سفید وسیاه 16 ساله بم / مهاجرت ، کاهش اعتیاد و زندگی در کانکس

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، ساعت ۵:۲۶ دقیقه بامداد جمعه ۵ دی‌ماه ۱۳۸۲ زمین‌لرزه‌ای به‌شدت ۶/۶ ریشتر و به مدت دوازده ثانیه در شهر بم رخ داد. این زلزله در حالی فاجعه آمیز شد که 4 سال قبل از واقعه چند نفر از کارشناسان زلزله امکان وقوع زلزله ای سهمگین را در بم به دلیل قرار گرفتن این شهر بر روی گسلی به نام «نایبند» پیش‌بینی و هشدارهای لازم را داده بودند.

زمین لرزه بم قربانیان زیادی داشت. با وجود آنکه بعضی از مردم به دلیل چند پیش‌لرزه که شب قبل از آن رخ ‌داده بود بیدار مانده بودند اما بر اساس آمارهای مختلف در این زمین‌لرزه نزدیک 30000 هزار نفر (یک سوم جمعیت شهر بم) کشته و بیش از ده‌ها هزار نفر بی خانمان شدند. همچنین 70 درصد از سازه های شهر بم به کلی تخریب و ارگ تاریخی بم نیز فرو ریخت.

آوارها دیگر تبدیل به سقفی آجری برای مردم نشدند و کانکس ها، محلی برای زندگی مردم شدند تا مسئولان جشن اتمام بازسازی را برپا کنند در حالی که هنوز اول راه بودند. شاید تعجب کنید اما بم شهری است که بعد از ۵ دی ماه ۸۲ دیگر اثری از برخی خانواده ها برجای نماند و هنوز در برخی از مکانهای شهر بم آوار زمین لرزه پا برجاست.

حال 16 سال از آن واقعه می‌گذرد و بسیاری از رسانه ها مشغول به تاریخ نگاری آن واقعه هستند اما با گشتی مختصر در اطراف بم می‌توان مناطقی را دید که هنوز طعم بازسازی را نچشیده اند و همچنان روزگارشان را در همان کانکسهایی می گذرانند که به قصد اسکان موقت به این شهرستان منتقل شد و شهرکی ساخته اند از فلز که با محرومیت هم آغوش شده است.

وام به همه پرداخت نشد

آزاده حسینی نسب فعال اجتماعی در کرمان درباره این مسئله که چرامردم بم هنوز بعد از 16 سال در کانکس زندگی می‌کنند به خبرنگار رکنا گفت: متاسفانه از امکانات کمی برخوردار هستند و وام هایی که قرار بود به همه پرداخت شود واریز نشد. بماند که عده ای که وام نیز گرفتند توان بازپرداخت وام و ساخت یک خانه را ندارند بنابراین هنوز در کانکس زندگی می‌کنند.

حسینی نسب درباره مشکلات فعلی مردم بم اظهار کرد: مشکلات مالی مهم ترین مسئله ای که مردم با آن دست و پنجه نرم می‌کنند و تنها کسانی که از نظر مالی بهتر بودند توانستند، خانه برای خود بسازنند. اما افراد دیگر به دلیل اینکه کارهای خود را از دست داده اند و درآمد قبل خود را ندارند با معضلات زیادی روبرو هستند.

این فعال اجتماعی کرمان در پایان تصریح کرد: بسیاری از مردم بم به کرمان مهاجرت کرده و در این شهر کار و زندگی می‌کنند چرا که دیگر بم برای آنها قابل ماندن نبود.

رونق اقتصادی بم بعد از زلزله بهتر شد و آمارهای اعتیاد کاهش یافت

در ادامه رضا مهدی پور عضو مجمع سازمان های مردم نهاد کرمان در این باره به رکنا  گفت: حجم خرابی های بعد از زلزله آنقدر زیاد بود که حتی بعد از اینکه مسئولان اتمام بازسازی را اعلام کردند اما باز یک عده مجبور شدند تا در بروات و بخشی از بم کانکس ها زندگی کنند. هنوز  شاهد کانکس خوابی هستیم.

وی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلاتی که وجود داشت و دارد این بود که کشاورزان قبل از زلزله وام گرفتند اما بعد از آنکه نتوانستند پرداخت کنند با بانک به مشکل خوردند و کسی به آنها کمک نکرد.

عضو مجمع سازمان های مردم نهاد کرمان مطرح کرد: 30 درصد خانه های بم در زلزله آسیب ندیدند اما مقاومت خود را از دست دادند که به دلیل پس لرزه ها قابل سکونت نبودند و جزو آمارهای زلزله نیز حساب نشدندو مدتی بعد که تخریب شدند به آنها وام و خسارت داده نشد.

مهدی پور در پایان درباره وضعیت بیکاری و اعتیاد منطقه نیز گفت: در ارگ جدید بم ماشین سازی راه افتاد که بعد از تحریم تعدیل نیرو داشتند اما کشاورزی منطقه هنوز فعال است. بنابراین رونق اقتصادی بم بعد از زلزله بهتر شد و آمارهای اعتیاد نیز کاهش داشت. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

خبرنگار: علی چاهه

 

وبگردی