجتماعی» آورده است که لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ به‌لحاظ شکلی نسبت به قوانین بودجه در سال گذشته تغییراتی را داشته است. یکی از اصلی‌ترین تغییرات لحاظ مصارف هدفمندی یارانه‌ها در سرجمع مصارف بودجه است از این رو تبصره «۱۳» این لایحه که به موضوع حمایت‌های اجتماعی پرداخته، عمدتاً احکام مربوط به هدفمندی یارانه‌ها را شامل می‌شود.

این گزارش ضمن ارزیابی تبصره «۱۳» لایحه بودجه از دو منظر انطباق با شرایط موجود و قانون برنامه هفتم پیشرفت، بیان می‌کند که نتایج حاصل از ارزیابی این تبصره نشان‌می‌دهد که لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ در خصوص سیاست‌های حمایتی تفاوت چندانی با قوانین بودجه گذشته نداشته‌است. با توجه به محدودیت‌های معیشتی که نتیجه شرایط نامطلوب اقتصادی در یک دهه گذشته است کشور با چالش‌هایی مانند سوءتغذیه، وسعت فقر و محدودیت پوشش حمایتی، سطح پایین کارایی نظام یارانه‌ها و افزایش بازماندگی و ترک تحصیل روبه‌رو است اما لایحه بودجه پیشنهادی توجه کافی به برخی از این موارد نداشته‌است.

این گزارش ادامه می‌دهد که قانون برنامه هفتم نسبت به کاهش نرخ فقر مطلق تا صفر درصد، حمایت‌های معیشتی مانند کالابرگ و حمایت از کودکان و دانش‌آموزان در قالب فقرزدایی با رویکرد مدرسه محور تأکید داشته است. 

در این گزارش آمده است که با توجه به اهداف قانون برنامه هفتم یعنی از بین بردن نرخ فقر مطلق و همچنین تأکیدات در خصوص حمایت‌های اجتماعی از خانواده‌ها به‌ویژه تغذیه و آموزش کودکان، پیشنهاد می‌شود ضمن استفاده از ظرفیت‌های قانونی موجود که منابع نظام حمایتی را مشخص کرده است، با ایجاد ظرفیت‌های جدید مانند افزایش نرخ مالیات بر ارزش‌افزوده، اعتبارات جدیدی برای فقرزدایی از طریق بهبود تغذیه و تحصیل دانش‌آموزان فراهم شود.