نه به طرح تشکیل سازمان طب ایرانی اسلامی در مجلس
رکنا: دکتر محمد آزادبخت متنی علیه طرح تشکیل سازمان طب ایرانی اسلامی در مجلس ارائه کرد.
طب سنتی یا ایرانی اسلامی از جمله طب های دارای طرفدار در جامعه است.
به گزارش رکنا، استاد فارماکوگنوزی دانشگاه علوم پزشکی مازندران و رییس بنیاد نخبگان استان مازندران متنی در خصوص عدم تشکیل سازمان طب ایرانی اسلامی در مجلس تدوین کرد که به شرح زیر است:
اینجانب از سال ۱۳۷۰ با متون طب ایرانی آشنایی دارم و از سال ۱۳۹۰ تاکنون درس دارویی را برای دستیاران طب سنتی ارائه می دهم و درسال ۱۳۹۷ کتاب مفردات طب ایرانی را با همکاری دو نفر از دستیاران به چاپ رساندم که در حال حاضر یکی از منابع درسی است. خلاصه تجارب را به شرح زیر عرض می کنم:
۱. از حدود ۹۰۰ کتاب مرجع طب ایرانی، در حال حاضر حدودا از ۵۰ مرجع بصورت آکادمیک استفاده می شود.
۲. در اکثر کتب مرجع مذکور، یکی از فصول اصلی آنها، فصل دارویی است. مثلا از ۵ جلد کتاب قانون ابن سینا (در ۷ مجلد)، جلد ۲ در مورد داروهای مفرده و جلد ۵ در باره قرابادین (داروهای ترکیبی) می باشد.
۳. بعضی از نکات در مورد فصل داروها به شرح زیر می باشد:
الف۰ گونه صحیح که دارو از آن تهیه می شود توسط افراد غیر آکادمیک قابل تشخیص نیست.
ب۰ به فرض اینکه از گونه صحیح استفاده شود، در تعدا زیادی از موارد تحقیقات امروزی آن را برای مصرف مورد نظر تائید نمی کند. بعنوان مثال: عنصل برای سرفه کهنه توصیه شده است ولی امروزه ثابت شده است که حضور مقادیر زیاد گلیکوزیدهای قلبی (سیلارن) در آن خطرات زیادی در افراد دارای بیماری قلبی زمینه ای دارد.
ج. موارد متعدد و فوق العاده زیادی وجود دارد که می تواند به عنوان ایده برای تحقیقات استفاده شود.
د. تهیه اشکال دارویی پیشنهادی و استفاده از آنها در درمان، توسط افراد غیر آکادمیک قابل انجام نیست.
ه. موارد ناصحیح و متناقض در قسمت بعضی از داروها وجود دارد.
۴. همانطوری که در عنوان رشته و مدرک تحصیلی مشخص شده است، این رشته ای از رشته های علوم پایه پزشکی است و لازم است تا اصلاح و تکمیل شدن، سالیان زیادی بصورت آکادمیک علوم پایه نقش آفرینی کند.
۵. همیشه پیشنهادم به همکارانی که بعنوان هیات علمی در این گروه زحمت می کشند این بوده که لازم است در مورد آموزش درمان هر بیماری، رابطه سیستماتیک با اعضای هیات علمی بالینی مربوطه برقرار نمایند تا با اصلاح و تکمیل، از پتانسیل طب ایرانی در ارتقا سلامت استفاده شود.
با توضیحات فوق ایده تشکیل سازمان طب ایرانی و اسلامی، نه تنها درست نیست بلکه خطرناک هم میباشد. در تمام منابع مرجع طب سنتی ایران، طب اسلامی مطرح نیست بلکه عمده حکما، مسلمان بودند. علت اینکه عرض کردم بیشتر آنها مسلمان بودند. بسیاری از منابع بصورت عربی است (کتاب های خوب زیادی همچون ذخیره خوارزمشاهی به زبان فارسی هستند).
همچنین، بسیاری از مطالب دارویی کتب مرجع طب ایرانی از کتاب ماتریا مدیکا (الحشائش) دیوسکوریدس است (حدود سال ۷۰ میلادی) که مسلمان نبود.
خطرناکترین قسمت ایده تشکیل این سازمان، حضور و نقش آفرینی افراد غیرآکادمیک که با قسمت های مختلف علوم مربوط به پزشکی آشنایی ندارند می باشد. هر چند که در حال حاضر بصورت غیر رسمی و با عدم حضور و مداخله وزارت بهداشت در حال انجام هستند ولی با رسمی شدن، سلامت جامعه با خطرات جدی تری مواجعه خواهد شد.
دکتر محمد آزادبخت
استاد فارماکوگنوزی دانشگاه علوم پزشکی مازندران و رییس بنیاد نخبگان استان مازندران
ارسال نظر