مدیرعامل انجمن خانواده ناشنوایان در گفت و گو با رکنا :
ناشنوایان سردرگم در تهران کرونایی / در ستاد مناسب سازی شهرداری فردی از جامعه ناشنوایان حضور ندارد
اجتماعی رکنا: شیوع بیماری کووید-19 صورت ها را پشت ماسک ها پنهان کرده است و سرگردانی ناشنوایان را در پی داشته است.
ناشنوایان/ به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، پر واضح است که تمام شهروندان زبان اشاره ناشنوایان را بلد نیستند. در کشورهای توسعه یافته تابلوها و نوشتار شهری ناشنوایان را جای زبان اشاره را در شهر گرفته است و به ندرت برای آنها مشکل ایجاد می کند. در شهرهای ایران اما این زبان نوشتاری وجود ندارد و با شیوع کووید-19 ناشنوایان مشکلات شان مضاعف شده است.
اکرم سلیمی، مدیرعامل انجمن خانواده ناشنوایان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی رکنا به مرور مشکلات ناشنوایان پرداخته و تاکید کرد: شهر تهران در گذشته هم برای افراد ناشنوا مناسب نبود و با شیوع بیماری کرونا این موضوع بیشتر نمایان شده است.
تدوین پروتکل ها بدون حضور ناشنوایان
وی با اشاره به این که در شهرداری و شورای شهر تهران ستادی به نام "ستاد مناسب سازی" وجود دارد که پروتکل های شهری را تهیه و تدوین می کنند، افزود: اما در بین اعضای این ستاد فردی از جامعه ناشنوایان حضور ندارد. بارها سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه ناشنوایان اعتراضات خود را در این مورد عنوان کرده اند. درست است که ناشنوایان از لحاظ فیزیکی سالم هستند و برای تردد مشکلی ندارند اما باید دسترسی برای آنها ایجاد شود. به عنوان مثال از مترو مانند یک فرد شنوا استفاده کنند. بنابراین باید امکانات مترو برای ناشنوایان مهیا باشد ولی متاسفانه این را در نظر نگرفته اند. این نادیده گرفتن باعث شده که ناشنوایان به حاشیه رانده شوند. ناشنوایان از گروه های مظلوم معلولان هستند. حتی در جامعه معلولان نیز به نیازهای ناشنوایان پرداخته نمی شود.
ناشنوایان مستقل ارتباط خود را کاهش دادند
مدیرعامل انجمن خانواده ناشنوایان با اشاره به شیوع بیماری کرونا گفت: با شیوع این ویروس ناشنوایان با مشکلات بسیاری روبرو شدند. اطلاع رسانی هایی که در سطح جامعه انجام می شد برای ناشنوایان انجام نشد و توصیه های بهداشتی جهت پیشگیری، اطلاعات بیماری کرونا و... را سازمان های مردم نهاد تهیه کرده و در اختیار ناشنوایان قرار دادند. در دوره شیوع کرونا بسیاری از ناشنوا مستقل، ارتباط خود را با خانواده هایشان کاهش دادند از سوی دیگر اطلاعاتی از جامعه نداشتند و نمی دانستند آیا تعطیل هست یا خیر؟! صدا و سیما نیز در زمینه آموزش اقدامی نمی کرد و به اخبار محدود شده بود. سازمان های مردم نهاد اما تا جایی که امکان داشت تلاش خود را کردند در حوزه پیشگیری و اطلاعات ویروس کرونا آموزش های لازم را به ناشنوایان ارائه کنند. حتی دو نفر را به استان سیستان و بلوچستان فرستادیم تا به ناشنوایان آموزش دهند. سمت محروم کشور افراد ناشنوا بی سواد هستند وحتی از آموزش های اولیه تحصیلی محروم هستند. گاهی این کوتاهی از سوی خانواده بوده و به ناشنوایان آسیب بسیاری می زند.
برای ناشنوایان بنویسید
اکرم سلیمی با اشاره به تردد ناشنوایان با مترو تاکید کرد: از لحاظ دیداری باید دسترسی برای ناشنوایان کامل باشد و تابلوها آنقدر کامل باشد که فرد ناشنوا نیازی به سوال کردن نداشته باشد. اگر ناشنوایان نیازی به کمک یا سوال داشتند، مسئولان و کارکنان مترو باید بتوانند به آنها کمک کنند و اطلاعات اولیه را داشته باشند. مثلا اگر ارتباط نمی گیرند روی یک برگه برای او بنویسند. در حالی که وقتی نمی توانند با ناشنوایان ارتباط بگیرند از کنار آنها می گذرند. بارها اتفاق می افتد که به صورت صوتی اعلام می شوند که قطار توقف در یک ایستگاه توقف ندارد اما ناشنوایان آن را نمی شنوند. اما هیچ وقت این اعلام نوشتاری نیست. این باعث سرخوردی ناشنوایان می شود اما مسئولان شهری به راحتی از کنار آن می گذرند و برایشان اهمیتی ندارد.
ارتباط اپلیکیشنی ناشنوایان
وی افزود: ناشنوا نمی توانند با آتش نشانی، اورژانس و تیم های امدادی تماس بگیرند چون ارتباط با نیروهای امدادی فقط صوتی است. در حالی که در کشورهای توسعه یافته اپلیکیشن هایی طراحی شده که به وسیله آن افراد ناشنوا خیلی راحت می توانند با اپراتوری به صورت تصویری ارتباط بگیرند. اگر موقعیت و شرایط ناشنوایان حاد باشد از طریق اپلیکیشن اعلام می کنند که من نیاز به کمک دارم. آنها مکان یابی می شوند. جلسه ای با اورژانس داشتیم و آنها گفتند: "ناشنوایان با ما تماس نمی گیرند." گفتیم: "شما امکانی برای دسترسی آنها فراهم نکرده اید."
سلیمی درباره پلیس 110 گفت: این پلیس سامانه پیامکی را طراحی کردند که به وسیله آن پیام بدهند. اما چون زبان این پیامک فارسی است و ناشنوایان با زبان اشاره با آن کمی متفاوت است. در شرایط بحرانی افراد ناشنوا باید زبان دیگه ای که زبان اصلی خودش نیست را برای اپراتور تایپ کند. به همین دلیل این سامانه کارایی زیادی نداشت و مورد استقبال ناشنوایان قرار نگرفت چون نتوانستند با اپراتورها ارتباط برقرار کنند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر