بقایی: هر اقدامی را برای حفاظت از تأسیسات هسته‌ای انجام می‌دهیم/ کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا در تهران است

به گزارش رکنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه  امروز ( دوشنبه ) در نشست خبری در مورد سفر لاریجانی به سوریه و لبنان، اظهار داشت: سفر لاریجانی نشانه استفاده از همه ظرفیت‌های کشور برای پیشبرد اهداف دیپلماسی ایران است. پیام حضور در سوریه و لبنان بعنوان دو کشور پیشتاز در جلوگیری از تجاوزات رژیم صهیونیستی، حمایت از از مقاومت و مردم آنها است.

هر اقدامی را برای حفاظت از تأسیسات هسته‌ای خود انجام می‌دهیم

بقایی در مورد قطعنامه شورای امنیت مبنی بر خلاف بودن حمله به تأسیسات هسته‌ای و تهدیدات رژیم صهیونیستی گفت: قطعنامه ۵۳۳ یکی از قواعدی است که هرگونه تهدید علیه تأسیسات هسته‌ای را منع می‌کند. این سند مشخص است و تصریح دارد که در این موارد شورای امنیت باید ورود کند. این به این معنی است که چنین تهدیداتی، تهدید علیه امنیت ملی کشورهاست و سازمان ملل باید پاسخی قاطع به چنین تهدیداتی بدهد. منطقه ما با این رویکردهای قانون شکنانه از سوی رژیم صهیونیستی چند دهه آشنا است و ما هر اقدامی را برای حفاظت از تأسیسات هسته‌ای خود انجام می‌دهیم.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد آخرین وضعیت توافقنامه ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: ایران از چند سال قبل با این اتحادیه وارد مذاکره شد. آخرین تحول امضا و تسهیل توافقنامه میان ایران و اتحادیه اوراسیا توسط ارمنستان بود. ایران هم روند تسهیل را در مجلس شورای اسلامی تکمیل کند، اجرایی خواهد شد.

وی در مورد تبادل پیام میان ایران و آمریکا افزود: کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا دفتر حافظ منافع سوئیس است و از قبل هم وجود داشته است.

ایران از گسترش روابط با کشورهای همسایه، منطقه و کشورها استقبال کرده است

وی در مورد نشست اتحادیه اروپا در مورد کشتیرانی ایران و پاسخ ایران، گفت: حتماً هر کنشی در مورد منافع ایران با واکنش متقابل مواجه خواهد شد. آقای عراقچی هم اشاره کردند که مقامات اوکراین اذعان کردند ایران موشکی به روسیه نداده است. بنابراین ایران با جمیع ملاحظات واکنش خود را در صورت چنین اقدامی انجام خواهد داد.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد روابط با مراکش، گفت: جمهوری اسلامی ایران همیشه از بهبود و گسترش روابط با کشورهای همسایه، کشورهای منطقه و کشورهای اسلامی استقبال کرده است. تاریخچه روابط ما و مراکش روشن است. جمهوری اسلامی ایران هیچ وقت پیشگام قطع روابط نبوده است.

وی‌گفت: بدیهی است که ما در راستای همان سیاستی که از مدت‌ها قبل داشتیم و در دولت چهاردهم هم ادامه خواهیم داد همواره از بهبود روابط با کشورها بر مبنای اصول عزت و حکمت و مصلحت با توجه به منافع ملی کشورمان و در نظر داشتن مصالح و منافع منطقه و جهان اسلام اقدام خواهیم کرد.

حضور رژیم صهیونیستی در نشست‌های بین‌المللی هیچ مبنایی ندارد

بقایی در مورد مذاکره با اروپا گفت: با اروپا در مورد هر نگرانی مشترکی که وجود داشته باشد، گفتگو شده است. گفتگوهای خوبی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل انجام شده است. دامنه گفتگوها در مورد موضوعات مختلف بوده البته با در نظر گرفتن عزت، مصلحت و حکمت و منافع ملی کشور بوده است.

وی در مورد عدم شرکت رئیس رژیم صهیونیستی در کاپ ۲۹ در کشور آذربایجان گفت: رژیمی که اعتقادی به اصول، اخلاق و هنجارهای بین‌المللی ندارد و به دنبال تعرض به ملتی بوده است، چنین موجودیتی شایستگی حضور در چنین مراسماتی را ندارد. در سطح سازمان‌های بین‌المللی، مخالفت با حضور رژیم ابراز شده و چنین رژیمی مبنای حضور در سازمان ملل متحد را ندارد.

وی ادامه داد: حضور رژیم در نشست‌های بین‌المللی که قرار است در رابطه با حل و فصل مشکلات صحبت شود هیچ مبنایی ندارد.

یکی از عوامل تداوم شرارت اسرائیل، احساس اطمینان از بی‌کیفر ماندن است

سخنگوی وزارت خارجه در مورد ابراز تمایل اروپا برای مذاکره تصریح کرد: ما در رابطه با موضوع هسته‌ای هیچوقت مذاکره را ترک نکردیم. در تمامی این سال‌ها بحث در رابطه با احیای برجام وجود داشته است.

وی افزود: هیچ مذاکره‌ای در خلأ رخ نمی‌دهد. ایران حسن نیت خودش را نشان داد و سفر مدیرکل آژانس سفر مفید و خوبی بود که در آن تفاهم‌های خوبی صورت گرفت و انتظار می‌رود طرف‌های مقابل قدردان این رویکرد مثبت ایران باشند و بگذارند موضوعات در مسیر فنی و به دور از فشار سیاسی ادامه پیدا کند.

بقایی در مورد سکوت دادگاه لاهه و جامعه جهانی در برابر جنایات اسرائیل گفت: یکی از عواملی که باعث تداوم شرارت می‌شود، احساس اطمینان از بی کیفر ماندن است. جنایاتی مثل نسل کشی و جنگیدن نباید بدون کیفر بماند. متأسفانه رژیم اسرائیل با اطمینان از کارشکنی آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی به جنایات خود ادامه داده است. کارشکنی در مسیر اجرای عدالت، خودش یک نوع جنایت حساب می‌شود.

تا امروز همه مداخلات آمریکا به مباحث منطقه، ترویج جنایات رژیم اسرائیل بوده است

بقایی در مورد طرح آتش بس در لبنان گفت: تا به امروز همه مداخلات و ورودهای آمریکا به مباحث منطقه تحت عناوین مختلف، ترویج جنایات رژیم در منطقه بوده است. امیدواریم که مردم لبنان و مقاومت خودشان مسائل خودشان را تشخیص می‌دهند. ایران هم بعنوان یار و همراه مقاومت از هر کمکی دریغ نخواهد کرد.

وی در مورد دیپلماسی اقتصادی گفت: دیپلماسی اقتصادی برای ارتقای روابط اقتصادی یکی از موضوعات ثابت دستورکار در هر تعامل و گفتگوی دیپلماتیک میان ایران و کشورها بوده است. ایران مصمم است از ظرفیت‌های مختلف موجود در بریکس استفاده کند. معاونت دیپلماسی وزارت خارجه ارتباط مستمر و هدفمندی با سازمان توسعه تجارت دارد. یکی از برنامه‌ها استفاده از ظرفیت رایزنان بازرگانی است.

کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا دفتر حافظ منافع این کشور در تهران است

بقائی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر این که «آیا از سوی تیم معرفی شده ترامپ اقدامی برای تعامل با ایران صورت گرفته و ارتباطی در این زمینه برقرار شده است؟» اظهار کرد: کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا دفتر حافظ منافع این کشور در تهران است ، این کانال از قبل وجود داشته است و کماکان برای رد و بدل پیام‌ها وجود دارد.

با حسن نیت آماده مذاکره با اروپا براساس عزت، حکمت و مصلحت هستیم

سخنگوی وزارت امور در پاسخ به این سوال که اگر مذاکراتی بین ایران و اروپا صورت بگیرد این مذاکرات در  چه حوزه‌هایی خواهد بود، گفت: ما در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد موضوعاتی که مورد نگرانی و علاقه طرفین بود با اروپایی‌ها صحبت کردیم.

وی افزود: دامنه موضوعاتی که بین ما و کشورهای اروپایی در نیویورک  مورد صحبت قرار گرفت، موضوعات متعددی بود  و در ادامه با همین حسن نیت و رویکرد آماده هستیم که با در نظر گرفتن منافع ملی  و سه اصل عزت، حکمت و مصلحت رایزنی و گفت‌وگو کنیم.

سفر لاریجانی به سوریه و لبنان پیام مشخصی داشت

سخنگوی وزارت امور خارجه در  پاسخ به سوالی مورد سفر علی  لاریجانی به سوریه و لبنان  و این که آیا وزارت خارجه در جریان این سفر بوده است؟ خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت:  خبر این سفر را خود من اعلام کردم.

وی افزود : سفر ایشان نشانه استفاده از همه ظرفیت‌های کشور برای پیشبرد اهداف دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران  است.

بقائی گفت : حضور در لبنان و سوریه به عنوان ۲ کشور پیشتاز و پیشگام در جلوگیری از توسعه‌طلبی رژیم صهیونیستی پیام مشخصی را داشت؛ پیامی مبنی بر حمایت قاطع و مستمر جمهوری اسلامی ایران از مردم و مقاومت لبنان و سوریه در ‌ برابر تداوم تجاوزات و تحرکات جنگ‌افروزانه رژیم صهیونیستی در منطقه.

 سابقه تلخ رابطه ایران و آمریکا ۷ دهه است

سخنگوی وزارت خارجه در مورد کاهش تعداد مستشاران ایرانی در سوریه گفت: حمایت ایران از مقاومت و روابط بسیار خوب ما با دولت سوریه ادامه خواهد یافت. سفر مقامات ایران طی روزهای گذشته به سوریه گواه این مدعاست.

وی در مورد اظهارات وزیر امور خارجه مبنی بر آمادگی برای گفتگو با آمریکا و شروط ایران در این باره، گفت: اصولاً فکر نمی‌کنم تحدید مسائل بین ایران و آمریکا به یک دوره و فرد خاص، رویکرد واقع گرایانه در تحلیل باشد. سابقه تلخ رابطه ایران و آمریکا ۷ دهه است و در طول این دهه‌ها هیچ حسن نیت برای جبران و یا ترمیم رفتارهای ناصواب دیده نشده است. برعکس عملکرد آنان نشان می‌دهد بر رویکرد خصمانه خود تکرار ورزیدند.

وی ادامه داد: طبیعی است این گزاره که ما عملکرد دولت‌های آمریکا را مبنی برای رویکرد خود قرار می‌دهیم مبتنی بر یک محاسبه دقیق از منافع ملی خود و شناخت فضای بین‌الملل است.

ادعای انتقال موشک بالستیک از ایران به روسیه صحت ندارد

بقائی در پاسخ به سؤالی در خصوص تصمیم احتمالی اتحادیه اروپا برای تحریم خطوط کشتیرانی ایران در روز دوشنبه گفت: حتما هر کنش نامناسبی علیه منافع ایران با واکنش متقابل ایران مواجه خواهد شد.

وی در ادامه تصریح کرد: اقدامات ایذایی طرف‌های مقابل در تحریم‌های بخش‌های مختلف اقتصادی ایران، بی‌پاسخ نمی‌ماند.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: هفته قبل هم اشاره شد که در شرایطی که مقامات اوکراین خودشان اذعان دارند به اینکه ادعاهای مربوط به انتقال موشک بالستیک از ایران به روسیه صحت نداشته ، انتظار می‌رفت که مقامات اروپایی در اقدامات تحریمی قبلی خود علیه ایران که بر مبنای این ادعا بوده تجدیدنظر کنند.

بقایی افزود: به نظر می‌رسد برخی کشورهای اروپایی بر ادامه روند تقابل تأکید دارند که این موضوع به نفع هیچ کس نخواهد بود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دور از فشارهای مخرب کار خود را ادامه دهد

بقایی در مورد راهکارهای ارائه شده ایران به گروسی گفت: تهدیدات رژیم صهیونیستی، تهدیدات خلاف حقوق بین‌الملل است که به شیوه خودش از سوی ایران پاسخ داده خواهد شد. آن چیزی که در این سفر مدنظر بود، در ادامه رایزنی‌های ایران و آژانس، به عنوان یک عضو، برخی از ابهام‌ها و سوالاتی که در رابطه با بخش‌های برنامه هسته‌ای ایران مطرح بوده از نظر ما مبنای دقیق و روشنی ندارد و مورد گفتگو قرار گرفت.

وی گفت: آنچه که مشخص بود، رویکرد مثبت و حسن نیت ایران در پرداختن به مباحث بین ایران و آژانس است و تلاش ما این است که اجازه داده شود آژانس بتواند به دور از فشارهای مخرب و شرورانه برخی طرف‌ها، کار خود را ادامه دهد.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد قرارداد ۲۵ ساله میان ایران و چین، بیان کرد: رابطه ایران و چین یک رابطه مستحکم و دیرپا و مفید برای دو ملت و کشور بوده است. چینی‌ها همچون گذشته مصمم هستند از همه ابزارها برای گسترش روابط استفاده کنند.

برخورد با حامیان حقوق مردم فلسطین در کشورهای اروپایی ناشایست است

بقایی در مورد ازسرگیری روابط با بحرین و زمان بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور، گفت: موضع ما روشن است. روند برقراری روابط دیپلماتیک از مدت‌ها قبل شروع شده بود.

وزیرخارجه بحرین سه سفر به ایران داشت، ما هم سفری به بحرین در چارچوب رایزنی با کشورهای منطقه داشتیم. طبیعی است که اجرایی کردن مسائل زمان بر است.

بقایی در مورد رفتار برخی کشورهای اروپایی با طرفداران فلسطین تصریح کرد: برخوردی که با حامیان حقوق مردم فلسطین در کشورهای اروپایی صورت می‌گیرد، ناشایست است که متأسفانه ما اینگونه تفسیر می‌کنیم که در راستای سیاست برخی کشورهای اروپایی در حمایت از رژیم صهیونیستی است. اینکه نگاه‌های نژادپرستانه و ضد فلسطینی چطور گسترش پیدا کرده است، این با شعارهای حقوق بشر ناسازگار است.

هیچ وقت بخشی از منازعه اوکراین نبوده‌ایم

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه آمریکا موشک‌های دوربرد در اختیار اوکراین قرار داده است، گفت: ما هیچ وقت بخشی از منازعه اوکراین نبوده‌ایم و معتقدیم که یکی از دلایل پیچیده شدن این منازعه همین مداخلاتی است که از طرف برخی از کشورهای غربی در این بحران‌ انجام می‌شود.

بقائی گفت: موضع اصلی ما این است که طرف‌های درگیر باید از طریق مسالمت آمیز و گفت‌وگو بحران را حل کنند و  خواسته ما از کشورهای فرامنطقه این است که به این منازعه دامن نزنند.

هیچ‌گاه از منافع و مصالح خود کوتاه نمی‌آییم

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به این سوال که تفاوت مذاکرات آتی ایران اروپا با مذاکرات قبلی که به شکست انجامید چه خواهد بود و این که ایران چقدر  حاضر است در جریان این مذاکرات از منافع و خواسته‌های خود عقب‌نشینی کند؟ گفت: طبیعی است که ما هیچ‌گاه از منافع و مصالح خود کوتاه نمی‌آییم و هرگونه مذاکره باید منصفانه و معقول و با در نظر گرفتن مصالح و منافع طرفین باشد.

وی ادامه داد: من مذاکره را به مذاکره قدیم و جدید تقسیم نمی‌کنم. هرگونه مذاکره‌ای پیشینه خود را دارد و  عموما مذاکرات تداوم مذاکراتی است که در گذشته انجام شده است.

بقائی افزود : مهم این است که در مذاکراتی که  انجام‌ می‌شود تجربیات گذشته مورد توجه قرار بگیرد و چراغ راه آینده باشد.

وبگردی