بیوگرافی ناصر حجازی

به گزارش رکنا ورزشی، ناصر حجازی در 23  آذر ماه 1328 به دنیا آمد وی با اینکه در تهران به دنیا آمد؛ اما پدرش متولد محله لاله تبریز بود و در تهران آژانس املاک داشت و مادرش متولد ابهر بود. بنابراین اصالتاً آذری زبان بود. او همراه پدر و مادر و 4 خواهر و یک برادر در تهران زندگی می کرد. 

وی در تیم فوتبال دبیرستان ابومسلم در پست گوش راست و دروازه بانی بازی می کرد. همچنین در تیم بسکتبال این دبیرستان حضور مستمر داشت. دبیرستان ابومسلم در خیابان ابوسعید در نزدیکی میدان منیریه تهران، حوالی منزل سابق وی واقع شده بود. در سال 1350 وارد مدرسه عالی ترجمه شد و در سال 1356 لیسانس خود را دریافت کرد. 

*ابتدا بسکتبال را جدی دنبال می کرد

جالب اینکه ناصر حجازی ابتدا فوتبال را به صورت تفریحی دنبال می‌کرد و رشته اصلی وی بسکتبال بود. حتی در انتخابی تیم ملی جوانان نیز برگزیده شده بود.

حجازی  دروازه بان اول تیم ملی فوتبال ایران در دهه 1350 بود و 2 قهرمانی در جام ملت های آسیا، 1 قهرمانی در بازی های آسیایی و شرکت در المپیک و جام جهانی فوتبال را در کارنامه داشت. حجازی در دوران مربی گری هم تیم استقلال تهران را به نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا و قهرمانی لیگ آزادگان رساند. بدون شک

*پایبند روی اصول و ماجرای قانون 29 ساله‌ها:

قبل از صعود ایران به جام جهانی 1978 آرژانتین به بازیکنان قول اعطای خانه در شهرک غرب تهران و پاداش داده شده بود، پس از صعود، فدراسیون زیر بار وعده داده شده نرفت. حجازی در آستانه سوار شدن بازیکنان به هواپیما برای سفر به آرژانتین درخواست اجرای وعده ها را کرد و گفت که پا به هواپیما نخواهد گذاشت، در واپسین لحظات پاکت پولی تهیه شد و تحویل حجازی شد و او پاکت را تحویل همسرش داد. حجازی بعداً گفت:«تا پول نگرفتم سوار هواپیما نشدم. اما چرا؟ تا آخرین لحظه فکر نمی کردم که فدراسیون در حقم کم لطفی کند.»

اصرار می کردم اگر نتوانم پول تهیه کنم همسرم به جرم کشیدن چک بی محل دستگیر می شود. پای پله هواپیما به مهاجرانی گفتم تا اینجا روی قول شما حساب می کردم. اما حالا اگر قرار است همسرم به زندان بیفتد به آرژانتین نمی آیم. در تهران می مانم…" آخرین بازی او هم در سال 1359 و در بازی ایران- کویت انجام گرفت و بعد از آن به دلیل قانون عجیبی معروف به «قانون 29 ساله ها» که حضور دروازه بانان بالای 29 سال در تیم ملی را ممنوع می کرد از تیم ملی کنار گذاشته شد. این قانون آن زمان تنها به ناصر حجازی ابلاغ شد.

*مربیگری در بنگلادش

ولین دوره مربیگری ناصر حجازی به سال 1361 که به عنوان بازیکن مربی فعالیت می‌کرد و استقلال را نایب قهرمان ان سال کرد و پرسپولیس علی پروین را شکست داد و اولین تجربه مربیگری خارجی حجازی در محمدان بنگلادش بود، نقطه اوج این باشگاه در سال 1367 با پیروزی بر پرسپولیس و صعود به یک چهارم نهایی جام باشگاه های آسیا رقم خورد. حجازی در مورد آن مسابقه می گوید: «رئیس باشگاه گفت می خواهم بیایم رختکن بگویم کمتر گل بخورید، آبرویمان نرود! گفتم می خواهی بیایی روحیه بچه ها را تضعیف کنی؟ لازم نکرده! خودم به رختکن رفتم و گفتم بچه ها من پرسپولیس را می شناسم اصلاً تیم نیست! خلاصه به داخل زمین رفتیم.

در نیمه اول با گل کرمانی از ما جلو افتادند. در بین دو نیمه حسابی به بچه ها توپیدم. چشمتان روز بد نبیند با گل بیژن طاهری بازی را مساوی کردیم. بعد از آن گل خیلی فشار آوردیم چون برای صعود نیاز به برد داشتیم. بازی طوری شده بود که فنونی زاده کاپیتان پرسپولیس می گفت بچه ها بزنید زیرش 1–1 هم می ریم بالا! در دقیقه 88 سانتری شد و مهاجم خارجی و سرعتی ما توپ را از زیر دستان سلطانی وارد دروازه کرد 2–1 بردیم! این برد در تاریخ محمدان بنگلادش بی سابقه بود. بعد از بازی جشنی گرفتند که باورنکردنی بود. تمام مردم شهر بیرون آمده بودند.

*دوران مربیگری استقلال:

او در دوران سرمربیگری موفق شد استقلال را به مقام نایب قهرمانی در لیگ تهران و باشگاه های آسیا و قهرمانی در لیگ آزادگان برساند. در تیم های سپاهان اصفهان، ذوب آهن اصفهان، استقلال رشت، ماشین سازی تبریز، استقلال اهواز، ابومسلم خراسان، نساجی قائمشهر نیز به مربیگری پرداخت که موفقیت چندانی نصیب وی نشد، هر چند تیم ماشین سازی در فصل 74–75 بازی های خوبی در لیگ ایران ارائه کرد و به همین خاطر بحث هایی در مورد انتخاب حجازی به عنوان سرمربی تیم ملی در مطبوعات مطرح شد. از قول پسر وی نقل شده که در همین دوره که مصطفوی رئیس فدارسیون فوتبال بود، قرار بود حجازی به عنوان مربی تیم ملی انتخاب شود، اما در نهایت نام مایلی کهن به عنوان مربی تیم ملی اعلام شد. هر چند در اواخر دوره مربیگری ناصر حجازی در استقلال شائبه هایی مطرح بود که بعضی بازیکنان آبی پوشان کم کاری کرده اند. 

*بازگشت به استقلال:

در سال 1386 پس از انتخاب مجدد علی فتح الله زاده به سمت مدیرعاملی، مجدداً سرمربی باشگاه استقلال تهران گردید که در هفته چهاردهم فیروز کریمی جایگزین او شد. وی در زمان مربی گری اش بازیکنان بزرگی همچون علی دایی، رحمان رضایی، علی رضا اکبرپور و علی اکبر استاداسدی را به فوتبال ایران معرفی کرد.

*درگذشت:

ناصر حجازی در 30 اردیبهشت 1390 در حین تماشای دیدار تیم فوتبال استقلال مقابل پاس همدان در روز آخر لیگ برتر به دلیل وخامت حالش به کما رفت و در حالی که از بیماری سرطان ریه رنج می برد، در تاریخ 2 خرداد 1390، ساعت 10:55 صبح، در بیمارستان کسری در تهران درگذشت. یکی از جذاب ترین تیترها یک روزنامه ورزشی با این تیتر منتشر کرد: «عقاب از شهر کلاغ‌ها» پرید.

ناصر حجازی در طول 18 ماه بیماری هیچ گونه کمک دولتی را قبول نکرد و همواره با شعر معروفی از او یاد می شود: «من آن گلبرگ مغرورم که می میرم زبی آبی ولی با ذلت و خاری پی شبنم نمی گردم.»

وبگردی