بدگوییهایی که منجر به مشاجرات خانوادگی می شود
غیبت و بدگویی/ تاثیرات این رفتار مخرب بر روابط زناشویی
اجتماعی رکنا : غیبت و بدگویی مانند زهری رابطه را آلوده و ارتباطات را مختل میکند. امروزه این رفتار تبدیل به یک عادت در بین زوجین شده است، چهبسا برخی زوجین پس از هر بار ملاقات خانوادههای یکدیگر به محض اینکه خانه را ترک میکنند، شروع به بدگویی میکنند. حال اگر در این میان مرد یا زن سرش را به نشانه تایید و حمایت از همسرش تکان ندهد یا حرفهای طرف مقابلش را بیاساس و ناشی از توهمات ذهنیاش بیان کند، باید منتظر بمب دعوا بود که هر لحظه احتمال دارد منفجر شود.
غیبت و بدگویی / دکتر افسانه وکیلی، روانشناس و مشاور خانواده درباره تاثیرات مخرب غیبت و بدگویی از خانواده همسر به خبرنگار اجتماعی رکنا میگوید: بدگویی و غیبت کردن یکی از عادتهای بد و ناشایست برخی افراد است .گاهی نیز افراد وقتی توان برخورد با فرد مقابل را ندارند، با کنارهگیری از آنها و در مواقعی که شخص حضور ندارد، شروع به بدگویی میکنند.غیبت و بدگویی ناشی از دو مساله است؛ یکی اینکه این رفتار ناشی از عادت است که متاسفانه در برخی خانوادهها به عنوان یک ویژگی رفتاری جا میافتد و به عنوان یک تفریح محسوب میشود. این قبیل افراد از رفتارهای دیگران در ذهنشان فیلم میگیرند و با نگاه و نگرش منفی مسائل را میبینند و آنها را در ذهنشان ثبت و ضبط میکنند و سپس در درون خانواده همراه با اعضای خانواده وارد غیبت میشوند و غیبت را به عنوان تفریح تلقی کرده و از آن به عنوان ابزار سرگرمی بهره میجویند، بنابراین این رفتار به صورت عادت در فرد تبدیل میشود، به همین خاطر وقتی اینگونه افراد با چنین عادت رفتاری به خانه همسر میروند، در زندگی زناشویی عادت غیبت را منتقل میکنند و پایههای غیبت و بدگویی را در خانه همسر نیز بنا مینهند. از سو دیگر غیبت و بدگویی بعد تربیتی دارد، یعنی فرد از دورن خانواده این رفتار را یاد میگیرد و پشت سر دیگران حرفهای منفی مطرح میکند و چون طرف مورد غیبت جوابگوی این صحبتها و بدگوییها نیست، در نتیجه زن یا مرد شروع به غیبت و بدگویی از آنها میکنند.
بدگویی کردن، ریشه در تربیت خانه پدری
دکتر افسانه وکیلی، روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه چنانچه در این میان زن یا شوهر در صدد دفاع از حق خانواده و بستگانش بربیاید، هر دو وارد جنگ خانوادگی شده و یک گفتوگوی پایانناپذیر در بینشان شروع میشود ادامه داد: به همین خاطر معمولا بعد از هر بار میهمانی رفتن با غیبت و بدگویی گفتوگو و جر و بحث بین زن و مرد شروع میشود، بنابراین مهمترین مسالهای که در غیبت و بدگویی از خانوادههای زوجین در ازدواج مطرح میشود، مساله تربیتی و ریشهای است. معمولا در افرادی که این ویژگی دیده میشود، در بررسی ریشهای رفتار میتوان ریشه آن را در خانواده جستوجو کرد.
شکایت از بدگویی های خانوادگی
این مشاور خانواده با اشاره بر مشکلاتی که در این خصوص دامن زوجین را میگیرد و در مشاورههای خانوادگی با آنها سر و کار دارد، اظهار داشت: گاهی در جلسات مشاوره وقتی زوجین از غیبت و بدگویی کردن از خانوادههای یکدیگر شکایت میکنند، نخستین سوالی که میپرسیم این است که در خانواده شما نگرش پدر و مادرتان نسبت به خانوادههای یکدیگر و دیگر افراد چگونه است؟ آنها در پاسخ مطرح میکنند که مادر یا پدرشان یک نگرش منفی نسبت به خانواده همسرشان دارند. در بررسیهای تخصصی مشخص شده که این نگرش منفی نسبت به خانواده همسر از خانواده به زوجین منتقل میشود و در نتیجه آنها حس منفی و بدبینی نسبت به خانواده همسر پیدا میکنند و آن را انتقال میدهند و به تدریج به صورت یک عادت رفتاری درمیآید و زمینههای جر و بحث و درگیری را در خانواده به وجود میآورد.بنابراین روشن است بعد تربیتی غبیت و بدگویی ناشی از یادگیری، نگرش و بینشی است که اعضای خانواده نسبت به افراد متخلف دارند. زوجین باید یاد بگیرند چنانچه از رفتارهای دیگران ناراحت شدند، مشکل را به صورت مستقیم با طرف مقابلشان مطرح کنند و بین خود آن را حل و فصل کنند. در چنین حالتی دیگر کسی جوابگوی مشکلات دیگران نیست و میتواند مشکلات را تمیز داده و جدا کند و جواب طرف مقابلش را بدهد و علاوه بر آن میتواند انتظاراتش را با دیگران مطرح کند.
بدگویی کردن و انتظار حمایت
دکتر وکیلی معتقد است: زن و مرد باید این مهارت را داشته باشند که اگر جایی از کسی دلخور شدند، مستقیم و با روش مناسب مساله را بگویند، نه اینکه پاسخ آن را از شوهر خود بخواهند. زن و مردی که از خانوادههای یکدیگر بدگویی میکنند، معمولا انتظار دارند طرف مقابل از آنها حمایت کنند. در واقع چنین افرادی میخواهند خواستههایشان را از همسرشان بگیرند، به عنوان مثال این قبیل افراد انتظار دارند همسرشان با مادر یا پدر خود دعوا کند و بگوید مثلا چرا با همسر من این رفتارها را دارید. جالب اینکه اینها مهارتهایی است که زن یا مرد قبل از وارد شدن در زندگی زناشویی از خانواده خود کسب میکنند، به همین خاطر لازم است زن و شوهرها ویژگیهایی را که در ارتباط با همسر و خانواده همسرشان از پدر یا مادر یاد گرفتهاند، مورد بازنگری قرار دهند و ببینند این ویژگیهای یادگرفته چه تبعاتی برای والدینشان داشته است. در واقع تبعات مثبت و منفی بدگویی از خانوادههای یکدیگر را بسنجند و سپس عمل کنند. به طور قطع این تبعات منفی است، یعنی نخستین اثرش این است که ارتباط آنها با خانواده همسر دچار مشکل میشود و ارتباط به حداقل میرسد.
پایان دید و بازدید ها از ترس بدگویی و غیبت
خیلی از مواقع به خاطر اینکه زن پشت سر خانواده شوهرش بدگویی میکند، مرد عطایش را به لقایش میبخشد تا دیگر موردی پیش نیاید. بسیاری از قطع ارتباطات که معمولا ارتباط با خانواده مرد را به حداقل میرساند، بدگویی و نداشتن مهارتهای زندگی زناشویی است، در چنین شرایطی مرد نیز با همسرش موضعگیری میکند و نسبت به خانواده او شروع به بدگویی کرده و ارتباطش با خانواده همسرش مختل میشود.
سرد شدن رابطه زناشویی با بدگویی ها
دکتر افسانه وکیلی، روانشناس و مشاور خانواده در پایان افزود: یکی از پیامدهای بدگویی این است که ارتباط زن و شوهر به تدریج سرد میشود، زیرا مرتب آنها به خانواده هم توهین میکنند و انتظارات بیجایی دارند. تاثیرات چنین روابطی در خانواده مثل زنجیری که در نسل قبلی به شکل عنصر ارتباطی درآمده و الگو شده است، در نسل بعدی نیز اتفاق میافتد، یعنی فرزندان چنین خانوادههایی نیز همین بدبینی را نسبت به خانواده هم پیدا میکنند و رفتار زنجیروار به نسلهای بعدی منتقل شده و ارتباطات دچار مشکل میشود. چنین افرادی به دلیل دوری از خانواده در نتیجه بدگویی دچار افسردگی میشوند، زیرا حمایتهای لازم که از جانب خانواده صورت میگرفت، قطع میشود و به تدریج ارتباطات کودکان خانواده با پدر بزرگ و مادر بزرگ قطع شده و اثرات خیلی گستردهای در پی خواهد داشت. یکی از اثرات منفی بدگویی و قطع ارتباط با خانواده اضطراب، افسردگی و روانتنی یا سایکوتوماتیک است، یعنی وقتی فرد احساس میکند در مقابل وضعیت پیش آمده ناتوان است، با تاثیرگذاری روی روح، روان و جسم دچار معدهدرد و بیماریهای قلبی میشود. همه این بیماریهای روانتنی زمینه عصبی و روحی دارد که منشا آنها را باید در دعواهای خانوادگی و قطع ارتباط با خانواده جستوجو کرد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر