ابطال کارتهای ملی قدیمی برخی افراد از هفته آینده
رکنا: سخنگوی ثبت احوال گفت: کلیه کسانی که قبل از اسفند سال 96 درخواست کارت ملی هوشمند کردهاند و کارت آنها نیز صادر شده اما برای دریافت کارت ملی هوشمندشان مراجعه نکردهاند از هفته آینده سریال کارتهای قدیمیشان باطل خواهد شد و در مراجعه به دستگاههای دولتی با مشکل روبهرو خواهند شد.
به گزارش رکنا، سیف الله ابوترابی در نشست خبری که صبح امروز به مناسبت صدمین سالگرد سازمان ثبت احوال برگزار شد، اظهار کرد: برای اولین بار سازمان ثبت احوال در سال 1295 تصویب نامه هیات وزیران برای تشکیل اداره احصائیه را تصویب و ابلاغ کرد و اولین بار در 3 دی ماه 1397 اولین شناسنامه برای فاطمه ایرانی در سنگلج تهران صادر شد.
وی ادامه داد: این سازمان با تصویب قانون Law و بخشنامهها ارتقاء یافت و در سال 1307 اداره ثبت احوال در کل کشور شکل گرفت و صدور شناسنامه در سراسر کشور آغاز شد. همچنین در سال 1314 اداره آمار به سازمان ثبت احوال کشور اضافه شد و بخش سرشماری نفوس را در کشور سازمان ثبت احوال تا سال 1337 که بعد از آن اداره آمار از ثبت احوال جدا شد بر عهده گرفت.
سخنگوی سازمان ثبت احوال اضافه کرد: در سال 1368 با صدور شناسنامه و صورت برداری از اسناد سه جلدی گذشتگان، هم آنهایی که در قید حیات بودند و هم آنهایی که فوت کردند و اختصاص شماره ملی به آنان تحولی در ثبت احوال آغاز شد و بحث صدور کارت ملی قدیم در سال 1376 نیز آغاز گردید و تا به امروز نیز بحث صدور کارت ملی هوشمند را در دست داریم.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش به آخرین آمار صدور کارت ملی هوشمند اشاره کرد و گفت: تا کنون بیش از 47 میلیون و 200 هزار نفر تکمیل ثبت نام انجام دادهاند و برای 44 میلیون و 500 هزار نفر کارت هوشمند ملی صادر شده است که از این تعداد حدود 44 میلیون کارت به استانها ارسال و تحویل هم وطنان داده شده است.
ابوترابی ادامه داد: تعدادی کارت ملی هوشمند صادر شده است اما در ادارات ثبت احوال باقی مانده است. ثبت احوال نیز برای حل این مشکل اعلام کرده است کسانی که برای دریافت کارت ملی هوشمندشان قبل از سال 96 اقدام کردهاند از هفته آینده کلیه کارتهای نمونه قدیم آنها از درجه اعتبار ساقط و سریال کارتهایشان از مراکزی که با آنها در ارتباطند و استعلام انجام میدهند فاقد اعتبار خواهد بود.
سخنگوی سازمان ثبت احوال افزود: امروزه بیش از 190 دستگاه به صورت بر خط با سازمان ثبت احوال در ارتباط هستند و بیش از 200 هزار نقطه تماس بر خط با پایگاه اطلاعاتی جمعیت کشور به منظور احراز هویت وجود دارد.
به گفته وی، افرادی که درخواست کارت هوشمند کردهاند و کارت آنها صادر شده است کلیه سریال کارتهای نمونه قدیم کسانی که تا پایان سال 96 درخواست کردهاند باطل میشود. بنابراین این افراد باید به دفاتر پست، پیشخوان و ثبت احوالی که برای ثبت نام به آنجا مراجعه کردهاند رفته و کارتهایشان را دریافت کنند.
وی اضافه کرد: کسانی که در سال 97 درخواست کارت ملی هوشمند کردهاند اما هنوز کارتهایشان صادر نشده نیز نگرانی نداشته باشند. همچنین به هموطنان تاکید میکنم با توجه به اینکه تا پایان سال 97 کلیه کارتهایی که اعتبارشان بر اساس مصوبه هیات وزیران تمدید شده بود عملا باطل خواهد شد و سازمان هیچ برنامهای برای تمدید آن ندارد. لذا هموطنان بایستی هر چه سریعتر به دفاتر پست و پیشخوان برای دریافت کارت و یا تکمیل ثبت نام مراجعه کنند. همچنین کسانی که هنوز ثبت نام نکردهاند نیز زمان ثبت نام کارت ملی هوشمند را به پایان سال موکول نکنند و در این سه ماه پایانی سال نسبت به انجام آن اقدام کنند.
ابوترابی با بیان اینکه جمعیتی حدود 12 تا 15 میلیون نفر داریم که هنوز برای ثبت نام کارت ملی مراجعه نکردهاند، گفت: این افراد نیز بایستی هر چه سریعتر برای ثبت نام کارت ملی هوشمند مراجعه کنند.
وی تصریح کرد: کسانی که قبل از اسفند سال 96 درخواست کارت ملی هوشمند کردهاند و کارتشان صادر شده اما مراجعه نکردهاند از هفته آینده سریال کارتهای قدیمشان باطل خواهد شد و در مراجعه به دستگاههای دولتی به مشکل خواهند خورد. بنابراین برای دریافت آن باید هر چه سریعتر به دفاتر پست و پیشخوان و ثبت احوال مراجعه کنند.
ابوترابی به ثبت نام کارت ملی هوشمند نیز اشاره کرد و گفت: برای حل مشکل هم وطنانی که دارای محدودیتهای حرکتی هستند یعنی سالخوردگان، جانبازان و افرادی که دارای ناتوانی جسمی هستند و یا در بعضی از مراکز نگهداری مانند بهزیستی و یا دیگر جاها نگهداری میشوند بیش از 667 ایستگاه سیار فعال شده است. همچنین برای خانوادههایی که معلول یا سالمندی که توان حرکتی ندارد در صورت درخواست ایستگاه سیار ایستگاههای سیاری به محل اعزام شده است.
ابوترابی در ادامه صحبتهایش به هزینههای صدور کارت ملی هوشمند نیز اشاره کرد و گفت: تا پایان سال 97 رقمهای هزینه صدور کارت ملی هوشمند ثابت است یعنی از سال 94 تا 97 هزینه واریزی به حساب خزانه 20 هزار تومان است. همچنین برای تصویربرداری و تکمیل ثبت نام حداکثر 9000 تومان و برای تحویل کارت ملی هوشمند به هموطنان حداکثر 2000 تومان و جمعا 11 هزار تومان برای فرآیند ثبت نام تا تحویل هزینه اخذ میشود.
وی در ادامه به آمار فراوانی اسامی زنانه و مردانه از سال 1297 تا کنون اشاره کرد و گفت: از سال 1297 تا کنون چهار میلیون و 292 هزار و 321 نفر نام فاطمه، دو میلیون و 875 هزار و 497 نفر نام زهرا، یک میلیون و 775 هزار و 644 نفر نام مریم، یک میلیون و 248 هزار و 574 نفر نام معصومه و 963 هزار و 470 نفر نیز نام زینب را بر روی فرزندانشان گذاشتهاند و این اسامی بیشترین فراوانی را در اسامی زنانه دارد.
سخنگوی سازمان ثبت احوال به فراوانی نامهای پسرانه در 100 سال گذشته نیز افزود: از سال 1297 تا کنون بر اساس آمار جمعیتی کشور دو میلیون و 594 هزار و 259 نفر نام محمد را برای فرزندانشان انتخاب کردند. همچنین دو میلیون و 384 هزار و 168 نفر نام علی دارند. یک میلیون و 800 هزار و 114 نفر نام حسین، یک میلیون و 414 هزار و 244 نفر نام مهدی و یک میلیون و 80 هزار و 32 نفر نیز نام رضا را برای فرزندانشان انتخاب کردند.
وی همچنین در بخش دیگری از صحبتهایش به 20 نام دخترانه و 20 نام پسرانه که در سال 97 فراوانی داشتند اشاره کرد و گفت: فاطمه، زهرا، حلما، زینب، یسنا، آوا، نازنین زهرا، باران، ریحانه، فاطمه زهرا، رها، مرسانا، آیلین، النا، مهرسا، بهار، رقیه، آیناز، محیا و مریم بیشترین فراوانی را در اسامی دخترانه دارند.
وی ادامه داد: نامهای امیرعلی، محمد، علی، امیرحسین، حسین، ابوالفضل، امیرعباس، محمد طاها، محمد حسین، کیان، محمدرضا، ماهان، امیرمحمد، سامیار، آراد، مهدی، محمدمهدی، امیررضا، محمدامین و علی اصغر از اسامی پسرانهای هستند که در 9 ماهه سال 97 فراوانی بسیاری داشتند.
ابوترابی با بیان اینکه در گذشته تغییر نام از طریق مراجع قضایی و دادگاهها انجام میشد؛ اما ثبت احوال کشور در جهت تسهیل در ارائه خدمات، بعضی از نامهای قابل تغییر را پذیرفته است و نیازی به مراجع و محاکم قضایی وجود ندارد، گفت: در سال 96 در 12 ماهه سال شاهد 112 هزار و 402 مورد تغییر نام بودهایم. همچنین در سال 95، 97 هزار و 931 نفر تغییر نام دادهاند و در 9 ماهه سال 97 نیز 57 هزار و 883 نفر نیز برای تغییر نام مراجعه کردهاند. از طرفی در بحث تغییر نام در 12 ماهه سال 95، 210 هزار و 859 نفر تقاضای تغییر نام داشتند که انجام شد و در 12 ماهه سال 96 نیز بیش از 203 هزار و 47 مورد تغییر نام خانوادگی داشتیم.
وی ادامه داد: در 9 ماهه سال 97، 136 هزار و 425 مورد تغییر نام خانوادگی داشتهایم.
به گفته وی، در سازمان ثبت احوال سامانهای برای راهنمایی نامگذاری وجود دارد که وقتی فردی برای نامگذاری مراجعه میکند میتواند بر اساس حروف الفبا نام مورد نظر خود و فراوانی آن را بیابد. سازمان ثبت احوال نیز هیچ مسئولیتی در جهت بررسی نام ندارد اما محدودیتهایی بر اساس قوانین و مقررات دارد. یعنی اگر فردی نامی برای فرزندش انتخاب کند ولی در اسامی موجود در سامانه نباشد نام را با مستندات تقاضا میکند و این نام در کمیته تشخیص نام توسط صاحب نظران در بخشهای مختلف بررسی میشوند.
ابوترابی اظهارکرد: 865 نام جدید از سوی افراد اعلام شد که در 29 جلسه تشخیص نام مورد بررسی قرار گرفت و از این تعداد 728 نام تصویب و 137 نام نیز رد شد.
سخنگوی سازمان ثبت احوال در ادامه به ارائه آمار چهار واقعه حیاتی در 9 ماهه سال 97 پرداخت و گفت: در 9 ماهه سال 97 شاهد ثبت یک میلیون و 46 هزار و 99 واقعه ولادت بودیم. در همین بازه زمانی سال 97 نیز 276 هزار و 787 واقعه فوت ثبت شده است. از طرفی در شش ماهه اول سال 97 نیز 324 هزار و 713 واقعه ازدواج داشتیم و در همین بازه زمانی در نیمه اول سال شاهد 84 هزار و 16 طلاق بودهایم.
سخنگوی سازمان ثبت احوال همچنین به تفاهمنامههای متعددی که این سازمان با دستگاههای مختلف منعقد کرده است اشاره کرد و افزود: ثبت احوال کشور انعقاد تفاهمنامههای متعددی را با دستگاههای مختلف به منظور بهره برداری از کارت ملی هوشمند آغاز کرده است که از این کارت برای صحت در معاملات و موضوعات مختلف در بانکها برای احراز هویت استفاده خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تولید بدنه داخلی کارت هوشمند ملی به کجا رسید؟ گفت: بحث تولید بدنه کارت هوشمند تولید داخل به عهده چاپخانه دولتی است و با توجه به تاکید مقام معظم رهبری به استفاده از کالای ایرانی در سال 97 ثبت احوال نیز پیگیر این موضوع شد. همچنین در کنار چاپخانه دولتی نیز یکی از سازمانها متولی نظارت فنی کارت بوده است.
وی ادامه داد: توقعی وجود دارد که در کارت تولید داخل تفاوتی با کار مشابه خارجی وجود نداشته باشد. ایراداتی در این زمینه وجود داشت که گرفته شده و برای بررسی مجدد به چاپخانه ارجاع داده شده است که امیدواریم بتوانیم بعد از تأیید چاپخانه دولتی بخشی از تستهای صدور کارت را انجام دهیم.
سخنگوی سازمان ثبت احوال افزود: برای کسانی که هیچ گونه کارت ملی ندارند، یعنی تازه به 15 سالگی رسیدهاند یا به طور کل کارت ملی ندارند کارتهایی ذخیره کردیم تا برای این افراد مشکلی در زمینه صدور کارت ملی هوشمند پیش نیاید و به نظر میرسد بتوانیم قبل از پایان سال به طور انبوه از کارت تولید داخل استفاده کنیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه هنوز تعدادی از کودکان در برخی از استانها بدون شناسنامه هستند، گفت: سازمان ثبت احوال کشور بیش از 99.8 درصد ولادتها را در مدت 15 روز به ثبت میرساند. ثبت احوال خوشبختانه با انجام (به گردشی) مامورین ثبت را به تمام روستاها میفرستد تا کسانی که شناسنامه ندارند را شناسایی کند و اگر در روستایی دهیاران، شوراها و یا خانههای بهداشت وجود نداشته باشد یک فرد امین در روستا به عنوان ثبت یار با سازمان ثبت احوال برای ثبت وقایع حیاتی همکاری میکنند.
ابوترابی در بخش دیگری از صحبتهایش در خصوص کسانی که به سن 18 سالگی رسیدهاند اما شناسنامه ندارند، اظهار کرد: اگر فردی بالای 18 سال باشد و ادعا کند که ایرانی است بایستی به فرمانداری مراجعه کرده و اگر مراجع انتظامی هویت وی را تایید کنند شناسنامه ایرانی برای آن صادر میشود اما برای کودکانی که حاصل ازدواج زن ایرانی با مردان اتباع هستند اگر بعد از 18 سالگی آن فرزند به مدت یک سال از کشور خارج نشود خود به خود شهروند ایرانی میشود.
به گفته وی، اخیرا در سیستان و بلوچستان کمیته ویژهای برای فاقدین شناسنامه در استان شکل گرفته است که در تمام روستاهای دارای سکنه همکاران در ثبت حضور دارند تا اگر فرزند ایرانی به هر دلیلی شناسنامه نداشته باشد برای وی شناسنامه صادر شود.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید
ارسال نظر