گفتگو اختصاصی با ابتکار: یکدست شدن جامعه به معنای عدالت نیست/ تاکید دولت بر کاهش دانشجویان ستاره دار/ لزوم آموزش نقد جدی بدون تنش به دانشجویان+ فیلم
حجم ویدیو: 82.10M | مدت زمان ویدیو: 00:12:27

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی رکنا، روز دانشجو، در ایران به ۱۶ ماه آذر اطلاق می‌شود. این روز، به یاد سه دانشجو (مصطفی بزرگ‌نیا و احمد قندچی و آذر شریعت‌رضوی) که هنگام اعتراض به دیدار رسمی ریچارد نیکسون معاون رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده آمریکا و همچنین از سرگیری روابط ایران با بریتانیا، در تاریخ ۱۶ آذر ۱۳۳۲ (حدود چهار ماه پس از کودتای ۲۸ مرداد همان سال) در دانشگاه تهران کشته شدند، گرامی داشته می‌شود.

این نامگذاری خود تاکیدی بر این اصل است که اعتراض ، انتقاد و تلاش برای بهبود وضعیت کشور و جامعه در ابعاد مختلف  از اصل های تفکری دانشجویان باید باشد که اگر نباشد جامعه از پویایی دور شده و مسیر رشد فساد و اشتباه هموار تر می شود .

در روزهای انقلاب ، شاهد حضور موثر دانشجویان بودیم و پس از پیروزی انقلاب نیز تاکید بر آزادی بیان دانشجویان و فعالیت آزاد جنبش های دانشجویی بود ، اصلی که در دوره های مختلف در این چهاردهه با فراز و نشیب ها و بعضا با بن بست هایی مواجه شد و حتی به ستاره دار شدن دانشجویان رسیدیم و برخورد های تند و تیز که از هدف آزادی بیان و آزادی فعالیت های دانشجویی در مقاطعی دور ماند.

در بخشی از این گفتگو معصومه ابتکار- معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده به مناسب مصادف شدن با 16 آذر و روز دانشجو و اینکه خود ایشان از دانشجویان فعال دوره انقلاب بودند به مبحث آزادی بیان و آزادی فعالیت های جنبش های دانشجویی پرداختیم که در  ادامه می خوانید:

 

خانم ابتکار، مهمترین هدف از باقی نگه داشتن نام روز دانشجو در  16 آذر شاید این باشد که تاکید شود دانشجویان بازوی دولت و حکومت در مسیر بهبود و رشد هستند . دانشجویان از اقشار مختلف جامعه می توانند صدای مردم برای مسئولان باشند و دراین سالها هم شاهد بودیم که دانشجویان سعی داشتند مشکلات را یادآور و متذکر شوند آنهم با زبان منتقدانه از نوع بیان جوانان ، ولی با برخورد های تند و تیز مواجه شدند و این سوال مطرح می شود که آزادی بیان برای دانشجویان تا کجاست ؟

ما هم خودمان دانشجو بوده‌ایم و از هیچ بعدی گریزی نداشتیم .از فعالیت‌های قبل از انقلاب گرفته تا زمان نهضت سواد آموزی یا کارهایی که برای آموزش و همراهی کارگران  انجام دادیم تا ۱۳ آبان که کاملاً فضای دانشجویی را حس کرده‌ام. دانشجو به معنای واقعی کلمه آزاده است ! چرا که تعلقات زندگی دست و پای دانشجو را نبسته است و خیلی راحت می‌تواند مطالبه گری کند. واقعیت این است که دولت یازدهم و دوازدهم با حضور شخص آقای روحانی با اعتقاد تامین فضایی برای همه آحاد جامعه خصوصا دانشجویان تلاش کرد. همه وزرای دولت آقای روحانی در عرصه آموزش عالی تلاششان این بوده است که فضایی در دانشگاه ایجاد کنند تا دانشجویان بتوانند در یک فضای آزاد و آرام با وجود تضارب آرا و دیدگاه ها هم به کسب علم و هم معرفت وجودی که دستمایه اصلی زندگی فرد است، برسند. دانشجوها باید بتوانند در دوران دانشگاه به یکسری مهارت های زندگی، فکری، رفتاری و آن معرفتی که دل و جان انسان نسبت به آن زندگی می‌کند، برسند.

تاکید دولت روحانی بر کاهش دانشجویان ستاره دار

معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده ادامه داد: باید تاکید کنم توجه دولت در  راستای حمایت از دانشجویان است .دولت تمام تلاش خود را در کم کردن و حذف دانشجویان ستاره دار انجام داده است . توجه به وضعیت خوابگاه های دانشجویان و  خواسته های آنها در دستور کار دولت است.همچنین مجوز هایی که برای انجمن ها و تشکل ها داده شده است نشان از اقدامات مناسب دولت است . دانشجویانی که درگیر با این فضا هستند، این مسائل را خوب می‌‌دانند. مخصوصا وقتی با وضعیت فضاهای دانشجویی را با دولت آقای احمدی نژاد مقایسه می کنیم این تلاش ها مشخص تر نمود پیدا می کند. در آن زمان وضعیت دانشگاه ها امنیتی شد ! بارها و بارها فعالیت تشکل‌های دانشجویی را متوقف کردند. با نشریات دانشجویی برخورد قهری داشتند و آنها را  تعطیل کردند. همچنین امکان چندصدایی در دانشگاه ها محدود شد. خصوصاً یک طیف خاص محروم شدند و برای طیف دیگر، شرایط کاملاً فرق کرد. اما در حال حاضر شرایط  تغییر کرده است دانشجویان و تشکل ها با توجه به نیاز های مردم خیلی فعال شده اند و هم اکنون چند صدایی در دانشگاه ها خیلی بیشتر از قبل است. دولت نیز برای ایجاد یک فضای سالم در حال تلاش است.

سفیران گفتگو طرح مشترک معاونت زنان و وزارت علوم

ابتکار ادامه داد: در این دوره ما چند کار را برای برای دانشگاه ها انجام داده ایم که یکی از آنها خوابگاه‌های متاهلین بوده است . این کار را به صورت مشترک با وزارت علوم پیش برده ایم. این مسئله به وضعیت خوابگاه ها کمک می کند و از سوی دیگر نیز ما یک طرح مشترک با وزارت علوم تحت عنوان سفیران فرهنگی یا سفیران گفتگو داریم که ارتقای یکسری مهارت ها برای تشکل های دانشجویی است تا  بتوانیم در شرایطی که جامعه مان نیاز به همدلی و همنوایی  و رفتارهای مدنی بیشتری دارد اثر گذار باشد. باید تشکل ها بتوانند در مقابله با آسیب‌ها تاثیر گذار باشند و خوشبختانه دوره اول طرح صورت گرفته است. یعنی باید ۳۰۰ تشکل آموزش ببینند که تا کنون حداقل ۷ تشکل این آموزش را دیده‌اند و تشکل‌های دیگر نیز در نوبت هستند.

توجه به تربیت هوش عاطفی و مهارت های زندگی در دانشگاه ها

وی با بیان اینکه  امروز در کنار درس مساله تخصص‌های زندگی مهم است و هم اکنون هر جایی بخواهید درباره اشتغال صحبت کنید، چند مهارت نیاز است  خاطر نشان کرد:  یکی از  این تخصص ها داشتن علم و دانش شغلی در آن موضوع و دیگری مهارت های رفتاری مثل اخلاق اجتماعی است. باید دید که یک فرد چقدر می تواند از هوش عاطفی خود برای به کار بردن توانایی هایش از مهارت های گفت و گو در مدیریت سازمان استفاده کند این مسئله برای ما در دانشگاه ها بسیار حائز اهمیت است چرا که ما با دانشجویان و فضای علمی آنها سر و کار داریم. به این مساله در گذشته خیلی کم‌تر پرداخته می‌شد اما امروز در بسیاری از دانشگاه های دنیا  روی مهارت‌های زندگی تاکید دارند و معتقد هستند که آینده موفقی را برای یک انسان قبل از آنکه دانشمند موفقی باشد ایجاد می‌کنند به عقیده من یکی از مسائل مهم جنبش دانشجویی با توجه به این مهارت ها است این مهارت ها کمک می کنند تا با ورود به  حوزه فرهنگی و سیاسی روش مناسبی را انتخاب کنیم.

 اثر شنیدن نقدها در رفتار مسئولان  باید دیده شود

معاون رییس جمهور با تاکید بر اینکه دانشگاه فقط برای درس خواندن نیست افرود: در دانشگاه ها مهارت آموزی یک اصل است و یکی از مهم‌ترین مهارت آموزی ها بحث گفتگو است تا بدانیم ما چطور می توانیم با یکدیگر گفت و گو کنیم و به دور از تنش و عصبانیت کنار یکدیگر قرار بگیریم. نقد دولت و حاکمیت می تواند در فضایی رخ دهد که توام با تنش و عصبانیت باشد و آثار منفی را برجای بگذارد یا می تواند با منطق در عین حال نقد جدی را مطرح کند اما با آرامش و ادب باشند گاهی ما نمی‌توانیم تضارب آرا و تفاوت‌ها را از یکدیگر تفکیک کنیم بنابراین مشکلات زیادی پیش می‌آید. ما چاره ای  نداریم تا برای مهارت‌های زندگی تلاش کنیم، مسئولین باید نقدپذیر باشند و اثر شنیدن نقد ها را در  رفتارشان مورد توجه قرار دهند آن کسی که نقد می کند باید تلاش کند تا در یک گفت و گوی موثر اهداف خود را پیش ببرد و نقد او از دست نرود.

تبدیل شدن تفاوت ها به شکاف ها در کشور

ابتکار در پایان به شکاف های نگران کننده در جامعه پرداخت و گفت : یکسری تفاوت‌ها در کشور ما وجود دارند که در حال تبدیل شدن به شکاف هستند. این حقیقت صادق است که در کشور ما تفاوت قومیتی وجود دارد و شکاف نسلی بین جوانان، میانسالان و سالمندان ما ایجاد شده است، شکاف طبقاتی وجود دارد و این نیست که ما همیشه طبقه مرفه را محکوم کنیم. یکدست شدن جامعه به معنای عدالت نیست، بلکه جامعه ای مد نظر ماست که همه انسانها از حقوق یکسان برخوردار باشند و از امکانات اولیه برای زندگی استفاده کنند این نکته مهمی است که ما مسئولان باید به آن توجه کنیم و تشکل‌های دانشجویی که در این شرایط پیش می روند باید روی مساله مهارت های زندگی کار کنند

بخش دوم این گفتگو در روزهای آینده منتشر خواهد شد

وبگردی