در گفتگو با دکتر نوید مقدم مطرح شد،
توجه به بهداشت و درمان در روستاها بیشتر از شهرها است/ استارتاپ ها برای خدمات پایه سلامت پای کار بیایند
دکتر نوید مقدم به رکنا گفت: ما طرحی مانند بهداشت و درمانی روستایی را در شهر نداریم. بنابراین از نظر آموزش بهداشت و درمان، وضع روستایی های ما از شهری ها بهتر است. چرا که بررسی ها، غربالگری ها و اسکرینیگ ها به دلیل استقرار یک سیستم ارجاع در روستا ها بهتر است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، نابسامانی در وضعیت اقتصادی توان مالی بسیاری از افراد را پایین آورده است که همین مسئله منجر به ایجاد فشار های روانی و به خطر افتادن سلامت فرد میشود. از طرفی هزینه های درمانی نیز در چند سال گذشته افزایش داشته است که همین عامل باعث شده است تا بسیاری از افراد از مراجعه به مراکز درمانی تا زمانی که خیلی ضروری نباشد، خودداری کنند.
همین مسائل باعث شده است تا افراد بجای پیشگیری و کنترل، هنگامی با بیماری مواجه شوند که دیگر کار از کار گذشته است. بنابراین نیاز است تا بخش سلامت به سمتی حرکت کند که جمع درآمد، هزینه های پرداختی به بیماران و خدمات بیمهای برابر باشد تا از این طریق هزینههای پرداختی از جیب مردم کاهش پیدا کند و مردم زودتر به پزشک برای چکاب های ماهیانه مراجعه کنند.
حال در کنار همه این شرایط، شاهد هستیم که حتی افرادی که از وضعیت مالی خوبی برخوردار هستند برای چکاب های اولیه به پزشک مراجعه نمیکنند بلکه تنها زمانی به فکر سلامت خود میافتند که دیگر به یک بیماری مبتلا شده اند. توجه به سلامت فقط به وضعیت مالی بستگی ندارد بلکه نیاز به آموزش دارد.
دکتر نوید مقدم پزشک عمومی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره این موضوع که چقدر توجه به سلامت به فرهنگ و آموزش و چه میزان به وضعیت اقتصادی بستگی دارد چنین گفت : مشکل اساسی که ما با آن روبرو هستیم مربوط به سیستم بهداشت و درمان کل کشور است.
وی ادامه داد: ما از یک طرف با تقاضای القایی مواجه هستیم یعنی بعضی از افراد شاید برای یک بیماری به چند پزشک مراجعه کنند یا چند جا آزمایش بدهند. اما از طرف دیگر ممکن است که فردی با وجود تحصیل کرده بودن درباره هیچکدام از مسائل پزشکی خبر نداشته باشد و نداند که اگر علائم سکته مغزی در بدنش پیدا کرد حتما باید به اورژانس مراجعه کند.
نظام سلامت بر اساس ارجاع و دسترسی مستقیم به پزشک شکل نگرفته است
مقدم با بیان اینکه مشکلات این حوزه را نباید به گردن مردم انداخت ادامه داد: آن چیزی که باعث اتفاق های این چنینی شده، کاستی های نظام سلامت است. چراکه نظام سلامت بر اساس ارجاع و دسترسی مستقیم به پزشک خانواده شکل نگرفته است.
وی با گفتن از اینکه در اکثر نظام های سلامت کشورهای پیشرفته سیستم ارجاعی وجود دارد که در شهر و روستا افراد یک پزشک مسئول دارند خاطرنشان کرد: این پزشکان مسئول تعداد زیادی از افراد هستند و نسبت به چکاب های دوره ای افراد آمار و اطلاعات دارند تا توصیه لازم را انجام دهند. بنابراین تا زمانی که ما چنین سیستمی را نداشته باشیم، نمیتوان از مردمی که دغدغه های فکری زیادی دارند، انتظار داشت که با توجه به وضعیت اقتصادی کشور به سلامت خود فکر کنند.
این فعال حوزه سلامت تاکید کرد: وضعیت ما در رسیدگی به سلامت در حوزه روستایی، بهتر از حوزه شهری است چراکه اوایل انقلاب طرح بهداشت و درمان روستایی اجرا و در هر روستا یک خانه بهداشت احداث شد. در این مراکز افرادی مسئول هستند که شاید تحصیلات بالایی هم نداشته باشند اما دوره بهورزی را طی کرده تا معاینه های ابتدایی را انجام دهند.
وضعیت بهداشت و درمان در روستاها بهتر از شهر است
دکتر مقدم اضافه کرد: ما طرحی مانند بهداشت و درمانی روستایی را در شهر نداریم. بنابراین از نظر آموزش بهداشت و درمان، وضع روستایی های ما از شهری ها بهتر است. چرا که بررسی ها، غربالگری ها و اسکرینیگ ها به دلیل استقرار یک سیستم ارجاع در روستا ها بهتر است.
او در پاسخ به این سوال که چه اقداماتی برای مردم شهری میتوان انجام داد اظهار کرد: گرچه طرح پزشک خانواده در 3 شهر راه افتاده اما بازخوردهای خوبی نداشته است، حال با فرض این مسئله که ما نمیتوانیم سیستم پزشک خانواده را به زودی راه اندازی کنیم، باید به سمت سلامت الکترونیک حرکت کنیم. یعنی استارت آپ هایی برای خدمات پایه سلامت پای کار بیایند.
این فعال حوزه سلامت در پایان گفت: بنابراین نیاز است تا از تکنولوژی های نوین و ارتباطی در این زمینه استفاده کرد. یعنی استارت آپ ها سعی کنند با همکاری بخش سلامت، سطح اطلاعات و خدمات را مردم بالا ببرند.
خبرنگار: علی چاهه
ارسال نظر