رئیس انجمن ژنتیک پزشکی کشور به رکنا گفت:
ورود شورای نگهبان به طرح غربالگری جمعیت + دلایل معترضان به طرح جوانی
رکنا: سیدمحمد اکرمی توضیحاتی در خصوص نتیجه اعتراضات به طرح اخیر مجلس با عنوان جوانی جمعیت و حمایت از خانواده ارائه داد و نسبت به برخی انتقادات نیز واکنش نشان داد.
طرح جوانی جمعیت و تعالی خانواده مدتی است که در مجلس شورای اسلامی مطرح و انتقاداتی نسبت به آن مطرح شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در اواخر اسفند ماه سال 1399 طرحی در مجلس به تصویب رسید که با انتقادات زیادی از سمت گروه ها و انجمن های پزشکی کشور روبرو شد.
طرح جدید مجلس شورای اسلامی با عنوان جوانی جمعیت و حمایت از خانواده خوانده می شود. به نظر می رسد نسخ سقط درمانی و محدودت شدید برای غربالگری نین ناقص الخلقه موجب آسیب های متعددی در آینده خواهد شد.
لزوم اصلاح 3 یا 4 ماده از طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده
دکتر سیدمحمد اکرمی در مورد نسخ طرح غربالگری جنین توسط نمایندگان مجلس به خبرنگار اجتماعی رکنا اظهار داشت: به دنبال تصویب قانون طرح "جوانی جمعیت و حمایت از خانواده"، از آنجا که این طرح در قالب اصل 85 قانون اساسی به تصویب رسید و بند به بند در صحن مجلس مطرح نشد و لذا افکار عمومی نسبت به این موضوع چندان حساس نشد. هفته اول پس از تصویب این طرح، انجمن های علمی تخصصی زنان، پریناتولوژی، ژنتیک پزشکی، ژنتیک ایران و پزشکی اجتماعی دور هم جمع شدند تا با ارائه راهکارها، آگاهی سازی عمومی انجام دهند. لازم به ذکر است که کلیه متخصصین ذی ربط خود را به سیاست های جمهوری اسلامی متعهد دانسته و معتقدند که افزایش جمعیت کشور یکی از اصلی ترین اهداف حال حاضر می باشد. با این حال 3 یا 4 ماده در این طرح نیاز به بازنگری جدی و اصلاحیه دارد.
وی تاکید کرد: دغدغه انجمن های پزشکی و ژنتیک کشور افزایش جمعیت است و راه جامعه پزشکی از مدافعان حقوق بشر، فمنیست ها و گروه های این چنینی جداست. لازم به ذکر است، رویکرد ما کاملا علمی، منطقی و بر پایه آمار و ادله قابل اثبات است. گروهی که بعد از این طرح تشکیل شد، ابتدا با مقام معظم رهبری مکاتبه کردند و نامه دیگر ایشان به سران قوا و شورای نگهبان تقدیم شد، در دومین نامه ارسالی 12 انجمن علمی با دبیر شورای نگهبان مکاتبه نموده و در نامه سوم 87 انجمن پزشکی مجدداً مکاتبه ای با اعضای محترم شورای نگهبان و نمایندگان مجلس داشتند که کلیه اسناد این موارد در صورت نیاز موجود و قابل ارائه می باشد.
در صورت تصویب طرح، صف طویلی برای سقط جنین در خارج از کشور ایجاد می شود
رئیس انجمن ژنتیک پزشکی ایران با دلایل متقن، برای جای ایراد نبودن در قانون قبلی سقط درمانی گفت: اولاً در سایت مقام معظم رهبری، طبق استفتاء شان، ایشان با قانون 1384 سقط درمانی مصوب شورای نگهبان همسو هستند، ایشان در آخرین فرمایش شان در سال 1387 ابراز کردند که عین مفاد قانون 1384 باید رعایت شود، لذا موافق با مباحث ولوج روح در 4 ماهگی و سقط درمانی جنین ناقص الخلقه معلول عقب افتاده هستند.
اکرمی در بیان لزوم لغو محدودیت شدید غربالگری جنین گفت: ملاقات های متعددی با اعضای شورای نگهبان، کمیسیون بهداشت و همه کسانی که می توانند در این موضوع نقش داشته باشند انجام شده است. سومین دلیل این است که وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور با رویکرد اینکه تولیت وزارت بهداشت مصوب مقام معظم رهبری که در چارچوب سیاست های کلی نظام سلامت عنوان کرده اند، مکاتبه کرده اند که بحث تولیتی که در بند 1-7 طرح مذکور آمده است دچار خدشه شده است. وزیر محترم رفاه نیز طی مکاتبه ای عنوان کرده اند که سالی 40 هزار نفر معلول داریم و اگر بحث غربالگری جنین دچار نسخ شود اوضاع سختی پیش رو خواهیم داشت. علاوه بر این ها نهادهای امنیتی وارد میدان شدند و ابراز داشنتد که با نسخ قانون غربالگری خطر افزایش سقط های غیرقانونی، زیرزمینی و غیربهداشتی افزایش می یابد و نتیجتاً صف طویلی برای خروج از کشور برای انجام این اقدام صورت خواهد گرفت.
برخی مادران حاضرند فرش زیرپایشان را بفروشند ولی فرزند سالمی داشته باشند
وی با تاکید بر این که در 15 سال گذشته بحث غربالگری و سقط درمانی بین مردم فرهنگ سازی شده افزود: مردم متوجه پیشرفت های علم ژنتیک در ایران شده اند و اگر این راه در ایران بسته شود، مردم مجبورند به خارج کشور عزیمت کنند. بنابراین این اشتباهی استراتژیک است که افراد، معلولیت را فقط در سندرم داون می بینند، در حالی که اکنون مادرانی که فرزندشان نابینا به دنیا آمده یا بیماری پروانه ای ایکتیوز دارند حاضرند خودشان را به زمین و آسمان بدوزند و فرش زیر پای خود را بفروشند ولی فرزندشان دچار مشکل نباشد. مشکل استراتژیک این است که برخی ها بین کرامت جنین انسان که از 4 ماهگی به ولوج روح می رسد فرق نمی گذارند، انسان کامل بعد از چهارماه محسوب می شود و قبل از آن اگرچه دارای احترام است اما در صورتی که ناقص باشد، امکان سقط درمانی دارد.
سید محمد اکرمی به تشکیل جلسه ای در پژوهشگاه شورای نگهبان با ریاست یکی از اعضای حقوقدان شورای نگهبان اشاره کرد و گفت: طرفین نقطه نظرات خود را در فضایی علمی و صمیمی ارائه کردند و ظرایف کار مشخص شد که از 74 ماده فقط 3 یا 4 ماده دچار مشکل است، امیدواریم حتی تا قبل از ورود نهایی شورای نگهبان به این موضوع، کمیسیون جمعیت درخواست کند و قانون عودت شده تا این اصلاحات در آن انجام شود.
ادله معترضین چیست؟
دلایل اعتراض متخصصان و پزشکان به نسخ قانون غربالگری و سقط درمانی جنین چیست؟
1- دستورالعمل طرح پیوست کدام قانون خواهد بود؟
2- در تبصره 5 ماده 56 اعلام می دارد که بیمارستان های مورد تایید پزشکی قانونی، آثار ولوج روح را در جنین بررسی می کند. این نکته دارای مشکلاتی است از قبیل اینکه بیمارستان شخصیتی حقوقی دارد و بیمار که شخصیتی حقیقی دارد ممکن است به خدمت مورد نظرش دست پیدا نکند. همچنین پزشکی قانونی بازوی اجرایی قوه قضائیه است و در اینکه بیمارستان ها را مورد تایید قرار دهد چنین چیزی وجود ندارد و با اصل 75 قانون اساسی مغایرت دارد.
3- پزشکی قانونی نهاد اجرایی است و امکان ندارد که بتواند رویکرد سیاست گذاری و نظارتی داشته باشد، به گونه ای که در ماده قانونی برایش کمیسیونی اختصاصی در نظر گرفته اند.
اکرمی در ادامه بیان کرد: به نظر می رسد نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی متوجه شده اند که طرح توسط همه صاحب نظران علمی و پزشکی تکمیل نشده است. مثلاً در این طرح از نظر انجمن ژنتیک پزشکی که راهبردی ترین علم در بحث سلامت مادر و جنین در تشخیص پیش از تولد هست، مشورتی انجام نشده، همچنین انجمن پزشکی اجتماعی و انجمن رادیولوژی و سایر انجمن ها نیز چنین وضعیتی دارند. سازمان نظام پزشکی و بهزیستی تا کنون با بیانیه و مصاحبه نسبت به این موضوع انتقاد کردند.
انتقاد از حواشی ایجاد شده در روند اصلاح طرح
رئیس انجمن ژنتیک پزشکی ایران به نظر رهبری در خصوص افزایش جمعیت اشاره کرد و گفت: مقام معظم رهبری بر تعالی جمعیت تاکید دارند که دقیقاً مشخص است ما باید به دنبال جمعیتی سالم و مولد باشیم که به رشد همه جانبه جامعه کمک کنند. افزایش تعداد معلولین علی رغم احترامی که برای این عزیزان قائلیم اما تعالی جمعیت را به دنبال ندارد.
سیدمحمد اکرمی با انتقاد از حواشی ایجاد شده در میان اعتراضات نسبت به طرح نسخ غربالگری جمعیت گفت: امیدواریم به برکت ماه مبارک رمضان، اختلافات و حواشی که ایجاد شده است برطرف گردد. متاسفانه یکی از دوستان در چند هفته اخیر جامعه پزشکی را به دروغگویی متهم کرد و ابراز داشت که این موضوع دعوای زرگری است، سپس عذرخواهی و البته پس از آن نیز وزیر بهداشت را مورد ملاطفت قرار دادند و گفتند که این نامه را جناب وزیر نخوانده امضا کرده است. ناگفته نماند که در حمله سوم ایشان گفتند که مافیای اقتصادی سقط جنین این موضوع را راهبردی می کند، همچنین تعابیر دیگری همچون مافیای آزمایشگاه، مافیای هزار میلیاردی در فضای مجازی منتشر شد، این موضوعات دل هر فرد دلسوزی را به درد می آورد. متاسفانه تا وقتی منطق و عقل و علم را تحت الشعاع رویکردهای سلیقه ای و منافع فردی قرار می دهیم ره به ناکجاآباد خواهیم برد.
امیدواریم مجلس طرح خود را قبل از تصمیم شورای نگهبان اصلاح کند
اکرمی در مورد موضع گیری انجمن های مختلف نسبت به اقدامات انتقادی گروه های پزشکی ومتخصصین گفت: تاکنون هیچ انجمن علمی، تخصصی و مردمی نسبت به موضع گیری های متخصصین دلسوز سلامت کشور واکنش منفی نشان نداده اند.
وی ادامه داد: اکنون از همه حقوقدانان، علما، پزشکان و همه اصحاب رسانه که تا اینجای کار با ما همراهی کردند و صورت مساله برایشان روشن شده است تشکر می کنیم و امیدواریم تا مجلس شورای اسلامی قبل از تصمیم شورای نگهبان طرح را پس بگیرد و اصلاح کند و یا منتظر بمانیم تا اعضای شورای نگهبان طی هفته های آتی جمع بندی خود را نسبت به این چند ماده اعلام کنند. به نظر ما این دو ماده با قواعد شرعی لاضرار، لاحرج، ملازمه و ضرورت مغایرت دارد و از لحاظ قانون اساسی با ماده 75 قانون که بحث تفکیک قوا را مطرح می کند، مغایرت دارد و اصول های دیگری همچون کرامت انسانی و سیاست های کلی مصوب نظام مد نظر رهبری با بند 7 – 1 که تولیت و برنامه ریزی اجرایی را به وزارت بهداشت به عنوان تولیت اصلی ملحق می دارد مغایرت دارد. امیدواریم تا شورای نگهبان این موضوع را به صورت رسمی اعلام کند تا در مصوبات آتی مجلس شورای اسلامی چنین رویکردهای ناقص و سلیقه ای را شاهد نباشیم. آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
ارسال نظر