زباله فضایی چیست؟

به گزارش رکنا، اشیای بدون‌مصرف ساخته دست بشر که در مدار قرار دارند و ممکن است شامل باقی‌مانده‌های موتورهای تقویتی موشک ها تا حاصل برخورد ماهواره‌ها و انفجارهای فضایی باشند.

در حال حاضر نوار ضخیمی از زباله‌های فضایی و موتورهای تقویتی رها شده راکت‌ها به دور زمین می‌گردند. ماهواره‌هایی که به دور زمین می‌چرخند، ۲ یا ۳ مرتبه در روز از نزدیکی مجموعه‌ای از این زباله‌ها عبور می‌کنند. این شرایط نه تنها ماموریت‌های فضایی کنونی، بلکه سفرهای فضایی آینده را نیز با خطر مواجه کرده است.

۷۳% از زباله‌های ردیابی شده، در مدار ارتفاع پایین زمین (LEO)، یعنی در ارتفاع ۱۹۰۰ کیلومتری سطح زمین قرار دارند.

چقدر زباله فضایی آن بالا وجود دارد؟

تعداد زباله‌های با قطر بالای ۴ اینچ در مدار زمین که توسط شبکه شناسایی فضایی امریکا رصد شده اند: بیش از ۲۱.۰۰۰

۵۰۰.۰۰۰ شی با قطر تقریبی بالای ۱ سانتی متر (به اندازه یک تیله)

کوچک‌تر

علاوه بر این، ده‌ها میلیون قطعه کوچک تر از ۱ سانتی متر هم در فضا وجود دارد.

چرا این یک مشکل جدی است؟

هر قطعه زباله فضایی به دلیل حرکت با سرعتی فوق‌العاده زیاد، برای سفرهای فضایی همه کشورها یک خطر قابل ملاحظه محسوب می‌شود و با افزایش تعداد سخت افزارهای مدار زمین، احتمال برخورد بین فضاپیماها و زباله‌های بزرگ فضایی در مدار روز به روز افزایش می‌یابد.

سریع‌تر از سرعت صوت

در یک روز عادی، سرعت صوت تقریبا ۱۲۰۰ کیلومتر بر ساعت است.

زباله‌های فضایی برای باقی ماندن در مدار، باید حداقل با ۲۰ برابر این سرعت حرکت کنند و حتی ممکن است به سرعت ۲۹.۰۰۰ کیلومتر بر ساعت نیز برسند.

بسیار نزدیک

ماهواره‌ها و زباله‌های فضایی در هر روز ۱۰۰۰ مرتبه از فاصله کمتر از ۸ کیلومتری یکدیگر عبور می‌کنند. با توجه به عظمت فضا، این فاصله بسیار کوچک قابل توجه است. برخوردها و انفجارها تعداد زباله‌ها را افزایش می‌دهند.

ماموریت ضدماهواره چین

در سال ۲۰۰۷ کشور چین عمدا یکی از ماهواره‌های هواشناسی خود را در فضا نابود کرد و این حادثه منجر به تولید ابری از ۹۰۰ قطعه زباله فضایی شد.

اولین برخورد بزرگ

۱۰ فوریه ۲۰۰۹: برخورد ماهواره خصوصی ایریدیوم ۳۳ با ماهواره نظامی Cosmos ۲۲۵۱ روسیه با سرعت ۲۴.۰۰۰ کیلومتر بر ساعت، دنباله‌ای از حدود ۲۰۰۰ قطعه را در مدار ارتفاع پایین زمین رها کرد.

این دو حادثه در مجموع، تعداد زباله‌های مدار ارتفاع پایین زمین را به میزان ۶۰% افزایش دادند.

در این محاسبه همه زباله های جمع شده در طی ۵۰ سال گذشته مدنظر بوده است.

منبع: مرکز ملی فضایی ایران (insa.isti.ir)