به بهانه نخستین سالگرد یک قتل جنجالی / نه از جسد خبری شد و نه از معرفی قاتل+ تصاویر
رکنا : یک سال پیش در چنین روزی جمال خاشقجی روزنامهنگار مشهور تبعه عربستان وارد کنسولگری عربستان در استانبول شد و هرگز گمان نمیکرد چه سرنوشت شوم و هولناکی انتظارش را میکشد.
به گزارش رکنا ، جمال خاشقجی (Jamal Khashoggi) روزنامهنگار و نویسنده مشهور تبعه عربستان سعودی، در تاریخ دوم اکتبر ۲۰۱۸ (۱۰ مهر ۱۳۹۷) برای انجام کارهای مرتبط با ازدواجش با نامزد اهل ترکیه خود، وارد کنسولگری عربستان سعودی در استانبول شد، ورودی که در نهایت به مرگی دردناک توسط مأموران امنیتی ارشد و نزدیک به محمد بن سلمان ولیعهد سعودی منتهی شد.
حاکمان عربستان سعودی هرچند تمامی مطالب درز یافته به رسانهها مبنی بر قتل جمال خاشقجی را رد میکردند، اما سعودیها در نهایتتحت فشار افشاگریهای امنیتی و رسانهای، در حالی که بیش از دو هفته منکر وقوع هر حادثهای برای جمال خاشقجی در کنسولگری سعودی در استانبول بود، به کشته شدن وی داخل عمارت کنسولگری اعتراف کردند.
با این همه فشار رسانهها و افکار عمومی در سطح منطقه و جهان روی حاکمان عربستان سعودی برای افشای تمام ابعاد این رسوایی ادامه یافت تا اینکه محمد بن سلمان در آستانه اولین سالگرد این جنایت فجیع، مسئولیت آن را برعهده گرفت.
سوم مهر ماه ۱۳۹۸ خبرگزاری رویترز بر اساس مستندی با عنوان ولیعهد عربستان سعودی که شبکه پیبیاس قرار بود به نمایش بگذارد، به نقل از محمد بن سلمان درباره قتل جمال خاشقجی نویسنده و منتقد رژیم آل سعود که در کنسولگری عربستان در استانبول کشته شد، نوشت: «این اتفاق تحت نظر من صورت گرفت. من همه مسئولیت آن را میپذیرم، زیرا آن (قتل خاشقجی) تحت نظر من اتفاق افتاد.»
محمد بن سلمان تاکنون درباره قتل خاشقجی به صورت علنی صحبت نکرده است. سازمان سیا و برخی دولتهای غربی اعلام کردهاند که محمد بن سلمان دستور قتل را صادر کرده است، ولی مقامهای سعودی اعلام کردهاند که وی هیچ نقشی نداشته است.
قتل خاشقجی موجب خشم و نفرت جهانی نسبت به مقامهای سعودی شده است و لطمه بزرگی به وجهه بن سلمان و برنامههای بلندپروازانه وی برای رشد و پیشرفت اقتصادی عربستان وارد کرده است.
مقامهای سعودی پس از انکارهای اولیه سرانجام ماموران یاغی و سرخود را عامل اصلی قتل خاشقجی معرفی کردند. دادستان کل عربستان اعلام کرد که معاون سابق اطلاعات دستور استرداد خاشقجی را صادر کرده است، ولی پس از ناکامی در بازگرداندن خاشقجی، این مسئله منجر به قتل وی شده است.
بر اساس این گزارش، سعود القحطانی مشاور سابق و ارشد خاندان سلطنتی سعودی دستور قتل خاشقجی را صادر کرده است، با وجودی که اعلام شد که القحطانی مشاور بن سلمان دستور قتل خاشقجی را صادر کرد، هیچ اقدامی علیه وی از سوی حکومت سعودی برای محاکمه و مجازاتش صورت نگرفته است.
بن سلمان در پاسخ به این سئوال که "قتل چگونه بدون اطلاع وی رخ داده است"، گفت: ما ۲۰ میلیون نفر جمعیت و ۳ میلیون نفر کارمند دولتی داریم. مجری شبکه پی بی اس از بن سلمان پرسیده است که آیا قاتلان میتوانستهاند هواپیماهای خصوصی دولتی را در اختیار بگیرند؟ وی در پاسخ گفته است: من مقامهای رسمی و وزرایی دارم تا امور را پیگیری کنند، آنها مسئول هستند. آنها این قدرت و اختیار را دارند تا این کار را انجام دهند.
یک سال از ترور فجیع جمال خاشقجی گذشت، مردی که روزگاری در رسانههای رسمی سعودی در راستای تبلیغ سیاستهای حاکمان عربستان قلم میزد و مدتی هم مسئولیت یکی از روزنامههای مهم عربستان به نام الوطن را برعهده داشت و در مصاحبه با شبکههای ماهوارهای مختلف به دفاع از نظام سعودی میپرداخت، اما هیچ گاه گمان نمیکرد روزی به طرز هولناکی چنان کشته شود که حتی آثاری از جسدش هم به جا نماند.
این در حالی است قتل قدیمیترین محافظ ملک سلمان به نام الفغم که در یک فضای کامل پر ابهام و سئوال برانگیز اتفاق افتاده است، نشان میدهد که نباید به روشن شدن پرونده جنایت قتل خاشقجی هم چندان خوش بین بود.
اما حقیقتی که قتل فجیع خاشقجی یا به عبارتی ترور وی نشان داد این بود که بار دیگر بر دروغ بودن ادعاهای پرطمطراق مدعیان دفاع از حقوق بشر یعنی آمریکا و دیگر کشورهای غربی مبنی بر دفاع از حقوق بشر مهر تایید زد و معیارهای دوگانه آنها را بیش از پیش به جهانیان نشان داد که هنگامی که پای منافع سرشار آنها در عربستان و دیگر کشورهای مرتجع عرب به میان آید، عناوین پر سر و صدایی همچون دفاع از حقوق بشر تنها در حد همان شعار باقی خواهد ماند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر