شعله‌های اسیدی و سکوت مسئولان/ پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس بهبهان و تولید میزان ۳۵ سال آلایندگی در یک سال!  + فیلم و اسناد

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، با تندیس صنعت سبز آغاز کرد، اما حالا شهروندان منطقه می گویند که شعله‌های بلند فلرینگ و دودهای سمی‌اش هوای پاک خوزستان را خفه کرده است. تخلفات گسترده، آلودگی بی‌سابقه و سکوت معنادار برخی مسئولان، زنگ خطر نابودی محیط زیست و سلامت مردم را به صدا درآورده است. این فاجعه دیگر جای انکار ندارد؛ شفافیت و اقدام فوری، تنها راه نجات است.

Sequence 17.00_00_00_19.Still001

محمد داسمه، وکیل دادگستری در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا در خصوص این پالایشگاه خلیج فارس بهبهان اینگونه گفت: پالایشگاه خلیج فارس بهبهان در سال ۱۴۰۰ افتتاح شد. در همان سال اول فعالیت، توسط آقای سلاجقه به‌عنوان صنعت سبز معرفی شد و تندیس صنعت سبز دریافت کرد. این اقدام با اعتراض فعالان محیط زیست مواجه شد، چراکه آن‌ها از همان ابتدا معتقد بودند این پالایشگاه آلایندگی‌های جدی دارد. مستندات زیادی جمع‌آوری شده است و به سازمان بازرسی کل کشور ارائه شده است. در نهایت، سند صنعت سبز این پالایشگاه تمدید نشد. شواهد و گزارش‌های مختلف نشان می‌دهد که این پالایشگاه از سال ۱۴۰۱ اقدام به فلرینگ گازهای اسیدی و سایر آلاینده‌ها کرده است.

فلرینگ و آلایندگی پالایشگاه

محمد داسمه در ادامه با گفتن از اینکه فیلم‌ها و تصاویر متعددی توسط جوامع محلی، روستاییان و فعالان محیط زیست ثبت شده است گفت : این تصاویر شعله‌های بلند همراه با دود سیاه ناشی از فلرینگ در دو مشعل (فلر شمالی و فلر جنوبی) پالایشگاه را نشان می‌دهد. طبق گزارش‌ها، پالایشگاه در سال ۱۴۰۱ بیش از 176 هزار تن گاز اسیدی را فلر کرده است. برای مقایسه، بزرگ‌ترین پتروشیمی ماهشهر در یک سال تنها ۵ هزار تن گاز اسیدی فلر می‌کند. این بدان معناست که پالایشگاه خلیج فارس در یک سال معادل ۳۵ سال آلایندگی پتروشیمی ماهشهر داشته است.

این وکیل دادگستری در ادامه تاکید داشت: در نامه‌ای رسمی از آقای امین‌نژاد، مدیرعامل پالایشگاه، به مدیرعامل منطقه یک عملیات انتقال گاز آمده است که در تاریخ های ۱۴۰۲/۰۴/۱۲، ۱۴۰۲/۰۴/۱۳، ۱۴۰۲/۰۴/۱۴ و ۱۴۰۲/۰۴/۱۹ مجموعا ۳۲۷۸ ( سه هزار و دویست و هفتاد و هشت تن)  گاز متان فلر کرده و منطقه را آلوده کرده است.

 است. همچنین در تاریخ ۱۴ آبان ۱۴۰۲، ۱۰۷ تن گاز اتان فلر شده است.سند دیگری نشان می‌دهد که در ۲۲ مرداد ۱۴۰۱، ۴۷۷ تن گاز اسیدی فلر شده است.

داسمه افزود: گزارش‌ها حاکی از آن است که پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس بهبهان مدت مدیدی تنها از یک کمپرسور برای جمع‌آوری گازهای اسیدی استفاده می کرده. این کمپرسور تنها نیمی از گازهای اسیدی را پوشش می‌دهد و ۵۰ درصد باقی‌مانده به فلرها هدایت می شده.در یک سند رسمی آمده است که این فلرینگ شبانه انجام می‌شود!

مشکلات زیرساختی پالایشگاه

محمد داسمه وکیل دادگستری با بیان اینکه این پالایشگاه تصفیه‌خانه صنعتی ندارد و از حوضچه‌های تبخیری  استفاده می‌کند چنین توضیح داد: این حوضچه‌ها به‌جای جمع آوری آب‌های سطحی، مایعات هیدروکربنی و روغنی را جمع‌آوری کرده و لذا با تابش آفتاب تبخیر نمی شود. این روش نه‌تنها مؤثر نیست، بلکه منبع اصلی انتشار بوی نامطبوع در منطقه شده است. هم چنین گازهای اسیدی تا سال‌ها در محیط باقی می‌مانند و با باد به مناطق دیگر منتقل می‌شوند. آلایندگی‌های ناشی از این پالایشگاه، علاوه بر تأثیر بر کیفیت هوا، می‌تواند آثار بلندمدت بر سلامت انسان و محیط زیست داشته باشد.

حکم دادستانی در تعلیق؛ موانع و ابهامات در مسیر افشای آلایندگی پالایشگاه بیدبلند

 محمد داسمه در خصوص اقدامات انجام شده در این خصوص به رکنا گفت: دادستانی مرکز استان خوزستان مصوبه قضایی کارگروه حقوق عامه صادر کرده است.کارگروه حقوق عامه دادستانی استان مصوبه به آلاینده بودن این پالایشگاه داده است و مقرر شده که این پالایشگاه در فصل پاییز در لیست صنایع آلاینده قرار گیرد. اسناد و گزارش‌های متعددی به سازمان محیط زیست ارائه شده است. با این حال، رفتارهای غیرشفاف برخی مسئولین در اداره کل محیط زیست، بارگذاری اطلاعات در سامانه جامع را به تعویق انداخته است.به‌رغم مدارک موجود، برخی موانع و رفتارهای غیرشفاف مشاهده شده است. حتی برخی از مسئولان محیط زیست استان، اقدامات لازم برای شفاف‌سازی و پیگیری مشکلات را به تأخیر انداخته‌اند. متأسفانه برخی مداخلات غیرقابل قبول در این موضوع وجود دارد. با وجود صدور مصوبه قضایی لازم الاجرا دادستانی مرکزاستان خوزستان برای قرارگیری این پالایشگاه در لیست صنایع آلاینده فصل پاییز، این صنعت هنوز در سامانه بارگذاری نشده است.

داسمه در ادامه گفت:مستندات موجود نشان می‌دهد که پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس به فلرینگ گازهای اتان، متان، و... داشته است. این اسناد اخیراً به دادستانی کل کشور، سازمان محیط زیست کشور و بازرسی کل کشور ارسال شده است.

نصب‌نکردن سامانه پایش آنلاین

این وکیل دادگستری که پیگیری تخلفات این پالایشگاه است افزود:  طبق بخشنامه مدیرکل حقوقی سابق سازمان محیط زیست، صنایعی که سامانه سنجش و پایش آنلاین برای خروجی فلر و کیفیت هوا، خاک و پساب نصب نکرده باشند، در تخلف آشکار هستند. پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس بهبهان هنوز این سامانه را نصب نکرده است، که این امر تخلفی بزرگ محسوب می‌شود.

بهبهان را به سومین شهر آلوده جهان تبدیل کرد

داسمه با تاکید بر اینکه  شهر بهبهان که تا چندی پیش به‌عنوان پاک‌ترین شهر خوزستان شناخته می‌شد گفت: اکنون دومین شهر آلوده استان و اخیراً به یکی از شهرهای آلوده جهان تبدیل شده است.در دو تا سه ماه گذشته، بارها به دلیل آلودگی ناشی از آلایندگی های صنعتی، مدارس این شهر تعطیل شده است.

اقدامات و شواهد ارائه‌شده توسط مردم و فعالان محیط زیست

این وکیل دادگستری بیان داشت:  تاکنون صدها نفر از شهروندان، از جمله رانندگان خطوط حمل‌ونقل اهواز و بهبهان و ۱۵ معلم شیمی، با ارائه مستندات و شواهد، شکایات خود را در مورد فلرینگ گازهای اسیدی و بو نامطبوع پالایشگاه به دادستانی کل کشور اعلام کرده‌اند. فیلم‌های متعددی از فلرینگ آلاینده پالایشگاه توسط روستاییان محلی جمع‌آوری شده و به‌عنوان مستندات ارائه شده است برخی از ساکنان محلی، معلمان شیمی و دیگر افراد با استناد به علائم بالینی مانند سرفه‌های مکرر و تنگی نفس، شکایت خود را ثبت کرده‌اند.

درخواست برای شفافیت

محمد داسمه، وکیل دادگستری در پایان تاکید داشت:  با توجه به مستندات موجود، انتظار می‌رود که گزارش‌های مربوطه به‌صورت شفاف در اختیار عموم قرار گیرد. کتمان حقیقت و ارائه اطلاعات خلاف واقع، بر اساس قانون جرم‌انگاری شده و مستوجب مجازات است.

 

وبگردی