اختراعی که مصرف سوخت را کاهش می‌دهد/ افزایش رفاه جامعه با استفاده از این دستگاه

دکتر داود صفایی مخترع دستگاه کاهش مصرف سوخت و مدرس ارتباطات در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره نیاز کشور به این محصول گفت: وزیر نیرو و مدیر شرکت پالایش و پخش سوخت ایران اعلام کردند که به دلیل سرما 250 میلیون متر مکعب مصرف گاز افزایش داشته است. همین مسئله باعث شده است تا سوخت رسانی به نیروگاه ها با مشکل روبرو شود چرا که سوخت خانه ها را نمی‌توانند قطع کنند. بنابراین نیاز است تا برای کاهش مصرف از راه های مناسب استفاده کنند که یکی از این راه ها سیستمی است که ما اختراع و ثبت کرده ایم.

وی ادامه داد: شرکت مهندسی بهرشد به عنوان یک شرکت دانش بنیان که 12 سال است تاسیس شده؛ دستگاهی را  ثبت اختراع و بومی سازی کرده است  که این دستگاه مصرف انرژی گاز و برق را در کشور کاهش می‌دهد. این دستگاه دارای دو گواهی نامه ثبت اختراع و پنج تاییدیه فنی مرجع اجرای سه پروژه پژوهشی با معاونت علمی و فن آوری ریاست جمهوری و شرکت ملی گاز ایران است.

دکتر صفایی تاکید کرد: این فناوری رسوب زدایی الکترونیکی است که در کشور های توسعه یافته وجود دارد و ما توانستیم با شرایط ایران آن را بومی سازی کنیم. یکی ازمعضلات کشور افزایش مصرف انرژی است که تقریبا هر سال تمام سوخت ها ده درصد افزایش دارند و این خسارت بزرگی را به کشور وارد می کند که  نیاز است کاهش پیدا بکند چرا که از محل صادرات برق و گاز، کشور می‌تواند درآمد ارزی بالایی داشته باشد. شرکت ملی گاز ایران از این فناوری استفاده کرد و نشان داد مصرف انرژی می‌تواند 30 درصد کاهش بدهد. همچنین این فناوری 20 درصد مصرف برق را کاهش داد.

دکترصفایی با بیان اینکه حدود 9 سال است که مراحل علمی و پژوهشی را پشت سرگذاشته ایم و تولید انبوه را آغاز کرده ایم. خاطرنشان کرد: شرکت ملی گاز دو پروژه پژوهشی را با نظارت سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران تایید کرد که این فناوری کارایی دارد و به تمام شرکت های ملی گاز نیز اعلام کرد تا از این فناوری استفاده کنند اما تا این لحظه به دلیل پیچ و خم های اداری تنها یکسری از مراکز با ما وارد همکاری شدند.

او افزود: اقتصاد بزرگ کشور و دارایی های مادی و انسانی در کنار دستاوردهای علمی و فنی پتانسیل رشد اقتصادی و ارتقا رتبه  اقتصادی کشور را دارا است اما با دارا بودن چنین پتانسیل عظیمی میزان رشد اقتصادی پایین است. یکی از مشکلات بزرگ کشور ضعف فناوری های قدیمی است که سالانه حدود 4 میلیارد دلار انرژی (بشکه ای 40دلار)را هدر می دهد.

دکترصفایی اضافه کرد: خسارت ناشی از استهلاک تجهیزات ناشی از رسوب گذاری در حدود 10 میلیارد دلار است. خسارت ناشی از کاهش راندمان تولید با نرخ 20 درصد معادل 10 میلیارد و 400 میلیون دلار، خسارت ناشی از توقیف تولید برای رسوب زدایی با نرخ 2 درصد معادل یک میلیارد و 40 میلیون دلار و مجموع خسارات فوق در حدود 25 میلیارد و 440 میلیون دلار می شود که بخشی از این خسارت به صورت انتقال ارز به خارج و واردات تجهیزات از بین رفته و بخشی به صورت هزینه مالی محاسبه می شود.

وی  اظهار داشت : فناوری نوین الکترونیکی که می تواند ، رسوب زدایی از تاسیسات را بدون خسارت های اسید شویی انجام دهد در کشور طراحی، بومی سازی و ثبت اختراع شده است.فناوری رسوب زدایی الکترونیکی طی یک دهه در شش پروژه ی علمی و تحقیقاتی نظری و کاربردی مورد ارزیابی و عملکرد آن در شرایط اجرایی و صنعتی کشور مورد تایید قرار گرفته است. این فناوری علاوه بر خود کفایی کشور و جلوگیری از خروج ارز، قابلیت صادرات و ارز آوری را نیز دارد.

دکترصفایی درباره مزیت های این فناوری تصریح کرد: کاهش مصرف گاز و برق با حذف رسوب از تاسیسات و ماشین آلات صنعتی به طور متوسط بین 10 تا 30 درصد مصرف برق و 10 تا 40 درصد مصرف گاز را کاهش می‌دهد که ارزش اقتصادی آن سالانه 4 میلیارد دلار برآورد می شود. کاهش آلودگی هوا و کاهش تولید گاز های گلخانه ای ناشی از این پدیده ارزش اقتصادی بالایی دارد که قابل محاسبه است همچنین افزایش صادرات انرژی برق و گاز صرفه جویی شده می تواند در آمد کشور را افزایش دهد.

او ادامه داد: مسئله بعدی کاهش مصرف آب و پیشگیری از آلودگی آب و خاک است. سالانه میلیون ها کیلو نمک و هزاران تن اسید برای رسوب زدایی مصرف شده و فاضلاب آن وارد منابع آبی کشور می شود. اتلاف 60 میلیارد لیتر آب شیرین بخشی از اتلاف آب است. خسارت مالی این پدیده بسیار سنگین است و نیاز به محاسبه ی پیچیده دارد و ارزش منابع آب شیرین، دارایی استراتژیک کشور محسوب می‌شود.

دکترصفایی اضافه کرد: مسئله بعدی کاهش استهلاک تاسیسات و ماشین آلات است. تاسیسات ساختمان ها و ماشین آلات صنعتی در اثر تشکیل رسوب آب و فرایند رسوب زدایی شیمیایی به سرعت مستهلک می شوند . تخریب این سرمایه ی ملی که ارزش آن حداقل 1000 میلیارد دلار در نظر گرفته شده است با نرخ یک درصد حداقل سالانه 10 میلیارد دلار خسارت به کشور وارد می کند که بخشی از تجهیزات وارداتی است.

او تاکید کرد: تجربه علمی نشان می دهد که عمر تجهیزات کشور با فن آوری نوین و بومی سازی شده حداقل دو تا چهار برابر افزایش پیدا می‌کند و سرمایه ی ملی کشور حفظ و انباشته می شودکه به اقتصاد خانوار و تولید کشور کمک شایانی خواهد کرد:

دکتر صفایی بیان کرد: به دلیل جدید بودن این فناوری ، بخش بزرگی از جامعه از وجود این فناوری بی اطلاع هستند . در گروه متخصصان نیز کسانی که این فناوری را می شناسند از تولید آن در کشور بی خبر هستند و فقط دستگاه های خارجی که بین 10 تا 20 برابر قیمت دستگاه های ایرانی قیمت دارند را می شناسند که خرید آن ها را بسیار سنگین و هزینه بر ارزیابی می کنند. بنابراین اطلاع رسانی و تبلیغ این فناوری نیاز به هزینه سنگین رسانه  عمومی و تخصصی دارد.

این مدرس ارتباطات در پایان مطرح کرد: تجربه ترویج لامپ های کم مصرف و حمایت وزارت نیرو در آشنایی جامعه طی پنج سال گواه این موضوع است و تاثیر مهمی در کاهش مصرف برق روشنایی بر جای گذاشته است. در صورت ترویج فناوری رسوب زدایی الکترونیکی تولید ناخالص ملی کشور از محل کاهش هزینه های صنایع ادارات و مردم ،کاهش میلیون ها دلار واردات تجهیزات ،کاهش پرداخت یارانه  انرژی و افزایش صادرات انرژی برق، گاز و انواع فراورده های نفتی است .

صادرات این فناوری ایجاد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم ، افزایش رفاه جامعه ،ساکنان ساختمان ها، کارکنان دولتی، دانشگاه ها، مدارس ، بیمارستان ها و موجب رونق اقتصادی جامعه به صورت قابل توجهی شده و به تحقق اقتصاد مقاومتی کمک شایانی خواهد کرد.

خبرنگار: علی چاهه

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.