اجرای آزمایشی آموزش از طریق تبلت به بزرگسالان بیسواد

رکنا اجتماعی: علی باقرزاده در همایش سوادآموزی در دنیای دیجیتال که به اهتمام این سازمان و با همکاری کمیسیون ملی یونسکو به مناسبت روز جهانی سوادآموزی برگزار شد، با اشاره به خاستگاه روز جهانی سواد آموزی گفت: 52 سال گذشته به پیشنهاد ایران، سران کشورها متعهد شدند بخشی از بودجه نظامی خود را به توسعه آموزش عمومی اختصاص دهند.

وی ادامه داد: باور همگان این بود که برای کنترل جنگ، ترویج صلح و پیشرفت و آبادانی جوامع، باید نگرش‌ها و بینش‌ها را اصلاح کرد، تا انسانها صلح جویانه بیاندیشند و برای پیشرفت و آبادانی محیط زندگی خود، عالمانه مشارکت و تلاش کنند و این مهم مقدور نمی‌شود، مگر اینکه به آموزش سوادآموزی روی آورند.

وی مولفه های توسعه پایدار و نقش سواد آموزی در دستیابی به آن را تبیین کرد و گفت: امروزه آموزش و بخصوص مهارتهای اساسی سواد، به عنوان مرکز ثقل تمام عناصر و مولفه های توسعه پایدار قلمداد شده و موتور حرکت تمام شئون زندگی انسانهاست. آموزش در بیرون کشیدن مردم از فقر و ناتوانی و استیصال تعیین کننده است.

باقرزاده همچنین به کارکردهای آموزش اشاره کرد و گفت: آموزش به روشهای زراعی پایدار و درک مفاهیم تغذیه سالم و حفاظت از منابع طبیعی، تنوع زیستی و جلوگیری از اتلاف منابع و کاهش تولید زباله ، نقش اساسی دارد. آموزش ظرفیت کاربری پایدار منابع طبیعی و صیانت از اکوسیستم های مختلف را افزایش داده و موجب حفاظت، مصرف صحیح آب و انرژی و درک مردم از تغییرات اقلیمی و زیست محیطی و همچنین حفظ شهرها و افزایش تاب آوری آنها، نقش کلیدی دارد.

رئیس سازمان نهضت سواد آموزی افزود: آموزش در طیف وسیعی از مسائل مربوط به سلامت، سبک و شیوه زندگی، افزایش امید به زندگی و کسب اعتماد به نفس، برای حل مسائل و مشکلات روزمره تاثیر گذار است. دسترسی برابر به آموزش فراگیر و باکیفیت در کاهش نابرابری های اجتماعی و اقتصادی اثر جدی داشته و به پویایی اقتصادی، کارآفرینی و توسعه بازار Store کار کمک می کند.

به گفته باقرزاده، آموزش روحیه مشارکت جویی و مشارکت پذیری در تمام امور جامعه را افزایش داده و ظرفیت تحمل تفاوت ها و انتقاد از نابرابری ها را توسعه می دهد و در نهایت آموزش استعدادها و توانایی های خدادادی انسان ها را شکوفا ساخته و به آنها کمک می کند تا مراتب تعالی و کمال را بصورت تدریجی طی کنند.

رئیس سازمان نهضت سواد آموزی، سوادآموزی را بخشی از جریان آموزش دانست و عنوان کرد: سوادآموزی بخشی از جریان آموزش است که تلاش می‌کند فرصت دوم یادگیری و تواناسازی را برای افرادی که به هر دلیل فرصت آموزش عمومی را از دست داده‌اند، فراهم کند و نکته مهم این است که امروزه یادگیری خواندن و نوشتن، به تنهایی کفایت نمی‌کند و نمی تواند با توجه به آنچه که گفته شد، به فرد کمک کند تا او زندگی بهتری را تجربه کند. خواندن و نوشتن و حساب کردن باید ابزار و وسیله ای باشد برای آگاهی بیشتر و کسب معرفت بالاتر؛ بزرگسالان باید آنچه را که خوانده یا نوشته می شود را خوب بفهمند و درک کنند که برای چه می‌نویسند و برای چه می خوانند.

وی با اشاره به ضرورت تغییر روش ها و رویه های سواد آموزی تاکید کرد: باید روش ها و رویه های جاری را متناسب با تحولاتی که در زندگی واقعی مردم رخ داده، اصلاح کرد. باید سلطه محتوای ثابت و از پیش تعیین شده، فرو ریخته شود و موضوعاتی که زندگی فرد را در موقعیت های واقعی به چالش می کشد، در کانون برنامه ریزی درسی و آموزشی قرار گیرد. همچنین باید در تدوین مقررات و آئین نامه ها، حداکثر انعطاف مدنظرباشد.

باقرزاده افزود: باید در اجرای برنامه ها، حداکثر مشارکت مورد توجه بوده و برنامه های طوری طراحی و اجرا شوند که حداکثر سودمندی را برای مشارکت کنندگان و ذینفعان به دنبال داشته باشند.

وی همچنین به چالش های عمده پیش روی سواد آموزی پرداخت و گفت: فقدان تقاضا و انگیزه یادگیری در جامعه هدف، یکی از مهمترین موانع اجرای برنامه‌های سوادآموزی در جهان اعلام می‌شود. پژوهش ها نشان می‌دهد، نداشتن فرصت کافی، ابهام در اهداف آموزش و مشخص نبودن آنچه که باید یاد بگیرند، نگرش منفی به یادگیری ، زمان و مکان و محتوای نامناسب، بالا بودن هزینه فرصت از دست رفته، عدم انطباق روش و محتوا با شرایط و نیازهای فراگیران و مواردی از این قبیل در ناکامی برنامه های سواد آموزی و موفقیت فرآیند جذب، نگهداشت و آموزش افراد بی‌سواد و کم‌سواد تاثیرگذار بوده اند.

وی ادامه داد : همچنین نتایج پژوهش‌های دیگری نشان می دهد که سوادآموزی باید به استقلال Esteghlal و آزادی Freedom فراگیران توجه کند و هرگونه اجبار را از بین ببرد. سوادآموزی باید خودکاری و خودجوشی را در فراگیران افزایش دهد؛ سوادآموزی باید اعتماد به نفس و شهامت را در افراد تقویت کند تا آنها برای رسیدن به اهداف خود امیدوارتر شوند؛ سوادآموزی باید روحیه همدلی و مشارکت موثر را تقویت کند و اینکه سوادآموزی باید قدرت ریسک کردن و خطرپذیری و جرات اشتباه کردن و اعتراض کردن را در افراد پرورش دهد.

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در ادامه به شعار روز جهانی سواد آموزی اشاره کرد و گفت: شعار روز جهانی امسال ،" سوادآموزی در دنیای دیجیتال" است ، بنظر می رسد این رویکرد با شرایط و نیازها و ویژگی‌های بزرگسالان تناسب بیشتری دارد و می تواند فرصت خوبی را برای تغییر جریان عرضه محوری به تقاضا محوری فراهم کند.

باقرزاده افزود: سازمان نهضت سوادآموزی با درک این فرصت، در پنج سال گذشته پژوهش و اجرای آزمایشی آموزش از طریق تبلت به بزرگسالان بی سواد، آموزش مهارتهای اولیه icdl ویژه فراگیران دوره دوم سوادآموزی و انتشار کتاب "خانواده سلامت " همکاری با جهاد دانشگاهی تهران را انجام داده است.

باقرزاده اضافه کرد: به نظر می‌رسد سوادآموزی در انتخاب ابزارها و روش‌های یاددهی – یادگیری‌، ‌باید توجه بیشتری به فناوری های جدید داشته باشد. پذیرش فناوری نو از سوی کاربران از عوامل کلیدی موفقیت یک فناوری است، این پذیرش در بستر زمان شکل می گیرد و نیازمند فرصت کافی است.

وی با بیان اینکه نتایج یک پژوهش ملی در مورد نحوه استفاده از فناوری های نوین در سواد آموزی نشان می دهدکه امکان استفاده از فناوری از منظر زیرساخت برای سوادآموزان ضعیف است اظهار کرد: مهارت نیروی انسانی برای سازماندهی مراحل تدریس بر اساس فناوری در حد قابل قبول نیست. همچنین آمادگی سوادآموزان برای پذیرش فناوری جدید ضعیف است و قابلیت محتوای آموزش برای ارائه در فضای دیجیتال حداقلی است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.