پلاسکو قربانی جدال های بین شهرداری و بنیاد مستضعفان

به گزارش رکنا، سید اسد رجبی: صبح روز پنجشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۵ بود که ساختمان 50 ساله پلاسکو طعمه حریق شد. حریقی که از یک مغازه آغاز شد و به سایر واحدها سرایت کرد.

در پی وقوع این آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو بطور کامل فرو ریخت.

این ساختمان در حالی پس از 4 ساعت سوختن، فروریخت که تعداد زیادی مأمور آتش‌نشانی در حال مهار آتش‌سوزی، در بیرون و داخل ساختمان بودند و عده‌ای از آن‌ها زیر آوار ناشی از فروریختن ساختمان ماندند.

کار ساخت پلاسکوی جدید از مهر 97 آغاز شد

سعیدی کیا رئیس وقت بنیاد مستضعفان در تاریخ 29 دی ماه سال 97 در مراسم تجلیل از طراحان ساختمان پلاسکوی نو گفت: از مهر ۹۷ به دلیل دارا بودن مجوز ساخت، کار را شروع کردیم اما پروانه نداشتیم و تلاش می‌کنیم تا مهر ۹۹ پلاسکوی جدید ساخته شود.

سعیدی کیا با بیان این‌که قوه قضائیه اعلام کرده است که در این ماجرا ۱۴ دستگاه ذی‌مدخل هستند گفت: بنیاد معطل هیچ چیز نشده است و کار را با قوت ادامه می‌دهد تا پلاسکو نو به عنوان ساختمانی فاخر ساخته شود.

وقفه در ساخت پلاسکو

هرچند رئیس وقت بنیاد مستضعفان وعده‌هایی در خصوص ساخت دو ساله پلاسکو داده بود اما در این میان وقفه‌هایی در کار پیش آمد و باعث شد در برخی برهه‌ها کار ساخت پلاسکوی جدید بخوابد.

این وقفه‌ها هر بار با پادرمیانی برخی مدیران و با صدور برخی دستورات مکتوب و شفاهی از بین می‌رفت و کار ساخت رونق می‌گرفت.

کار ساخت پلاسکو سرعت می‌گیرد/از شهرداری مجوز داریم

این وقفه ها ادامه داشت تا اینکه در تاریخ 2 آبان امسال پرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان به محل ساخت پلاسکو رفت و در جمع خبرنگاران گفت: در موعدی برای بازدید به همراه پیمانکار و مشاور و معاون شهردار آمدیم که اسکلت طبقه هفتم هم نصب شده است یعنی پنج طبقه منفی و 2 طبقه روی زمین.

وی ادامه داد: کار ساخت پلاسکو از این پس سرعت بیشتری پیدا خواهد کرد و تمام سفارشات مربوط به ستون‌ها و تیرهای اسکلت داده شده و تا پایان بهمن ماه کل اسکلت پلاسکو یعنی کل 20 طبقه ساخته و نصب خواهد شد.

فتاح ادامه داد: در زمینی حدود هزار متر مربعی اسکلتی به وسعت 20 هزار متر مربع ساخته می‌شود و تا پایان فروردین ماه هم کار سفت کاری و دیوارها و سقف‌ها به پایان خواهد رسید و بعد از آن وارد مرحله تاسیسات و آسانسور و غیره خواهیم شد.

رئیس بنیاد مستضعفان خاطرنشان کرد: فکر می‌کنم با تلاشی که همکارانم دارند و تامین همه منابع مالی هم شده نیمه دوم سال آینده آن طور که قول داده شده پروژه به بهره برداری برسد.

وی گفت: ما با مجوز شهرداری در حال انجام اقدامات‌مان هستیم و مجوز شورای عالی شهرسازی و معماری را هم داریم و در هیأت دولت و استانداری هم تمام مراحل لازم برای ساخت طی شده است.

فتاح ادامه داد: ما راه نفس گیری را طی کردیم زیرا اولا قرار بود پلاسکو در پنج طبقه ساخته شود و ما هم همه طراحی‌های خودمان را بر مبنای پلاسکویی با پنج طبقه انجام دادیم و بعد از دو سال قرار شد کار ساخت را شروع کنیم.

رئیس بنیاد مستضعفان افزود: به یکباره میراث فرهنگی نظرش عوض شد و به ما اجازه دادند که 20 طبقه بسازیم یعنی ما دو بار ساختمان را به مزایده و مسابقه گذاشیتم اما در واقع کار اجرایی از اسفند سال 97 آغاز شده است.

مشکلات‌مان را با شهرداری حل می‌کنیم

وی در پاسخ به اینکه چرا تا امروز جواز صادر نشده است گفت: علت اینکه تا امروز جوازی صادر نشده است این است که طراحی کامل نشده بوده است اما امروز همه نقشه‌ها به شهرداری داده شده است و ما هم درخواست کردیم همه سخت‌گیری‌های لازم را داشته باشند زیرا پلاسکو قرار است از نظر فنی و طراحی به یک الگو تبدیل شود.

فتاح افزود: اگر هم مطلبی باشد بین ما و شهرداری است و قابل حل است و ما ارتباط گسترده‌ای با شهرداری داریم و همه مشکلات را با شهرداری حل خواهیم کرد و اختلاف ملکی ما با شهرداری اصلا عدد قابل توجهی نیست.

پلاسکو الزامی به ساخت پارکینگ در محل ندارد

اما عبدالرضا گلپایگانی معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران هم در حاشیه همان بازدید در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سوالی در خصوص تامین پارکینگ در ساختمان پلاسکو گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی ساختمان ها برای ساخت و اخذ پروانه موظف به تامین پارکینگ هستند.

وی گفت: در خصوص ساختمان پلاسکو به جهت محل قرار گیری و همچنین شرایط ساختمان امکان ساخت پارکینگ در محل وجود نداشته است.

گلپایگانی خاطرنشان کرد: از همین رو مقرر شده است تا الزام به ساخت پارکینگ در محل برداشته شده و به جای آن تامین پارکینگ در محلی نزدیک به ساختمان انجام گیرد.

یکی از خبرنگاران از وی پرسید آیا پاساژ پروانه و پارکینگ طبقاتی پروانه جزء گزینه های تامین پارکینگ پلاسکو محسوب می شود یا خیر گفت: یکی از مکانهای مورد نظر همین پارکینگ پروانه است البته هنوز توافق صورت نگرفته و مکان های دیگری هم در دست بررسی قرار دارد.

شهرداری جلوی کار را گرفت

ساخت پلاسکو همانطور که مسؤولان وعده داده بودند به سرعت در حال پیش روی بود تا اینکه امروز اخباری درخصوص توقف فعالیت به گوش رسید.

شهسواری مدیرعامل هلدینگ عمرانی بنیاد مستضعفان در خصوص انتشار اخباری مبنی بر متوقف شدن ساخت و ساز در ساختمان پلاسکو به خبرنگار فارس گفت: از روز چهارشنبه هفته گذشته از سوی یکی از نواحی شهرداری منطقه 12 مامورانی به کارگاه ساختمانی پلاسکو مراجعه کردند و مدعی شدند کار ساخت و ساز باید متوقف شود.

وی گفت: روز گذشته نامه‌ای به دست ما رسید که در آن اشاره شده بود باید هرچه سریع‌تر ساخت و ساز در پلاسکو متوقف شود و سرانجام امروز ماشین‌آلاتی از سوی شهرداری به جلوی درب کارگاه آورده شد تا روند فعالیت کارگاهی ما متوقف شود.

وی افزود: این اتفاقات در حالی رخ می‌دهد که در بازدید مشترک فتاح رئیس بنیاد مستضعفان و گلپایگانی معاون شهردار تهران توافقاتی شده بود که کار ساخت پلاسکو ادامه پیدا کند و بعد به صورت همزمان الزامات قانونی آن انجام پذیرد.

قرار نبود بنیاد 200 تا 300 میلیارد پول به شهرداری بدهد

شهسواری خاطرنشان کرد: اینکه قرار باشد کاری که با زحمت شروع شده و در حال انجام است به این شکل متوقف شود، باعث می‌شود حقوق کسبه پلاسکو ضایع شود.

وی گفت: در صورت جلسه‌ای که در استانداری تهران در مرداد سال 97 تصویب و به امضا رسید و آقایان مسئول در آن زمان آن صورت جلسه را امضا کرده بودند، قرار بود جواز ساخت به صورت رایگان در اختیار بنیاد قرار گیرد، اما امروز آقایان حرف از پرداخت عوارض می‌زنند و این در حالی است که بنیاد با این فرض کار ساخت پلاسکو را آغاز کرد که قرار نباشد برای اخذ جواز ساخت پولی بپردازد.

مدیرعامل هلدینگ عمرانی بنیاد مستضعفان گفت: اگر قرار باشد بنیاد در این مرحله 200 تا 300 میلیارد تومان برای حقوق مکتسبه و اخذ جواز پول بپردازد حتما دیگر ساخت پلاسکو از عهده‌اش خارج خواهد شد.

شهسواری گفت:‌ این در حالی است که آقایان پیش از این می‌گفتند نیازی به ساخت پارکینگ در ساختمان پلاسکو وجود ندارد، اما امروز بحث از پارکینگ و بحث از عوارض مطرح می‌کنند که اینها هیچ‌کدام در توافقات اولیه مطرح نشده بود.

وی خاطرنشان کرد: هفته گذشته شهرداری منطقه 12 نامه‌ای به آقای گلپایگانی معاون شهردار تهران نوشته بود و پیشنهاد داده بود که ما کار ساخت پلاسکو را تا مرحله سفت‌کاری با ارائه یک جواز موقت ادامه دهیم به صورت قانونی، و ما منتظر ارسال این نامه بودیم، اما این نامه را هم به ما نزدند و این کار انجام نگرفت.

وی گفت: من امروز صبح با معاون شهردار تماس داشتم و ایشان قرار دش موضوع را تا ظهر به من اطلاع بدهند اما تا این لحظه خبری نشده است.

باید الزامات قانونی رعایت شود

این در حالی است که علی محمد سعادتی شهردار منطقه 12 در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در خصوص شرایط پیش آمده برای ساختمان پلاسکو گفت: ما با توجه به شرایطی که ساختمان پلاسکو داشت و به خاطر آن گودالی که به واسطه فروریزش ساختمان اولیه ایجاد شده بود و خطراتی که وجود داشت و همچنین به واسطه آنکه برای ساخت ساختمان جدید نیاز به تخریب فوندانسیون قبلی وجود داشت ، اجازه دادیم تا طبقات زیرین در پروژه پلاسکو ساخته شود.

وی گفت: بنا بر این اجازه بنیاد می‌توانست فوندانسیون طبقات زیر سطحی را اجرا کند تا به این ترتیب این استحکامات خطر فروریزش ساختمان‌های مجاور و همچنین مجموعه خطراتی که برای عابران پیاده و خودروهای عبوری از خیابان جمهوری ایجاد شده بود را از بین ببرد.

شهردار منطقه 12 گفت: متاسفانه در این تایم انتظار داشتیم که بنیاد نسبت به تکمیل نقشه‌های ساختمانی و اخذ تاییدیه‌ها و تعیین تکلیف پارکینگ‌های موردنیاز اقدام کند و پروانه ساختمانی اخذ کند اما علی‌رغم وقتی که در اختیار داشتند این کارها را نکردند.

وی افزود: از همین رو ما از بنیاد خواسته‌ایم تا فعالیت ساختمانی خود را متوقف کند و بعد از اخذ مجوزهای موردنیاز به صورت قانونی و بدون عیب و نقص کار از سر گرفته شود.

پلاسکو هنوز نقشه مهر شده ندارد

سعادتی خاطرنشان کرد: ساختمانی که یک مرتبه به خاطر فقدان ایمنی و عدم رعایت الزامات قانونی یک حادثه ملی را رقم زده، نباید در ساخت مجددش بی‌قانونی رخ دهد و توقع ما این است که این بار ساخت پلاسکو خیلی قانونی‌تر و اصولی‌تر از گذشته انجام شود.

شهردار منطقه 12 گفت: ما هنوز در پروسه ساخت پلاسکو نقشه‌ای نداریم که سازمان نظام مهندسی آن را تایید کرده باشد.

سعادتی در پاسخ به این سوال که بنیادی‌ها می‌گویند یک سری هماهنگی بین فتاح رئیس بنیاد مستضعفان و گلپایگانی معاون شهردار تهران صورت گرفته است که نیازی به پرداخت هزینه و حقوق مکتسبه در روند اخذ مجوز نباشند، گفت: اتفاقاً امروز موضوع ما موضوعات ریالی نیست و این بحث‌ها انحرافی است.

شهردار منطقه 12 تهران ادامه داد: امروز مسئله ما این است که در وهله اول باید نقشه ساخت پلاسکو تکمیل شده و مهر شود تا ما در شهرداری تهران بدانیم بنیاد قرار است در پلاسکو چه چیزی بسازد.

وی ادامه داد: باید سازمان نظام مهندسی و آتش نشانی تهران تاییدیه‌های لازم را ارائه کنند که این کارها هنوز انجام نگرفته است.

سعادتی گفت: ما که امروز از بنیاد مستضعفان پول نخواسته‌ایم، ما می‌گوییم شما نقشه‌هایتان را تکمیل کنید بعد در فاز بعدی در مورد مسائل مالی و ریالی صحبت می‌کنیم.

ساخت پلاسکو خیلی مبهم است

شهردار منطقه 12 گفت: من اینجا باید این نکته را بگویم که برخی از دوستان در بنیاد حتی نمی‌دانند که مثلا قرار است در طبق 12 این ساختمان چه چیزی ساخته شود و چه کاربردی داشته باشد و این موضوع برای خودشان هم همین‌قدر مبهم است.

وی گفت: در برخی از مصاحبه‌ها دوستان بنیادی گفته‌اند که می‌خواهیم کارگاه‌های تولیدی را به پلاسکو بازگردانیم، در حالی که حتما الزامات ایمنی در محیط کارگاهی، آن هم کارگاه تولیدی پوشاک با یک فروشگاه لباس تفاوت دارد و باید این موضوعات از سوی آتش‌نشانی و سازمان نظام مهندسی مورد بررسی قرار گیرد.

سعادتی خاطرنشان کرد: ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌به نظر من باید یک مقدار دوستان بنیاد مستضعفان صبر منطقی و پایبندی بیشتری به اجرای قانونی و الزامات آن داشته باشند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

وبگردی