ابهام در حذف کنکور برای 13 رشته پر طرفدار دانشگاه
رکنا: چند روزی از هشتگ پر سرو صدای وزیر آموزش و پرورش درباره حذف کنکور میگذرد. سیدمحمد بطحایی در حساب کاربری خودش اعلام کرده بود که جلسه تعیین تکلیف نهایی کنکور سال 98 برگزار شد.
ورود به ۸۵درصد ظرفیت دانشگاهها نیازی به شرکت در کنکور و تحمل اضطرابهای طاقت فرسا ندارد و صرفاً سوابق تحصیلی ملاک عمل است. همین توئیت موجب شد دانشآموزان به صفحه توئیتر سیدمحمد بطحایی حمله کنند، برخی دانشآموزان نوشتند که شر کنکور را از سر دانشآموزان کم کنید، برخیها هم عنوان کردند که ما از وقتی وارد مدرسه شدیم برای این آزمون بزرگ درس خواندیم چطور حالا اعلام میکنید که میخواهید کنکور را حذف کنید و آیا در رشته پزشکی و مهندسی هم کنکور حذف میشود. برخی از کارشناسان تعلیم و تربیت گفتند که وزیر آموزش و پرورش شفاف اعلام کند که برای دانشگاه های مادر که رشتههای خاص دارد چه برنامهای دارند؟ موضوعی که البته مسئولان سازمان سنجش هم تأکید کردهاند که داوطلبان در رشتههای پرطرفدار همچنان باید کنکور بدهند.
حسین توکلی معاون سازمان سنجش آموزش کشور میگوید: اگر داوطلبی بخواهد در رشتههای پرطرفدار قبول شود باید خیلی سخت درس بخواند. به گفته توکلی، داوطلبان معمولاً برای 13 رشته رقابت میکنند و هنوز صندلی خالی برای این رشتهها در دانشگاههای باکیفیت و مطرح کشور وجود ندارد. داوطلبان شرکتکننده در رشته ریاضی و فنی بیشترعلاقهمند نشستن بر صندلی رشتههایی همچون مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی عمران، مهندسی صنایع، معماری و کامپیوتر و در رشته تجربی رشتههای پزشکی، داروسازی، دامپزشکی و دندانپزشکی پرطرفدار هستند، همچنین داوطلبان رشتههای علوم انسانی معمولاً روانشناسی، حسابداری و حقوق را انتخاب میکنند. این رشتهها در حالی از سوی سازمان سنجش به عنوان رشتههای پرطرفدار مطرح است که رقابت برای نشستن بر صندلیهای این 13 رشته و البته دانشگاه های خاص بالاست.
هامون سبطی کارشناس تعلیم و تربیت درباره حذف کنکور دانشگاهها در سال 98 اینچنین به خبرنگار «ایران» پاسخ میدهد: در سال 97 حدود 87 درصد صندلیهای دانشگاهها بدون توجه به رتبه کنکور پذیرش در دانشگاه داشتند این اتفاق هم به دلیل گسترش کمی دانشگاهها بوده است. با جرأت میتوان گفت این توئیت وزیر هیچ اتفاق جدیدی نیست و حذف در رشتههای پرمتقاضی اتفاق نیفتاده است.
وی تأکید میکند:اکنون شاهد آن هستیم که 650 هزار داوطلب برای ورود به رشتههای علوم پزشکی با هم رقابت میکنند و تنها 8 هزار نفر به رشتههای پرطرفدار دانشگاههای علوم پزشکی راه پیدا میکنند که با در نظر گرفتن سهمیههای گوناگون کمتر از 4 هزار صندلی برای جوانان بدون سهمیه باقی میماند.
سبطی با تأکید بر اینکه وزیر آموزش و پرورش توضیح دهد برای رشتههای پرمتقاضی چه کاری انجام داده است، میگوید: در سال گذشته کنکور فقط در
13 درصد رشتهمحلها برگزار شد و 87 درصد رشته محلها بدون کنکور دانشجو گرفتند. این صحبتهایی که وزیر آموزش و پرورش انجام داده تازه نیست و از سال گذشته انجام شده است. در حقیقت هشتگ خداحافظ کنکور برای سردرگم کردن خانوادههاست.
امتحانات نهایی؛ ملاک پذیرش بدون کنکور
رئیس مرکزسنجش آموزش وزارت آموزش و پرورش با اشاره به پذیرش بدون کنکور دانشجو در ۸۵ درصد کدرشته محلهای دانشگاهی میگوید: ملاک و مبنای سوابق تحصیلی، امتحانات پایه نهایی دوازدهم است که معدل آن به دانشگاههای مجری پذیرش بدون آزمون اعلام خواهد شد.
عبدالرسول عمادی در پاسخ به اینکه چرا اعمال سوابق تحصیلی کنکور با تأخیر انجام میشود؟ اظهار میکند: قرار بود بر مبنای قانون مصوب سال ۱۳۹۲ سنجش و پذیرش دانشجو، طی پنج سال و از ابتدای امسال درصد پذیرش بدون کنکور در دانشگاهها بر مبنای سوابق تحصیلی مشخص شود و در نهایت بعد از پنج سال حداقل به ۸۵ درصد برسد. در واقع این روند میتواند ادامه یابد و به صد درصد هم برسد و در نهایت به حذف کامل کنکور بینجامد. بنده هم موافقم که این کار دارد با تأخیر صورت میگیرد و باید از سالهای اول یعنی ۹۲ و ۹۳ و بتدریج شروع میشد؛ اما تصمیمی بود که آن شورا گرفت و ملاک عمل است. اگر این حذف کنکور از ۸۵ درصد رشتههای دانشگاهی سالانه و بتدریج رخ میداد و فرآیند بدون آزمون ورود به دانشگاه، از فرآیند کنکور سراسری جدا میشد هم یک فرهنگسازی صورت میگرفت و هم از بار اضطراب خانوادهها کاسته میشد.
رئیس مرکز سنجش آموزش وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه به هر صورت این تأخیر بر اساس تشخیص آن شورا اتفاق افتاده است، اظهار میکند: اما اکنون هم که این اتفاق رخ داده اقدام مبارک و ارزشمندی است و خوشبختانه بیش از ۸۵ درصد ظرفیت دانشگاهیمان از کنکور آزاد شده و اگر ظرفیتهای فنی و حرفهای را هم اضافه کنیم شاید از ۹۰ درصد هم بالاتر برود. بنابراین درصد اندکی برای رقابت کنکوری باقی میماند که مربوط به چند رشته خاص چون پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی است.
عمادی ادامه میدهد: البته اگر سطح رقابت پائین بیاید در این رشتهها هم میتوان بدون کنکور دانشجو جذب کرد. مبنای بدون آزمون شدن رشتهمحلها این است که هر رشتهمحلی اگر تعداد داوطلبانش از چهار برابر ظرفیت کمتر شود، یک رشته بدون آزمون میشود و در دانشگاههای دولتی هم به تشخیص شورا هفت برابر است. بنابراین اگر متقاضیان
۱۵ درصد رشتههای باقیمانده کاهش یابد و یا افزایش ظرفیت ایجاد شود، پذیرش در این رشتهها هم بدون آزمون شده و بطور کلی کنکور حذف میشود.
وی درباره امتحانات نهایی میگوید: امتحانات نهایی الکترونیکی شده است و یکسال است که ارسال سؤالات امتحان نهایی بدون هیچ واسطهای مستقیماً به حوزههای امتحانی ارسال میشود و شرایط ایمنی بالایی دارد. فرآیند تصحیح الکترونیکی هم دو سه دوره است پایلوت شده و بزودی تکمیل میشود. به این ترتیب دخالت عامل انسانی که از دقت کار میکاهد بسیار کاهش مییابد.
نحوه «ترمیم سوابق تحصیلی» برای ورود به رشتههای بدون کنکور دانشگاه
مدیرکل دفتر آموزش دوره دوم متوسطه نظری وزارت آموزش و پرورش ترمیم سوابق تحصیلی برای ورود به رشتههای بدون کنکور دانشگاهی را تشریح کرد.
عباس سلطانیان، با اشاره به مصوبه شورای سنجش و پذیرش دانشجو مبنی بر ورود به ۸۵ درصد کد رشته محلهای دانشگاهی بدون نیاز به شرکت در کنکور سراسری و شرایط ترمیم سوابق تحصیلی اظهار کرد: هنوز صورت جلسه رسمی این مصوبه به دست ما نرسیده است؛ اما ترمیم معدل یکی از بخشنامههای آموزش و پرورش است که در سال ۹۴ به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسید. تمامی دیپلمههای سال ۸۴ به بعد میتوانند ترمیم نمرات را در صورت تمایل انجام دهند. مدیرکل دفتر آموزش دوره دوم متوسطه نظری وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه هر شخصی بخواهد درس یا دروسی را مجدد امتحان بدهد و نمره خودش را ترمیم کند میتواند درخواست شرکت مجدد در امتحانات نهایی را بدهد گفت: به این ترتیب متقاضیان به منطقه آموزش و پرورش خود که دیپلمشان را آنجا گرفتهاند مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت میکنند. بنابراین دانشآموزی که اکنون در حال تحصیل است نمیتواند درخواست ترمیم نمره بدهد.
وی با بیان اینکه هر دانشآموخته میتواند تنها یک مرتبه از این امکان استفاده کند تأکید کرد: نمرات ترمیم شده فقط برای اعمال سوابق تحصیلی در کنکور سراسری به سازمان سنجش ارسال میشود و تأثیری در معدل و نمره دیپلم افراد ندارد. هر دانشآموزی بنا به تشخیص خود و در صورت نیاز در هر تعداد درس که امتحانش به صورت نهایی برگزار میشود میتواند شرکت کند و این سوابق ترمیم شده در گزینش نهایی در کنکور تأثیرگذار است. تمام دیپلمههای سال ۸۴ به بعد میتوانند درخواست ترمیم نمره بدهند و ربطی به نظام قدیم و یا جدید بودن دانش آموختگان ندارد.
پیادهسازی نظام ترازگونه در بررسی سوابق تحصیلی
معاون آموزشی وزیر علوم گفت: وزارت آموزش و پرورش متعهد شد که یک نظام تراز گونه در بررسی سوابق تحصیلی پیاده کند و نتایج آن را در اختیار سازمان سنجش آموزش کشور قرار دهد.
مجتبی شریعتی نیاسر در نشست خبری که در سالن همایشهای وزارت علوم تحقیقات و فناوری برگزار شد در پاسخ به سؤال درباره حذف کنکور و ارتباط آن با لو رفتن سؤالات دانشآموزان در دبیرستان و اجرای طرح سوابق تحصیلی گفت: قرار نیست تخلف و تقلب در هر مدل و شکلی رخ دهد، آموزش و پرورش متعهد شده است که یک نظام تراز گونهای در بررسی سوابق تحصیلی پیاده کند و نتایج دانش آموختگان را در سامانه و در اختیار سازمان سنجش قرار دهد. وی افزود: موضوع تأثیر سوابق تحصیلی، جدید نیست، زیرا فرآیند این طرح از سال ۹۲ در حال اجرایی شدن است. معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: در کنکور ۹۸ که در ۱۳ و ۱۴ تیر برگزار میشود محدود به رشته محلهای پرمتقاضی است که ۱۰ تا ۱۵ درصد پذیرش دانشگاهها به آن اختصاص پیدا میکند و بقیه از طریق سوابق تحصیلی داوطلبان وارد دانشگاه میشوند.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید
ارسال نظر