عقاب صحرایی و لک لک های سفید ، قربانیان رهایی سایت پسماند اندیمشک / سازمان محیط زیست و وزارت کشور باید نظارت جدی تری داشته باشند + فیلم

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، تصاویری که مشاهده می‌کنید، مربوط به منطقه جارمه، محل دپوی زباله شهر اندیمشک، در دامنه کوه تنگوان است. ابوذر بزرگی، مدیر انجمن دیده‌بان زاگرس، در گفت‌وگو با رکنا در این خصوص بیان کرد: این محل در نزدیکی منطقه حفاظت شده چهل‌پا قرار دارد و به دلیل بافت شنی خاک، شیرابه‌های زباله به‌راحتی به آب‌های زیرزمینی نفوذ می کنند.

وی افزود: اداره کل محیط‌زیست استان خوزستان در این خصوص از شهردار اندیمشک شکایت کرده و طبق اعلام این اداره، دادگاه بدوی نیز حکم محکومیت و زندان برای شهردار صادر کرده است. بااین‌حال، باوجود کشمکش‌های بین شهرداری و محیط زیست، تاکنون هیچ اقدام عملی برای پاک‌سازی این منطقه صورت نگرفته است.

مدیر انجمن دیده بان زاگرس گفت: در تصاویر، پرندگانی از جمله لک لک سفید و گاوچرانک دیده می‌شوند که در میان زباله ها به دنبال غذا هستند. متأسفانه، این پرندگان در نهایت بر اثر مصرف زباله‌ها تلف خواهند شد. نکته قابل توجه، تجمع بی‌سابقه لک‌لک‌های سفید در این منطقه است؛ جمعیتی که کمتر در این ابعاد مشاهده شده و اکنون در حال تغذیه از زباله‌ها هستند.

قتل عام خاموش پرندگان در سایت های دفن زباله خوزستان!

رضا میرفلک، پرنده شناس در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا گفت: اکثر سایت های دفن زباله در شهرستان های خوزستان به غیر از شهر اهواز، مابقی به صورت کاملا سنتی اداره می شوند. این یعنی آنها بیرون از شهر در یک محلی، چاله می کنند و زباله ها را روی هم می ریزند و نه تفکیکی انجام می شود و نه دفن اصولی!

وی در ادامه تاکید کرد: در این شرایط، طبیعتا پرنده هایی که در جست و جوی غذا هستند، به واسطه اینکه منابع غذایی شان در طبیعت به دلیل شکار و تخریب زیستگاه حیات وحش، به شدت کم شده است به سایت های زباله روی می آورند.

این پرنده شناس همچنین افزود: پرنده ها خیلی بیشتر در سایت های زباله از جمله انواع لاشخورها، انواع عقاب ها، حواصیل ها، لک لک ها، پستانداران گوشتخوار از جمله کفتار، شغال، روباه  و... برای تغذیه حضور دارند. در این سایت ها، انواع و اقسام آلودگی ها و بیماری ها وجود دارد. همچنین پلاستیک و شیشه نیز از جمله مواردی هستند که این حیوانات، به صورت تصادفی از آنها تغذیه می کنند که موجب مرگشان می شود. قبلا مواردی را داشتیم که عقاب ها و لک لک ها، در سایت زباله، زمین گیر شدند و وقتی گراف گرفتیم متوجه شدیم که در دستگاه گوارش این پرندگان، پلاستیک وجود دارد.

رضا میرفلک تاکید کرد: همچنین باید گفت از آنجایی که این زباله ها به صورت اصولی دفن نمی شوند، بارها شده است که حیواناتی را مشاهده کرده ایم که سوزن در بدن و صورتشان فرو رفته است و ما سعی کردیم آنها را از وضعیتی که در آن هستند نجات دهیم. برای مثال عقاب استپی یا صحرایی، یک گونه در خطر انقراض است و این گونه عقاب در سایت های دفن زباله همیشه حضور دارد و متاسفانه همیشه نیز هر سال چند تلفات از این گونه در این سایت ها داریم. در این شرایط، پرندگان مهاجر و پرندگان بومی نیز مستثنی نیستند و آسیب می بینند.

این پرنده شناس گفت: همه این پرنده ها، یک روند کاهش جمعیت را طی می کنند. به دلیل شکار و تخریب زیستگاه ها، عرصه های طبیعی از غذا خالی شده اند و این حیات وحش ناچارند که به این سایت های دفن زباله بیایند تا غذایی پیدا کنند. 

رضا میرفلک تاکید کرد: سازمان محیط زیست و وزارت کشور، می بایست نظارت جدی تری بر این موضوع داشته باشند چراکه این سایت های زباله شیرآبه های خطرناکی دارند که می تواند منابع آب زیرزمینی و خاک را آلوده کند. ولی چیزی که ما شاهد آن هستیم این است که هیچ گونه نظارتی بر مناطقی که محیط زیست را آلوده می کنند وجود ندارد. 

این پرنده شناس در پایان گفت: سازمان محیط زیست به علت کمبود نیروی متخصص و تخصیص کم بودجه، نظارتش بر بسیاری از مسائل ضعیف است و حمایت قانونی هم از آنها صورت نمی گیرد. 

وبگردی