ماجرای تکاندهنده   یک گور دسته‌جمعی

ساکنان جنوب موصل این گودال بزرگ را "الخسفه" می‌خوانند. به گفته این ساکنان داعش ISIS بعد از سیطره بر شهر موصل در سال ۲۰۱۴، این گودال را به "محل مرگ" تبدیل کرده و از آن برای اعدام‌ها و گور دسته‌جمعی استفاده می‌کند.

محمد یاسین ۵۶ ساله از ساکنان شهرک حمام العلیل در نزدیکی الخسفه می‌گوید: تروریست‌های داعش آن‌ها را با چشم و دست‌های بسته به الخسفه (گودال) می‌کشاندند تا آن‌ها را اعدام execution کنند.

یاسین که یک نظامی بازنشسته است، می‌گوید، او شش عملیات اعدام را در این منطقه را شاهد بوده است.

وی تأکید کرد: قربانیانی که کشته شدند از نیروهای پلیس Police و سربازان عراقی یا کارمندان دولتی بودند که به دلیل ارتباط با حکومت اعدام شدند. مردم از این محل می‌ترسیدند و این مکان به مرکزی برای اجرای حکم اعدام تبدیل شده بود.

تروریست‌ها پیشتر حسین خلف هلال ۷۳ ساله را به اتهام نقض قوانین و معالجه مردم با طب سنتی به الخسفه کشانده بودند. وی گفت: آن‌ها به خانه‌ام آمدند و چشمانم را بستند و مرا به آنجا کشاندند چراکه می‌خواستند با ترساندن مرا به بیعت با داعش وادار کنند. تروریست‌ها بعد از مجبور کردن مردم به خوردن قرص‌هایی آن‌ها را وادار می‌کردند تا خودشان را در الخسفه بیندازند اما من فرصتی برای بیعت با داعش خواستم برای همین مرا به زندان Prison بازگرداندند.

بلقیس ولی که یک پژوهشگر عراقی در زمینه حقوق بشر است می‌گوید که داستان اعدام‌های دسته‌جمعی بسیار زیاد است. من حدود یک سال پیش درباره این محل طی مصاحبه‌هایی که با برخی از مردم داشتم، چیزهایی شنیده بودم.

براساس اطلاعاتی که دیده بان حقوق بشر از طریق تصاویر ماهواره‌ای به آن دست یافته، الخسفه پر از جسد و قطعه‌های ماشین‌های فرسوده و ابزارهای دیگر است.

بعد از حدود یک ماه از سیطره نیروهای عراقی بر این منطقه مشخص شد که عمق الخسفه به چند متر می‌رسد و بمب‌هایی در اطراف و داخل آن وجود دارد.

ابواحمد الحسنی، یکی از نیروهای حشد شعبی عراق می‌گوید: دیدن این محل بسیار ناراحت کننده است. فکر کردن به عراقی‌هایی که در آنجا اعدام شده‌اند بسیار سخت است. آن‌ها کودکان، سالخوردگان و زنان و مردان را کشتند.

هنوز آمار دقیقی درباره قربانیانی که در الخسفه هستند، در دست نیست. بلقیس ولی می‌گوید: بارها در مصاحبه‌ها شنیده‌ایم که حدودا ۴۰۰۰ تن در این مکان دفن شده‌اند.

دیده بان حقوق بشر برای دیدار با مسئولان عراقی جهت انجام بررسی گسترده این مکان تلاش می‌کند.

بلقیس ولی گفت: ما امیدواریم بتوانیم با تیم وزارتی متخصص در زمینه گورهای دسته‌جمعی در سریع‌ترین زمان ممکن دیدار داشته باشیم تا بتوانیم به بررسی این مکان بپردازیم و مانع رفتن مردم به آنجا شویم چراکه این مکان مکانی آلوده است.

وی گفت: مأموریت دشواری نیز وجود دارد و آن جمع‌آوری تکه‌های اجساد قربانیان و مشخص کردن هویت‌های آن‌هاست.

نیروهای عراقی اخیرا شرق موصل و مناطقی در غرب این شهر را آزاد کردند. عملیات در غرب موصل به دلیل خیابان‌های پر ازدحام و کوچه‌های باریک و حضور تعداد زیاد غیرنظامیان برای نیروهای عراقی دشوار است.

گرسنگی و قحطی ساکنان موصل را تهدید می‌کند

به گفته منابع عراقی، بیش از ۸۰۰ هزار غیرنظامی در غرب موصل با کمبود مواد غذایی، آب آشامیدنی و شیرخشک برای کودکان مواجهند و همین مساله نگرانی‌ها را نسبت به مرگ افراد بر اثر گرسنگی و تشنگی افزایش می‌دهد.

داعش برای تنگ کردن عرصه بر ساکنان غرب موصل تلاش و از واردن کردن مواد غذایی خودداری می‌کند. همچنین فروشگاه‌ها را بسته و تمامی افرادی را که قصد فرار Escape داشته باشند، می‌ترساند.

دیده بان حقوق بشر عراق اعلام کرد که طی ماه ژانویه ۲۵ کودک که زیر سه سال بودند جان خود را از دست دادند.

در سایه شرایط وخیم انسانی در غرب موصل، نهادهای بشردوستانه خواهان ایجاد گذرگاه‌های هوایی برای انداختن مواد غذایی در میان ساکنان هستند. همچنین فشارهایی بر دولت عراق برای نجات جان غیرنظامیان و انتقال آب و غذا برای آن‌ها وجود دارد.

اخیرا امدادرسانی به شرق موصل نیز به دلیل اوضاع وخیم امنیتی و حملات داعش متوقف شده بود و سازمان ملل قصد دارد این روند را از سر بگیرد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.