سکوت مادرانه در برابر 4 نوع کودک آزاری/ 90 درصد خانواده ها با اورژانس اجتماعی تماس نمی گیرند

سید حسن موسوی چلک رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره این مسئله که چه تعداد از مادران در خصوص آزار کودکانشان خبر دارند اما سکوت می کنند مطرح کرد: یکی از آسیب های اجتماعی درون خانواده خشونت های خانگی است که یکی از مصادیق آن کودک آزاری بوده در شرایط عادی و بحرانی حسب نوع بحران در خانواده ها اتفاق می افتد. انتظار ما این است که با توجه به قوانین جاری کشور، هر فرد در صورت اطلاع از خشونت به نهاد های مسئولی مانند 123 خبر دهد.

کودک آزاری چند نوع است؟

وی ادامه داد: مردم خیلی از رفتار ها را مصداق کودک آزاری نمی دانند بلکه فقط آزار جسمی مانند سوزاندن و... را کودک آزاری تصور می کنند این در حالی است که کودک آزاری به 4 نوع جسمی، جنسی، روحی و غفلت تقسیم بندی می شود که در سه تای نخست تعمد وجود دارد اما آخری شامل تعمدی بودن نمی شود. خیلی از مادران فکر می کنند با سکوت کردن در برابر آزار کودکانشان کانون زندگی را نگه می دارند و دسته دیگر تصور می کنند که اگر مقاومت نشان دهند آینده خودشان در آن خانه متزلزل می شود.

موسوی چلک در ادامه با اشاره به همان  4 نوع کودک آزاری که عمومیت بیشتری دارد گفت: ما معولا کودک آزاری جسمی را تنها مصداق کودک آزاری می دانیم. مسئله جنسی نیز تا زمانی که حاد نشود و قابل پنهان کاری نباشد اطلاع داده نمی شود چراکه معمولا این نوع آزارها به دلیل اینکه کودک آزاران جنسی عمدتا در محیط خانواده از آشنایان و اطرافیان هستند فلذا در چنین مواقعی خانواده ها مهر سکوت را بر دهانشان می زنند.

رییس انجمن مددکاران ایران با بیان اینکه شرایط فرهنگی از عوامل بیان نکردن کودک آزاری ها است خاطرنشان کرد: کودک آزاری روحی نیز مصادیق زیادی مانند تمسخر، محدودیت های بیجا، تحقیر، مقایسه و .... دارد که افراد به دلیل اینکه معمول نیست آنها را گزارش نمی دهند.

او افزود: مسئله غفلت باقی می ماند که تعمدی در آن وجود ندارد. گرچه بچه آزار می بیند.

کرونا دوری ما انسان ها را از یکدیگر مشخص کرد

موسوی چلک با بیان اینکه رجوع مردم به خطوط تلفنی 1480 یا اورژانس اجتماعی 123 بیشتر شده است مطرح کرد: این مسئله چند دلیل عمده دارد که یکی از آنها تبلیغاتی است که در این زمینه انجام می شود. نکته بعدی این است که ما تجربه در خانه ماندن را نداشتیم و در این دوران کرونایی فهمیده ایم که چقدر با یکدیگر فاصله داریم.

افرادی که خشونت حاد را تجربه کرده اند بیشتر به اورژانس اجتماعی تماس می گیرند

رییس انجمن مددکاران ایران در پاسخ به این سوال که با توجه صحبت های شما نزدیک 90 درصد خانواده ها با اورژانس اجتماعی تماس نمی گیرند تصریح کرد: در این زمینه درصدی نمی توان داد اما آنچیزی که وجود دارد این است که زمانی تماس ها گرفته می شود که خشونت پیش آمده حاد باشد چرا که خیلی از خانواده ها فرزند را ملک شخصی خود می دانند و تا آنجایی که بتوانند بجای بیرون از خانه رفع مسائل را درون خانه داشته باشند کمااینکه افراد تماس گیرنده معمولا از اطرافیان کودکان هستند.

او افزود: هرچقدر مردم منابع اجتماعی را بیشتر می شناسند، دسترسی آنان نیز به این منابع بیشتر شده بنابراین رغبت بیشتری برای استفاده از این منابع اجتماعی دارند.

چرا اورژانس اجتماعی دیر به محل می‌رود؟

موسس اورژانس اجتماعی درخصوص این موضوع که با وجود اسم اورژانس اجتماعی چرا خودروهای این سازمان خیلی دیر برای رسیدگی به پرونده های آزار رسیدگی می کنند مطرح کرد: این موضوع به مسائل مختلفی مانند منابع انسانی و امکانات مربوط است اما بر اساس اولویت بندی آن چیزی که فوریت دارد حتما به سرعت رسیدگی می شود. باید قبول کرد که فوریت اورژانس اجتماعی مانند اورژانس پزشکی نیست چراکه کودک آزاری یک دفعه اتفاق نمی افتد.

موسوی چلک در پایان با بیان اینکه در نزدیک 360 شهر اورژانس اجتماعی فعالیت دارد مطرح کرد: امروز در مسائل بهداشتی و حفاظتی سازمان ها هرچه بخواهند به سرعت تامین می شود اما در حوزه اجتماعی به دلیل اینکه مطالبه گری وجود نداشته ما شاهد کاستی های زیادی هستیم که یکی از گروه هایی که می تواند به این موضوع بپردازد اصحاب رسانه است چراکه به دلیل سرعت انتقال اطلاعات آنها نفوذ بیشتری در بین مردم دارند و هرچه بیشتر در این موضوع ورود پیدا بکنند دفاع از حقوق شهروندان است.

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

وبگردی