عربستان در خیلی جاها از ما جلوتر است
حرفهای دادکان از علی کریمی تا اینفاتینو
رکنا: گفت و گوهای محمد دادکان همواره خواندنی است. او به عنوان رئیس سابق فدراسیون فوتبال همواره در حال گفتن دردهای ورزش ایران است و این بار هم موضوع چیزی جز این نیست.
دادکان که در امروز با رادیوتهران صحبت می کرد در این مصاحبه طولانی از مساله حضور اینفاتینو در ایران شروع کرده و به علی کریمی و موضوع رسول خادم رسیده است. حرف های او را بخوانید.
* اولین سوال این است که را با توجه به سابقه مدیریتی در فوتبال نظرشان درباره انتخاب داوران عربی در دیدارهای استقلال Esteghlal یا پرسپولیس مقابل تیم های عربستانی چیست و آیا اصلا چنین چیزی امکانپذیر است ؟
برای پاسخ به این سوال شما باید به سابقه ایران مقابل تیم های عربی بازگردم، بعد از بازی ایران در جام ملت های آسیا دیدید که ما اعتراض کردیم و داور بازی خودمان را در مقدماتی جام جهانی تغییر دادیم. این فشاری است که باید فدراسیون بر باشگاه ها وارد کند. واقعا شب گذشته، شب بدی برای استقلال بود و من خودم بخشی از بازی را دیدم و به ناحق خطاهایی برای این تیم گرفته شد. باید اعتراض کرد و ایستاد حتی اگر قرار باشد یک دوره محروم شویم هم ایراد ندارد مثل گرفتن حق میزبان ما مقابل عربستانی ها، ما بازی نکنیم چه می شود؟ بازی نکنیم. بایستی بگوییم که ما دارای کشور امنی هستیم و می توانیم میزبان خوبی باشیم و باید بازی ها را به کشور خودمان بیاوریم؛ فقط کمی مقاومت می خواهد. یک زمان اگر خاطره تان باشد فتحی کمین داوری بود که می خواستند برای قضاوت Judgment بازی های ما بگذارند که ما اعتراض کردیم و اجازه ندادیم این داور کویتی که داور مطرحی هم بود مقابل عربستانی ها بازی ایران را سوت بزند. ما آمدیم در جای دیگر جبران کردیم و در دیدار ایران ـ آلمان خودمان درخواست قضاوت فتحی کمین کردیم که گفتیم او به آلمان بیاید و بازی ما را سوت بزند. باید یک جاهایی ایستاد تا حقوق حقیقی خودمان را بگیریم.
* در واقع مدیران ما باید مقابل این انتخاب ایستادگی کنند و اجازه ندهند که برای ما در انتخاب داوری تعیین تکلیف شود؟
شما مطمئنا باش این ضعف را در فدراسیون فوتبال فقط نمی بینم، این ضعف در کل ورزش Sport کشور است حتی مدیران باشگاه ها و وزارت ورزش. وقتی این همه به ما فشار وارد می شود و در حقمان اجحاف می شود چطور سکوت می شود و ما در همه جا ضعیف عمل می کنیم. وقتی عربستان در سیاست خودش این همه ما را می زند ولی ما باز هم می آییم و می گوییم که خبر خوش داریم و قرار است 1300 نفر بیشتر به مکه بفرستیم، این اخبار به ورزش ما انتشار پیدا می کند. ما داریم در همه جاها ضعیف عمل می کنیم و باید بپذیریم مقابل ای اف سی و فیفا اگر حیثیت ملی مان مطرح است باید بایستیم.
* در ادامه حرف های شما سوال دیگری که مطرح است این است که چندی پیش جیانی اینفاتینو رئیس فیفا به ایران آمدند و برنامه های مختلفی برایشان در نظر گرفتند، آیا حضور ایشان را در ایران مثبت می دانید و می توانیم از حضور ایشان بابت میزبانی استفاده ببریم؟
حضور آقای اینفاتینو در کشور ما غنیمت است پس این یک واقعیت است. فدراسیون فوتبال تلاش کرد که ایشان را به کشور ما بیاورند که این هم یک کار مثبت است اما اینکه در آینده چه اتفاقاتی برای فوتبال ما بیفتد، این مهم است. وقتی ایشان در برنامه خودشان اعلام می کند که تی وی رایت را باید به فوتبال ایران بدهند و عدالت باید رعایت شود و سیاست از فوتبال دور شود، اگر این اتفاق واقعا در فوتبال ما رخ بدهد یعنی حضور ایشان این کار را انجام داده است. اگر قرار باشد باز میزبانی ها را از دست بدهیم و نفوذ عربستان در کشورهای عربی روی ای اف سی زیاد باشد خب طبیعتا حضور ایشان هیچ سودی برای ما ندارد. ما حضور ایشان را وقتی می بینیم که تی وی رایت را برای فوتبال و باشگاه هایمان بگیریم اما اگر قرار باشد این اقدام انجام نشود خب حضور ایشان هیچ نقشی ندارد. وقتی ایشان پیش آقای رئیس جمهور می روند این تقویت کار است، در همانجا آقای روحانی می فرمایند که نگذارید سیاست در ورزش دخالت کند. سیاست یعنی چه یعنی حضور عربستان در بخش های سیاسی و اعمال نفوذ کردن؛ آیا ما در کشور خودمان کارهای سیاسی در ورزش مان نمی کنیم که توقع داریم آقای اینفاتینو این کار را حل کند؟ اکنون رئیس کمیته ملی المپیک و وزیر ورزش ما هر دو از مسائل و ارتباطات سیاسی سرکار نیامده اند؟ ما چطور از او می خواهیم سیاست را در ورزش دخیل نکند در حالی که خودمان سیاست را در ورزش کشورمان اعمال می کنیم.
* در مجموع به نظر شما حضور اینفاتینو در ایران برای هواداران، مردم و ورزش مثبت خواهد بود یا نه؟
معتقدم که حضور ایشان به شرطی که پیگیر باشیم و خودمان مسائل سیاسی را در ورزش کشورمان دخالت ندهیم موثر خواهد بود.
* اینفاتینو قول میزبانی را به ایران می دهند اما در ادامه می گویند همه این موضوع دست من نیست آیا ایشان پیام روشنی می دهند که خیلی از من توقع نداشته باشید؟
همین است. من خیلی راحت به شما گفتم چون مسائل سیاسی دخالت دارد و عربستان نفوذش بیشتر از ماست نه فقط در بخش ورزشی بلکه در همه جا و عربستانی ها از ما خیلی جلوتر هستند.
* نکته ای که خیلی علاقمند به توضیح آن از سوی شما هستیم این است که در حوزه فدراسیون فوتبال افرادی هستند که شغل زیادی دارند و در واقع در چند پست حضور دارند مثلا به دبیرفدراسیون آقای ساکت اشاره می کنم که هم دبیر، هم رئیس سازمان تیم های ملی، هم رئیس مرکز ملی فوتبال، هم عضو کمیته بازاریابی، هم عضو کمیته فنی توسعه و فوتسال و هم عضو کمیته فنی توسعه و فوتبال ساحلی هستند، در واقع 6، 7 شغل همزمان آیا این امکانپذیر است؟
نه، من می گویم این کار نشدنی است و قطعا آقای ساکت و فدراسیون فوتبال هم پذیرای این مطلب خواهند بود که یک فرد با توانایی های بالا هم نمی تواند تمام این پست هایی که شما قید کردید را مدیریت کند. این موضوع فقط در فدارسیون فوتبال کشور ما نیست، افراد 10 شغله و 15 شغله بسیار داریم.
* این موضوع برمی گردد به مشکل اساسنامه، آیا فدراسیون فوتبال اساسنامه اش مشکل دارد؟
فدراسیون فوتبال در یک زمانی اساسنامه خودش را تغییر داده که دو وجهه اینجا وجود دارد که آیا این موضوع به تایید فیفا رسیده یا نه که من دقیقا نمی دانم که مسئولین باید بیایند و از آن دفاع کنند. اگر به تایید فیفا رسیده باشد که هیچ مشکلی ندارد باید آن را پذیرفت، اگر تایید فیفا را ندارد خب مورد پذیرش نیست.
* یک سوال دیگر؛ نامزدهایی که می خواستند وارد هیات رئیسه فوتبال شوند یا وارد مجموعه ارکان اصلی فدراسیون شوند وقتی از کار یا رده خارج می شدند انتقاد شدیدی به فدراسیون فوتبال و اساسنامه داشتند. زمانی که اعتراض می کردند معتقد بودند که دوباره این اعتراض به زیردست رئیس فدراسیون می رود و همانجا جلوی ما را می گیرند و این سیکل اشتباه است، این موضوع حقیقت دارد؟
بله، قطعا همین است. فدراسیون باید در نهایت این اساسنامه را به فیفا بفرستد و تاییدیه اش را بگیرد. حالا نفرستد، بندی را تغییر دهد از اختیارات فدراسیون است و شاید خیلی از اعضا این را نداند و مجمع هم این تغییرات را نداند. این اختیار رئیس فدراسیون است ولی باید به تایید فیفا برسد.
* قاطعا شما در جریان صحبت های پروپیمان علی کریمی قرار گرفتید و او حتی مناظره ای با نماینده فدراسیون فوتبال در برنامه نود داشت، چقدر صحبت های علی کریمی را به حقیقت نزدیک می دانید؟
آقای کریمی و کریمی نام ها اگر مستند حرف بزنند شما مطمئن باشید که مورد پذیرش مردم ما خواهد بود. ایشان وقتی راجع به اینی که در فدراسیون فوتبال فسادهایی وجود دارد (نه اینکه بخواهم انحصارا وصل به دوران آقای تاج کنم) و قبلش می گویند این فسادها وجود دارد مطمئن باشید که هست. اما نوع برخورد و دادن سند مثبته در این کار خیلی مهم است. من یک روزی در یک برنامه گفتم که بزرگترین شکنجه Torture برای یک انسان دیدن فساد است و بدتر از آن این است که مسئولین دنبال رفع آن فساد نمی روند. اگر فسادی هست که واقعا هست هیچ مسئولی سمتش نمی رود تا ببیند این فساد کجاست؟ این فساد دیگر فراگیر شده است. بگذارید یک مطلبی را بگویم آقای اژه ای چند شب پیش به عنوان معاون قوه قضاییه که بنده هم خیلی برایشان احترام قائلم گفتند هر وقت ما دارایی مسئولین را مورد بررسی قرار می دهیم خیلی ها می گویند نمی شود و من هم واقف هستم که این آقا چطوری این پول ها را آورده است. من به عنوان یک شهروند و یک معلم که 26 اسفند 40 سال تدریسم در دانشگاه تمام می شود یک خواهش دارم، شما نمی خواهد آن کسانی که رانت و فساد گرفتند را معرفی کنید، شما بیایید آنهایی را که خوب در نهادهای مختلف و مجلس زندگی کردن را معرفی کنید، تعداد این آدم ها به انگشت های دست هم نمی رسد. پس در واقع فساد همه جا هست و اجازه بدهید مردم حرف بزنند و رسیدگی کنید. وقتی اینفاتینو به ایران آمد یک مطلبی را اشاره کرد و گفت:«عدالت در فوتبال مهم است»، خب مقامات مسئول کشور ما هم از عدالت می گویند حتی ما می گوییم قوام یک کشور و حکومت به دو چیز است؛ آزادی Freedom و عدالت. خب اجازه بدهید این عدالت فراگیر باشد.
* یکی از مباحث مناظره علی کریمی مربوط به لباس های تیم ملی بود و اینکه لباس بازیکنان جوانان و نوجوانان را از تن شان خارج می کنند و دوباره شسته می شود و به مرکز تیم ملی بازمی گردد. آیا ما در فدراسیون شاهد یک فاجعه هستیم؟
اگر چنین اتفاقاتی رخ داده واقعا این موضوع برای فوتبال ما زجرآور است. اینکه شما بیایید پیراهن بازیکنان تیم ملی را از تن آنها خارج کنیم و دوباره شسته شود و بازگردانیم به مرکز تیم ملی واقعا مبحث سختی است؛ البته پذیرش این موضوع آن هم برای مردم ما که یک کشور مدعی با این خصوصیات، این خصوصیات و این خصوصیات هستیم، قابل هضم نیست. این کاری از نظر همه ما زشت و قابل تقبیح است.
*چطور وقتی افرادی مثل شفر یا برانکو زمانی که به دو تیم استقلال و پرسپولیس می آیند تغییر و تحولات آنچنانی ایجاد می کنند و در مقابل این سوال ایجاد می شود که سرمربیان ایرانی کجایند و چطور عملکرد آنها اینقدر سطح بالا نیست. آیا این ضعف به ساختار فوتبال ما برمی گردد و برای همین سرمربیان ما نمی توانند مثل خارجی ها باشند
قطعا همین طور است. مربی های ما سقف شان مشخص است و مربیان خارجی هم سقفش شان مشخص است. ما باید کنار این مربیان بزرگ مثل کی روش که به ایران می آوریم 4، 5 مربی جوان خوب مثل یحیی گل محمدی، علی دایی، علیرضا منصوریان بگذاریم تا آنها دوره هایی ببینند و کار را یاد بگیریم. اما ما می خواهیم یک شب همه چیز را در اختیار یک نفر قرار دهیم و همه چیز را می سوزانیم. این اشکال کار ماست و باید بپذیریم که مربیگری در کشور ما هنوز برای مربی های ایرانی زود است و جوانان ما باید بروند مثل آقای فرکی سالیان دراز کنار آقایان بلاژویچ و برانکو کار کنند تا به مانند او بتوانند یک مربی موفق شوند.
* به مهیا کردن فضای ورزشی برای رشد اشاره کردید و شما خودتان یکی از مربیان موفق بودید، آیا می توانیم از مدیران موفق دیگری در این حوزه فوتبال نام برد؟
بله، آقای صفایی فراهانی. من خودم نایب رئیس ایشان بودم و به کاری که در کنار ایشان انجام می دادم خوشحال بودم. ایشان موفق بود و کارشان را به نحواحسن هم پیش می بردند حالا آدم بدون عیب و نقص وجود ندارد همانطور که خود من هزاران عیب خواهم داشت. آقای صفایی فراهانی یکی از مدیران موفقی بود که برای چرخه مثبت فوتبال تلاش بسیاری کرد. وقتی شما می گویید از مدیران باید از یک مدیر موفق دیگر هم نام ببرم که در فوتبال نیست؛ رسول خادم. او در کشتی موفق بوده و توانسته کارهای بنیادی خوبی را در کشتی انجام دهد. اکنون مشکلی در کشتی ایجاد شده که رسول خادم و خادم ها مگر می آیند حیثیت ملی خودشان را به کشور دیگری که ما قبول نداریم می دهند؟ اصلا و ابدا ولی ایشان درخواست هایی دارد که رئیس ملی کمیته المپیک، وزیر ورزش و جوانان باید پاسخگوی آن باشند. شما باید آنها را پشت خط بیاورید و پاسخگو باشند. مگر رسول خادم می گوید باید بیاییم با رژیمی که نظام مقدس ما قبول ندارد، مسابقه بدهیم، اصلا و ابدا. می گویید بیایید جلو، شرایط امروز مشابه با شرایط دیروز نیست و امروز کل تیم ما را محروم می کنند. نمی شود که همه بروند قایم شوند و یک نهاد غیرورزشی بیاید پاسخ رسول خادم را بدهد. آقای خادم هم مثل همه ما زجر کشیده است و می خواهد کشورش پیشرفت کند و می داند یک جایی دیگر رسول خادم ها نمی توانند کاری را انجام دهند نیاز به دخالت شورای امنیت کشور و نیاز به دولت است که بگویند خیلی واضح شرایط ما همان شرایط دیروز است و اگر در دنیا ما را کنار بگذارند ما شرایطمان را تغییر نمی دهیم. بیایند اعلام کنید و از این موضوع حمایت شود. از رادیوورزش خواهش می کنم که آقای صالحی امیری و آقای سلطانی فر را روی خط تان بیاورید و سوال کنید اگر از ما کشتی را بگیرند کدام مدال را می توانید کسب کنید حتی در سطح آسیا. بروید حرف رسول خادم را بار مثبتش را در نظر بگیرد و حمایت کنید و بگویید همه با هم یک صدا داریم و وقتی مشکلی پیش می آید نگوییم رسول خادم. من امروز برای دوستی از رسانه پیامی در تلگرام Telegram فرستادم؛ 35 سال پیش آقای مرادعلی شیرانی با آمریکا کشتی گرفت تنها کسی که از او دفاع کرد من بودم حتی قسمتی از روزنامه اش را هم دارم. ما نباید بگوییم مرادعلی شیرانی یک جانباز بود ولی مقابل آمریکا بازی کرد.( البته باید بگویم تنها چیزی که برای ما در کشورمان مقدس و احترام است همین خانواده شهدا و جانبازان است، کسی خواهشان برای خودش کلاه از آنها درست نکند و به اینها احترام بگذاریم) همان زمان از او دفاع کردم و افتخار می کنم، او اگر آن موقع با آمریکا کشتی گرفت امروز به این رسیدیم که با آمریکا کشتی بگیریم. ما در این زمان نمی توانیم با کشوری که شناختی از آن نداریم کشتی بگیریم، این را باید مسئولان اعلام کنند و نگذارند رسول خادم را سیبل کنند و مثل مرادعلی شیرانی، او را به نوعی و این را به نوعی دیگر کنار بگذاریم. مسئولین اکنون پنهان شدن و لفظ قایم را برایشان به کار نمی برند. نشستند یکی دعوا کند و یکی دیگر را برود کنار. آقای سلطانی فر بیایند روی خط و پاسخگو باشند. این ها اهل ورزش نبودند و مال سیاست بودند که من اصلا این آدم های سیاسی را قبول ندارم.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر