مقصران آلودگی هوا چه کسانی هستند؟

به گزارش گروه اجتماعی رکنا، بیست و نهم اردیبهشت امسال بود نمایندگان مجلس بالاخره به خودروسازی ورود پیدا کرد و مصوبه نمایندگان مجلس، خودروسازان ملزم به رعایت استانداردهای لازم شدند. در همین روز واردات خودروهای هیبریدی آزاد و معاف از پرداخت عوارض شدند. طبق مصوبه مجلس واردات خودروهای سواری تمام برقی و تمام هیبریدی تا زمان تولید آنها در داخل از پرداخت حقوق ورودی معاف باشد.

اما این مصوبات نیز افاقه نکرد و آلودگی هوا نه تنها شهرهای بزرگ، بلکه شهرهای کوچک را هم تحت سیطره خود قرار داد. مسئولان امر نیز تنها راه مقابله با جولان آلودگی هوا را در تعطیلی مدارس خلاصه کردند.

سرهنگ سیدهادی هاشمی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، شرایط آلودگی هوا را بررسی کرده و تاکید کرد: همه کارشناسان بارها و بارها اعلام کرده اند بیش از 80 درصد آلودگی هوا ناشی از وسایل نقلیه متحرم (اتومبیل و موتورسیکلت) است. قطعا این 80درصد آلودگی هوا نشات گرفته از طراحی خودروها سوخت و نحوه استفاده از آنها خواهد بود.

او با اشاره به تاریخچه شرایط زیست محیطی، افزود: در آذرماه سال 57 (دو ماه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی) شورای عالی محیط زیست مصوبه ای داشت مبنی بر این که خروجی گاز اگزوز خودروها باید براساس استاندارهای اروپایی اندازه گیری شود و طبق این مصوبه برنامه ریزی کردند که سال 59 گازهای منواکسید کربن 4 گرم و هیدروکربن های نسوخته 2 گرم در هر کیلوپیمایش در نظر گرفته شود. این مصوبه مقرر کرده بود مرکز سنجشی که در کرج ساخته می شود این استاندارد را در موتورهای بنزینی زیر 2هزار سی سی 1.5درصد حجمی و موتورهای بالای 2هزار سی سی 1.3 درصد حجمی باشد.

رئیس اسبق راهنمایی و رانندگی تهران با بیان این که اولین استاندارد پایش آلایندگی هوا بعد از 17 سال تاخیر در سال 79 به اجرا درآمد، تاکید کرد: این آلایندگی ها یک شبه به وجود نیامده است بلکه به دلیل انجام نشدن اقدامات لازم به وجود آمده است. حوزه های خودرو، انرژی، سوخت فسیلی و... این آلودگی را به وجود می آورند.

سرهنگ سیدهادی هاشمی با اشاره به استاندارهای لازم سوخت، گفت: در سال 81 استاندارد یورو یک با 11 سال تاخیر و استاندارد یورو 2 در سال 89 با 9 تاخیر به اجرا درآمد. استاندارد یورو 3 که قرار بود 50درصد آلایندگی هوا را کاهش دهد اصلا اجرا نشد. استاندارد یور4 در سال 91 نیز (با 2سال مهلتی که صنایع گرفته بودند) با 7سال تاخیر اجرا شد و استاندارد یورو 5 و یورو 6 را اروپا به اجرا درآورده و آلودگی را تقریبا به صفر رسانده اند و امروزه به دنبال استاندارهای جدید است. ولی این دو استاندارد (یورو 5 و یورو 6) درایران اجرا نشده است. استاندارد بنزین یورو4 نیز هنوز قابلیت پوشش کل کشور را ندارد.

به گفته رئیس اسبق راهنمایی و رانندگی تهران؛ وزارت صنایع و وزارت نفت قصور دارند و این قصور و انباشت عقب ماندگی ها کشور را به تعطیلی کشانده و مردم را راهی بیمارستان ها کرده است. متاسفانه رفع آلودگی هوا به صورت جدی پیگیری نمی شود و تمام اقدامات نمایشی است و عزم مسئولان بر این جزم شده که مدارس را تعطیل کنند.

او با بیان این که استاندارد خودروهای تولید داخلی یورو 2 هستند، افزود: البته تولید خودروهای یورو 4 را هم شروع کرده اند ولی هنوز خودروهای یورو 2 تولید می شود در حالی که باید از رده خارج شوند و هیچ کس هم نمی تواند با خودروسازها برخورد کند. البته کمیته تحقیق و تفحص از خودروسازان در مجلس به تصویب رسید ولی مافیای پشت پرده اجازه ندادند که این مصوبه به نتیجه برسد. شاید اکنون این مافیا حاکم بلامنازع باشد ولی یک روز حساب پس می دهد و آن روز دیگر نمی توانند کلک بزنند.

سرهنگ هاشمی با اشاره به خودروهای گازسوز، تاکید کرد: ما باید به استانداردهای زیست محیطی دست پیدا کنیم. طبق این استانداردها باید ضایعات خودرو که از اگزوز خارج می شود کنترل شود. گاز نیز آلایندگی دارد ولی میزان آلایندگی خودروهای دوگانه سوز کمتر است. اگر قرار است به استاندارد زیست محیطی احترام بگذاریم سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان استاندارد، وزارت صمت و وزارت نفت باید در تصمیمات و اقدامات خود تجدید نظر کنند چرا که گناه اصلی برگردن آنهاست. تحریم هم دستاویزی شده برای کار نکردن، قصور و بهانه جویی. صنایع خودروسازی ایران با کشور کره شروع به کار کرده است، چرا آنها در این صنعت پیشرفت کرده اند؟ ما دربعضی از صنایع پیشرفت چشمگیری داشتیم، خودروسازان ما می خواهند سانتریفیوژ بسازند؟ هنوز قطعات خودروها از خارج وارد می شود. در حالی هنوز قطعات خودروها را از خارج وارد می کنیم که دنیا به موتورهای کالیبره شده با درصد مصرف سوخت پایین و روی آورده اند. در این کشورها مدهای حمل و نقل عمومی نیز مدرن و برقی بی خطر شده است.

 

خبرنگار: پریسا هاشمی

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.