کمپین کاهش اجاره بهای منازل و مغازه ها راه اندازی شود / افزایش یارانه خانواده های در معرض آسیب از کرونا

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی رکنا، روزهای اول که کروناویروس وارد ایران شد، مردم آن را جدی نگرفته بودند اما توصیه ها و هشدارهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کارشناسان، مسئولان و حتی هشدارهای منتشر شده در فضای مجازی باعث شد که بسیاری از مردم متوجه شرایط خطرناک این ویروس شده و مطمئن شوند که جایی امن تر از خانه هایشان نیست.

در این شرایط فعالان مشاغل خدماتی، خرد، اغذیه فروشی، دستفروشی، کارگری روزمرد و... با بحران روبرو شدند و این معضل اقتصادی می تواند پیامدهای اجتماعی بسیاری را به وجود آورد.

بهرام بیات، جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار اجتماعی رکنا در تشریح شرایط کنونی جامعه تاکید کرد: کرونا ویروس در ایران به صورت کوتاه مدت آثار و پیامدهایی دارد بحث این است که شرایط هیجانی باعث اتفاقات جدیدی در خانواده ها شود اما این هیجان خانواده ها را به سمت طلاق نمی کشاند. اتفاقا کروناویروس در قالب کارکرد انسجام بخشی به پایه های خانواده ها وارد کشور شده است.

لزوم حمایت از مشاغل خرد

او با اشاره به این که کرونا ویروس اولویت های اجتماعی را تغییر داده است، افزود: اولویت «بقا» باعث شده که رفتارهای متناسب با این اولویت در جامعه بروز پیدا کند. در نگاه کلان باید بگوییم که کرونا ویروس نه تنها به آسیب منجر نمی شود، بلکه از بروز برخی آسیب ها نیز جلوگیری می کند. اما پیشگیری از آسیب ها ملزوماتی را نیاز دارد. تعطیلی برخی از مشاغل تبعات و مشکلات اجتماعی خاص خود را در پی خواهد داشت، بنابراین دولت و سازمان های مردم نهاد باید تمهیداتی برای حمایت از افراد در معرض آسیب، پیش بینی کنند.

افزایش یارانه خانواده های در معرض آسیب

به گفته این جامعه شناس؛ رسانه ها، سلبریتی ها، صدا و سیما می تواند کمپین هایی راه اندازی کنند تا آثار کوتاه مدت بیماری کروناویروس در قالب ساختار فرهنگی کاهش یابد و دولت نیز با افزایش یارانه ها به خانواده های در معرض آسیب کمک کند مبادا این خانواده ها در شرایط بحران با مشکل معیشتی روبرو نشود.

کاهش اجاره بهای مستاجران

بیات با بیان این که فقط کارگران روزمزد و دستفروشان در معرض خطر نیستند، گفت: فروشندگان قابل توجهی هستند که محل هایی را برای کار خود اجاره کردند و چشم امیدشان به فروش شب عید بوده و اجاره های بسیار بالایی را تقبل کرده‌اند. می توان کمپین هایی برای کاهش اجاره مغازه ها و حتی منازل مسکونی در مدت مبارزه با کروناویروس راه اندازی کرد تا مستاجران با مشکل روبرو نشوند. استرس و اضطراب خود عاملی برای کاهش سیستم ایمنی بدن است و احتمال ابتلا به کروناویروس را افزایش می دهد. البته در چند روز اخیر شاهد بودیم که برخی اجاره های مغازه ها و خانه ها را کاهش داده یا بخشیده اند. اما تا آخرین روز مبارزه با کروناویروس باید اتفاقات جدیدتری در کشور رخ دهد و آنها که بیشتر در معرض آسیب هستند از حمایت های دولت بهره‌مند شوند.

آرزوهایی که فدای اولویت می شوند

این جامعه شناس افزود: در نظریه‌های اجتماعی نظریه ای به نام «تضاد» وجود دارد. یعنی تضادهای بیرونی و عینی به دلیل اولویت تضادهای درونی به دست فراموشی سپرده می شوند. بعید به نظر می رسد که خانواده‌ها به دلیل مشکلات اقتصادی مقطعی به فکر طلاق بیفتند. در شرایط بحرانی که پای جان آدم ها نیز در میان است، آرزوهای دم دستی و کوتاه مدت فدای الزامات و ضرورت‌های اساسی می شود. بنابراین احساس همدلی در خانواده افزایش می یابد و آسیب هایی مانند طلاق یا جدایی های عاطفی رخ نخواهد داد.

ظرفیت های پنهان را بیدار کنیم

او با بیان این که کروناویروس شاخص های اقتصادی کلان تر را تحت تاثیر قرار می دهد، گفت: مشاغل نیز به تبع آن تاثیر پذیر می شوند و این بخش می تواند آثار و عوارض اجتماعی را در پی داشته باشد. اما با بهره‌گیری از ظرفیت‌های اجتماعی می توان، ظرفیت های پنهان در جامعه را احیا و بیدار کرد. در حال حاضر در شرایطی قرار گرفته‌ایم که می توانیم از ظرفیت های و سرمایه های اجتماعی پنهان استفاده کنیم تا تهدید وجود ویروس کرونا را به یک فرصت تبدیل کنیم. وقتی بحث جان و مرگ افراد در میان باشد، حتی مشکلات حاد نیز با رعایت استانداردهای اجتماعی مدیریت می شوند.

بیات در پایان تاکید کرد: امیدواریم با رعایت توصیه های بهداشتی و پزشکی بتوانیم از این دوره سخت نیز با سربلندی گذر کنیم.

خبرنگار: پریسا هاشمی

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

وبگردی