ایجاد محدودیت برای دفن مردگان در گورستان سفیدگاه
رکنا: پس از انتشار گزارش مربوط به وضعیت نامناسب گورستان تاریخی سفیدچاه ، یک مقام مسئول در اداره کل میراث فرهنگی مازندران اعلام کرد که عرصه و حریم این گورستان را گمانه زنی کردند.
گورستان/ به گزارش رکنا، اوایل آبان ماه امسال گزارشی منتشر کرد مبنی بر اینکه در گورستان سفید چاه اولین گورستان مسلمانان ایران، میزان دفن مردگان جدید به حدی است که مردم سنگهای تاریخی را کنار زده و به جای قبور قدیمی مردگان خود را دفن میکنند این اتفاق به حدی است که در چند سال آینده دیگر نه سنگی باقی خواهد ماند و نه فضایی برای قبور تاریخی. این درحالی است که این گورستان به واسطه داشتن سنگ قبرهای تاریخی جزو آثار ملی و یکی از جاذبههای گردشگری مهم استان مازندران به حساب میآید.
مردم سنگهای قدیمی و تاریخی را میشکنند. به آن بی توجهی میکنند. روی سنگهای قبر را گلسنگ پوشانده است. به سختی میتوان قصه برخی از سنگها را خواند. دور تا دور امامزادگان ابراهیم، منصور و عبدالرحمن سه فرزند امام موسیابن جعفر (ع) سنگهای قدیمی تر و سالمتری میتوان پیدا کرد. اما هر چه دورتر از بنای تازه تأسیس امامزاده شوی سنگ قبرها شکسته شدهاند و یا جای خودشان را به سنگهای جدیدی دادهاند. تقابل سنگهای قدیم و جدید در کنار هم به گونهای است که احساس میشود سنگ جدید میخواهد فضا را از سنگهای قدیمی تر بگیرد و خود را نمایش دهد.
اکنون روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی خواسته تا پاسخی به این گزارش بدهد در نامه روابط عمومی آمده: اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مازندران با حساسیت و جهت حفظ و حراست عرصه و حریم این اثر شاخص ثبتی اقدامات لازم را که مبتنی بر پایش و گزارش دهی، مشاوره هشدارهای لازم به مقامات ذیربط و مسئول ارائه کرده است.
در هنگام ابلاغ ثبت نیز برابر قانون به مقامات مسئول در سطح استان و شهرستان و ذی نفعان و ذیمدخلان نیز نامههای لازم ارائه شده است. در سال ۱۳۹۹ پروژه تعیین عرصه و حریم از سوی اداره کل میراث فرهنگی انجام پذیرفته است که اقدامات حفاظتی این منطقه با این وصف تشدید خواهد شد.
ظرف سال ۱۳۹۹ نیز با محوریت اداره شهرستان بهشهر طرحی برای خروج از این وضعیت با مشارکت همه ذینفعان و ذیمدخلان ارائه شد که از سوی فرمانداری محترم و بخشدار محترم در حال پیگیری است.
ایجاد محدودیت برای دفن مردگان
اما از آنجا که این جوابیه ناقص بود، توضیح بیشتر را ابوالفضل نیکوبیان، جانشین معاونت میراث فرهنگی استان مازندران و گفت: این قبرستان هزار سال قدمت تاریخی دارد نه به این معنی که برای هزار سال پیش بوده بلکه در آنجا یک پیوستگی تاریخی را مشاهده میکنیم و در واقع در دورههای مختلف حتی قاجار مردگانی دفن شده اند بنابراین دفن مردگان در اینجا خلاف قانون نیست. ولی در طرحی که برای خروج از این وضعیت داده شده خواسته ایم تا دفن مردگان خارج از محدودهای که برای آن تعیین شده انجام شود.
آن طور که نیکوبیان گفته گمانه زنی برای تعیین عرصه و حریم گورستان سفیدچاه، یک ماه پیش انجام شد یعنی بعد از انتشار گزارش خبرگزاری مهر. البته در این بار نیکوبیان بیشتر توضیح داد و گفت: گمانه زنی حریم و عرصه گورستان انجام شده اما ثبت و ابلاغ آن، زمان میبرد. البته فعالیتهای دیگری انجام شد مانند جلوگیری از مسقف شدن برخی قبور چون منظره گورستان را از بین میبرد.
وی در پاسخ به این سوال که برای خروج از این وضعیت آیا تا کنون اقدامی برای نگهداشت برخی از سنگهای مهم گورستان و یا مرمت آنها اقدامی شده یا نه گفت: اولویت اول ما فعلاً موضوع عرصه و حریم است. بعد از آن به سراغ مسائل حفاظتی میرویم اما در این راستا حفاظت منظری انجام شده است. / مهرآخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
ارسال نظر