نخستین جلسه اتهامات اخلالگران ارزی گروه "طرح و نقشه پناهی"

به گزارش رکنا ، قاضی صلواتی در ابتدای این جلسه اظهار کرد: در مورخه ۱۲ آذرماه ۹۸ شروع رسیدگی به پرونده شرکت طرح و نقشه پناهی و متهمان آن یوسف جنت مکان فرزند عبدالجلیل، کوروش مر، محمدرضا اخوت فرد، علی زرنانی، عظیم علی اشرفی پیامن را در شعبه چهارم دادگاه ویژه رسیدگی به پرونده اخلالگران و مفسدان اقتصادی با حضور متهمین، وکلای آنها و نماینده دادستان و نمایندگان حقوقی بانک مرکزی ایران آغاز می‌کنیم.

قاضی صلواتی سپس از نماینده دادستان خواست تا با حضور در جایگاه کیفرخواست پرونده را قرائت کند.

نماینده دادستان گفت: کیفرخواست پرونده کلاسه ۹۷۰۹۷۸۲۱۳۲ از سوی دادسرای عمومی و انقلاب تهران به شرح ذیل است.

وی ادامه داد: در این پرونده آقایان یوسف جنت مکان فرزند عبدالجلیل متاهل دارای شغل آزاد مسلمان شیعه و فاقد سابقه کیفری و بازداشت با قرار بازداشت تامین موقت از تاریخ ۹۷.۹.۱۲، کوروش مر، فرزند هادی متولد ۱۳۵۲، متاهل، شغل آزاد، فاقد سابقه کیفری، بازداشت با قرار بازداشت تامین موقت از تاریخ ۹۷.۹.۲۰، محمدرضا اخوت فرد، متولد ۱۳۵۲، شغل آزاد، فاقد سابقه کیفری و بازداشت با قرار بازداشت تامین موقت از تاریخ ۹۷.۱۰.۵ بازداشت با قرار بازداشت تامین موقت، علی زرنانی فرزند یحیی، متولد ۱۳۶۱، متاهل، شعل آزاد، بازداشت با قرار بازداشت تامین موقت از تاریخ ۹۷.۱۰.۸، عظیم علی اشرفی پیامت، متولد ۱۳۶۳، بازداشت با قرار بازداشت تامین موقت از تاریخ ۹۷.۱۰.۱۲ و همچنین شرکت طرح و نقشه پناهی به عنوان متهمین پرونده هستند.

نماینده دادستان اظهار کرد: مشارکت در اخلال در نظام ارزی و اقتصادی از طریق عمده به صورت دریافت ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار معادل ۹۶ میلیارد تومان بوده است.

در ادامه این جلسه نماینده دادستان اظهار کرد: با توجه به نوسانات نرخ ارز در سال ۹۷ شاهد ایجاد رانت بودیم که در این اوضاع برخی اقدام به تاسیس شرکت و دریافت ارز دولتی نمودند و سپس ارز دریافتی را در بازار آزاد به فروش برسانند.

وی افزود: در این پرونده شرکت طرح و نقشه پناهی یکی از این شرکت‌ها بوده است که حسب گزارشات فردی به نام یوسف جنت مکان به عنوان مدیر عامل این شرکت می‌باشد.

نماینده دادستان ادامه داد: فرد مذکور در تحقیقات از افرادی به نام کوروش مر و علی زرنانی نام برده است که کوروش مر از طریق یکی از دوستان خود با این شرکت آشنا می‌شود. مشارالیه آقای دستغیب خریدار ارز را به جنت مکان معرفی کرده و مبلغ ۶ میلیارد تومان از دستغیب اخذ می‌گردد.

وی گفت: متهمین با سوء استفاده از کارت بازرگانی و کارت ملی اشخاص اقدام به دریافت ارز دولتی نموده و سپس آن را در بازار آزاد به فروش رسانده‌اند. همچنین متهمین در سال 97 اقدام به فروش ارز دولتی کرده‌اند و با توجه به اینکه قیمت آن در بازار آزاد 14 هزار و 300 تومان بوده، با کسب مبلغ پرداختی برای هر دلار مبلغی حدود 10 هزار تومان سود عاید متهمان گردیده که از محل شرکت پناهی مبلغ حاصله 96 میلیارد تومان بوده است.

نماینده دادستان در مورد ادله اتهامات انتسابی به متهمان اظهار کرد: گزارش تاریخ 97.9 پلیس آگاهی تهران پیرامون شرکت‌های دریافت کننده ارز دولتی که از جمله آنها شرکت پناهی می‌باشد یکی از دلایل است. همچنین گزارش وزارت اطلاعات مبنی بر اینکه شرکت پناهی به عنوان شرکت وارد کننده کالا با ارز دولتی بوده است.

وی افزود: اظهارات مدیرعامل شرکت طرح و نقشه پناهی که شرکت مذکور برای واردات ورقه داغ زنی ارز دریافت کرده است. همچنین محرز گردیده که این شرکت هیچ گونه وارداتی نداشته و اظهارات دستغیب نیز در خصوص ارتباط با آقایان زرنانی، جنت مکان و کورش مر وجود دارد که مبلغ 473 هزار یورو به شرکت طرح و نقشه پناهی واریز گردیده است.

نماینده دادستان گفت: مبلغ 55 هزار یورو برای خریداری و سپس مبلغ 550 میلیون تومان به عنوان ما به التفاوت به حساب شرکت واریز شده است. نرخ ارز خریداری شده در مرحله اول 5 هزار و 550 تومان بوده است.

وی ادامه داد: متهم جنت مکان مجددا احضار می‌شود و ایشان در اظهارات اولیه علت متواری شدن خود را ترس اعلام کرده و پس از دستگیری از افرادی به نام زرنانی و مر نام برده است و گفته بنده فقط یک رخ بودم و فریب خوردم.

نماینده دادستان در مورد اظهارات زرنانی بیان کرد: وی گفته من معرف شرکت طرح و نقشه به دستغیب بودم. همچنین اظهارات متهم کوروش مر و یوسف جنت مکان به شرکت دیگری به نام پرتیکان اشاره دارد و اظهارات خانم نفیسه اکبری در این رابطه وجود دارد.

وی گفت: حسب صورتجلسه متهم اخوت فرد مبالغی به مقدار 4 میلیارد تومان به آقای زرنانی داده است.

نماینده دادستان در خصوص مهرهایی که از منزل متهم اخوت فرد کشف شده توضیح داد: در این مورد اخوت فرد اظهار کرده که مهر طرح و نقشه را زرنانی به او تحویل داده تا به جنت مکان بدهد. همچنین اخوت فرد مدیرعامل شرکت‌های اهورا پرشین و میعاد می‌باشد.

وی افزود: اخوت فرد اظهار کرده بنده جنت مکان را به بانک مشهد معرفی کردم.

نماینده دادستان در رابطه با صورتجلسه اظهارات علی زرنانی گفت: علی زرنانی در تحقیقات اولیه بیان کرده فقط رابط بوده است و در بیانات تکمیلی اعلام کرده که اخوت نیز کارهای بانک مشهد را معرفی کرده و کارهای خرید و معرفی کالا از سوی مر انجام شده است.

وی در خصوص اظهارات متهم عظیم علی اشرفی پیامن اظهار کرد: وی در تاریخ 97.11.10 بیان می‌دارد که مطالب بیان شده در مورد بنده کذب بوده و مسائل مربوط به طرح و نقشه پناهی مربوط به اختلافات وی با زرنانی بوده است و اسم آقای اشرفی را به عنوان شریک زرنانی شنیده است.

نماینده دادستان با ذکر نام برخی شرکت‌هایی که ارز ریافت کرده بودند گفت: فرزین صنعت ایرانیان، نما پی دیماس، مروارید تجارت آسیا از اینگونه شرکت‌ها هستند.

وی در مورد استفاده از اشخاص معتاد به عنوان مدیر برخی شرکت‌ها بیان کرد:‌ آقای نادر نوروزخواه که قبلا فردی معتاد بوده در مورد آشنایی خود با شرکت طرح و نقشه پناهی بیان کرده اینجانب در خیابان جردن خمار بودم و آقای علی زرنانی مرا دید و به من غذا داد و گفت می‌خواهی برایت وام بگیرم تا از این وضعیت دربیایی؟. بنده چون خمار بودم قبول کردم و به نام من کارت گرفت و به عنوان مدیرعامل معرفی کرد.

نماینده دادستان گفت: مجموعا مبلغ 973 هزار یورو از این شرکت معرفی شده است.

وی ادامه داد:‌ در مورد فردی از مشهد نیز نامه صادره از سوی بانک پاسارگاد منطقه شرق کشور به تاریخ 98.2.2 از سوی مدیریت منابع ارزی بانک پاسارگاد مبنی بر تعلیق کارت بازرگانی شرکت از سوی تعزیرات خراسان در حوزه ارز نیز موجود می‌باشد.

نماینده دادستان همچنین به نامه 98.2.12 از سوی اداره عملیات ارزی مبنی بر عدم ایفای تعهدات شرکت طرح و نقش پناهی نیز اشاره کرد و گفت: گزارش وزارت اطلاعات نیز موجود است و با عنایت به مراتب فوق و نظر به اینکه به موجب بند الف ماده یک قانون اخلال در نظام اقتصادی مبنی بر اخلال از طریق عمده در نظام ارزی، ضرب سکه و... جرم محسوب گردیده و عملیات انجام شده از سوی متهمان با جرم انتسابی مطابقت دارد. همچنین اقدامات انجام شده حاکی از خسارات وارده به جامعه و آثار فساد اقتصادی مترتبه در کشور است چون درگیر جنگ اقتصادی هستیم و از مصادیق اخلال محسوب می‌شود.

وی در پایان قرائت کیفرخواست گفت: به استناد استجازه مقام معظم رهبری و بند الف ماده یک قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی تعقیب متهمان و صدور حکم درخواست می‌شود.

در ادامه جلسه قاضی صلواتی از نماینده بانک مرکزی خواست که با حضور در جایگاه توضیحات خود را بیان کند.

نماینده بانک مرکزی پس از قرار گرفتن در جایگاه با توضیح در خصوص روند دریافت ارز اظهار کرد: اینکه ارزی توسط بانک مرکزی تخصیص پیدا می‌کند به منزله مالکیت افراد بر آن ارز نیست و از آنها می‌خواهد که بر اساس این ارز، واردکننده را وادار به واردات کالا می‌کند و واردکننده هم متعهد است تا به واردات کالای مربوطه در زمان مقرر اقدام کند که در غیر این صورت نسبت به بازپرداخت ارز پرداختی باید اقدام نمایند.

وی افزود: چهار بانک به این شرکت ارز تخصیص داده‌اند و اطلاعات سامانه پرتال ارزی صددرصد عدم واردات کالا را نشان می‌دهد.

قاضی صلواتی از نماینده بانک مرکزی سوال کرد: در زمان تخصیص ارز آیا در مورد واقعی بودن شرکت نظارتی می‌شود؟

نماینده بانک مرکزی پاسخ داد: درروش پرداخت حواله ارزی پول پرداخت می‌شود و اعتبارسنجی در اختیار شبکه بانکی است. همچنین وثیقه تعیین شده 35 درصد است و اسناد مبین ورود کالا به کشور باید ارایه شود.

قاضی صلواتی گفت: با توجه به شرایط کشور یک معتاد را به عنوان مدیر شرکت معرفی کرده‌اند و همچنین زمینه کار شرکت در ابتدا انجام فضای سبز بوده و بعد تغییر پیدا کرده است. بنابراین باید گفت نظارتی بر شرکت‌ها در خصوص واقعی بودن نیست.

در ادامه این جلسه قاضی صلواتی از متهم کوروش مر خواست که در جایگاه حضور یابد و دفاعیات خود را مطرح کند.

کوروش مر خود را ترخیص کار گمرک معرفی کرد و گفت: 50 میلیون تومان را به خاطر جابجایی دفترم گرفتم.

قاضی صلواتی خطاب به کوروش مر گفت:‌ مابقی اعضایی که از بانک مرکزی ارز گرفتند چه شدند؟

مر پاسخ داد: قرض گرفته بودند.

وی در خصوص مبالغ افزود: 3.600 در شیراز و یک میلیون هم در هاشمی بوده است.

قاضی از متهم مر در خصوص موضوع شرکت پرتیکان سوال کرد که این متهم پاسخ داد: نمی‌دانم.

در این لحظه نماینده دادستان از متهم مر سوال کرد: شما آقای جنت مکان را معرفی کردید؟

مر پاسخ داد: من برایش حساب باز کردم.

نماینده دادستان از مر خواست که در مورد اختلاف اخوت فرد و زرنانی که برای مبلغ 100 تومان بوده است، توضیح دهد که وی گفت: ما به دستغیب زنگ زدیم و اعلام کردیم که اینها برای 100 تومان اختلاف دارند.

نماینده دادستان مجدد سوال کرد: آقای دستغیب چه مقدار پول به طرح و نقشه پناهی پرداخت کرد؟

کوروش مر پاسخ داد: سه میلیون و پانصد یورو و یک بار هم یک میلیون یورو بود.

قاضی صلواتی از کوروش مر در خصوص سمتش در شرکت سوال کرد که وی پاسخ داد: در حد ترخیص کالا همکاری می‌کردم.

قاضی صلواتی از کوروش مر سوال کرد: چقد به شما رسید؟

کوروش مر پاسخ داد:‌به غیر از 50 میلیون پول دیگری نرسیده است که آن هم قرض بوده است.

قاضی پس از پایان دفاعیات کوروش مر، از متهم محمودرضا اخوت فرد خواست در جایگاه حضور یابد.

متهم اخوت فرد پس از قرار گرفتن در جایگاه اظهار کرد: اتهام وارده را قبول ندارم. از سال 82 در تهران زندگی می‌کنم.

قاضی صلواتی از اخوت فرد در خصوص سمتش در شرکت سوال کرد که وی پاسخ داد: سمتی نداشتم.

قاضی صلواتی از اخوت فرد خواست که در رابطه با نحوه آشنایی‌اش با سایر متهمین توضیح دهید.

اخوت فرد بیان کرد: تولید فالوده و بستنی داشتم و می‌خواستم وام بگیرم که با آقای زرنانی آشنا شدم و برای خرید وانت یخچال دار به دنبال وام بودم که به نام خودم و مادرم درخواست وام دادم. آقای زرنانی گفت اگر با هم کار کنیم پول خوبی در می‌آوری. یک سال و نیم به خاطر تعهداتم به مردم مشکل داشتم. بعد از آن دیگر زرنانی را ندیدم و هر بار تماس می‌گرفتم یا می‌گفت بیماری قلبی دارد و یا با همسرش درگیر است.

قاضی صلواتی خطاب به اخوت فرد گفت: اگر در شرکت نقش نداشتید چطور مهر شرکت از منزل شما بیرون آمده است؟

اخوت فرد پاسخ داد: آقای جنت مکان اولین بار که به آگاهی آمده به زرنانی زنگ می‌زند و زرنانی یک روز به دفترم آمد و مهر شرکت طرح و نقشه پناهی را به من داد و گفت که اگر پناهی را دیدی مهر را به او بده که وقتی دلیلش را سوال کردم، گفت من با او مشکل دارم و نمی‌خواهم او را ببینم.

وی افزود: از 5 مهری که دست بنده بود یکی مربوط به طرح و نقشه پناهی بود و دو مهر هم متعلق به شرکت‌های خودم بود.

سرانجام قاضی صلواتی با رسیدن به هنگام اذان ظهر ختم این جلسه رسیدگی را اعلام کرد و گفت: جلسه بعدی فردا (چهارشنبه) ساعت ۹:۳۰ صبح خواهد بود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

وبگردی