همه چیز درباره گیاه سانسوریا یا شمشیری

به گزارش رکنا، سانسوریا (sansevieria)، یکی از گیاهان بومی آفریقا، ماداگاسکار و جنوب آسیا می‌باشد. سانسوریا، یک گروه بسیار متنوع از گیاهان است. این گروه با بیش از ۷۰ گونه، رنگ‌ها و ابعاد متنوعی دارد. سانسوریا، گیاهی سرسخت، برخلاف بسیاری از گیاهان آپارتمانی عمری طولانی دارد. اصطلاحا به سانسوریا نامیرا نیز می‌گویند. اگر در زمینه نگهداری گیاهان مبتدی هستید، بهتر است با گیاهان کم توقع و مقاومی مثل سانسوریا شروع کنید.

سانسوریا از گیاهان موثر در تصفیه هوا است

این گیاه سمومی مانند فرمالدئید، زایلن و تولوئن را از محیط جذب می‌کند. پس باعث بهبود کیفیت هوای اطراف شما خواهد شد. این ویژگی سبب می‌شود که سانسوریایک گیاه مناسب برای اتاق خواب نیز باشد؛ چون با افزایش اکسیژن فضا، به خواب بهتر شما کمک می‌کند. سانسوریا از لحاظ ظاهری از قدیمی‌ترین و ساده‌ترین گیاهان موجود است؛ اما همچنان گیاهی شیک و لوکس است که توجه طراحان دکوراسیون داخلی را به خود جلب کرده است.

گونه‌های مختلف گیاه سانسوریا: سانسوریا امریکن، لاله ای، مهتابی، پاکوتاه، مدادییا رنگی و شمشیری (ابلق و سبز رگه دار).

شرایط نگهداری و پرورش گیاه سانسوریا

آبیاری: اولین نکته در مورد گیاه سانسوریا میزان آبیاری است. سانسوریا بسیار کم آب است. پس هنگام آبیاری از خشک بودن سطح خاک گلدان اطمینان حاصل کنید. این گیاه به آبیاری زیاد حساس است؛ به همین علت خاک همیشه خیس باعث پوسیدگی گیاه می‌شود. آبیاری حدود یک بار در هفته در فصل زمستان و دو بار در هفته در تابستان برای این گیاه کافی است. این میزان بسته به محیط نگهداری گیاه، درجه حرارت و میزان نور دریافتی، متغیر است.

اگر شما زیاد سفر می‌کنیدیا عادت دارید گیاهان را نادیده بگیرید، این گیاه برای شما بهترین انتخاب خواهد بود!

نور: در وضعیت ایده آل نور متوسط مناسب است (حدود ۲ متر فاصله از پنجره جنوبی و غربی). اما این گیاه تحمل محیط‌های پر نور، کم نور و سایه را هم دارد. فقط توجه داشته باشید که آن‌ها را از آفتاب مستقیم دور نگه دارید؛ چراکه برگ‌های آن‌ها زود می‌سوزد. گونه ابلق گیاه سانسوریا به نور بیشتری نیاز دارد. در صورت کمبود نور برای این گونه‌ها، رده‌های زرد رنگ گیاه کم رنگ خواهند شد.

رطوبت: برای این گیاه خشکییا رطوبت هوا مهم نیست. در حمام هم که رطوبت بسیار بالایی دارد، قابل نگهداری است. این هم دلیلی دیگر بر جان سخت بودن این گیاه است!

دما: این گیاه طیف گسترده‌ای از دما را در خانه تحمل می‌کند. فقط مراقب باشید در معرض باران و برف قرار نگیرد. اگر آن را در خارج از منزل نگهداری می‌کنید، برای فصل زمستان آن را به محیط داخل خانه منتقل کنید.

خاک: خاک مناسب سانسوریا، خاک سنگین است. یعنی مخلوطی از شن، ماسه، رس و مواد آلی. همچنین کمی کود برگ جنگلی و کود دامی پوسیده به خاک اضاف شود، مناسب است. سانسوریا در خاک سنگین رشد بهتری خواهد داشت. پس برای نگهداری سانسوریا، بهتر است به این نکته توجه کنید. خاک سنگین و آب کم باعث زدن پاجوش در اطراف گیاهخواهد شد!

کود: برای کوددهی سانسوریا بهتر است از کود گیاهان زینتی استفاده کنید. هر دو هفته یکبار برای تغذیه سانسوریا کافی است. بهتر است کوددهی در فصول بهار و تابستان انجام شود.

تکثیر سانسوریا به دو روش صورت می‌گیرد:

۱. تکثیر سانسوریا با پاجوش یا تکثیر سانسوریا با ریزوم

در این روش بعد از بزرگ شدن گیاه و پاجوش‌های آن، گیاه را از گلدان خارج میکنید. سپس ریشه پاجوش را از گیاه مادر جدا کنید. پاجوش‌ها نباید خیلی کوچک باشند. بهترین روش تکثیر سانسوریا ابلق، روش تکثیر با پاجوش است؛ چرا که نوار زرد رنگ حاشیه آن به خوبی حفظ می‌شود.

۲. تکثیر سانسوریا با برگ یا قلمه زدن برگ سانسوریا

در این روش باید با یک قیچی مناسب، برگ را به اندازه‌های ۸ سانتی برش بزنید. برگ‌های کوچک را انتخاب نکنید، چون تکثیر صورت نمی‌گیرد.

در این مرحله قلمه‌ها را می‌توان با دو روش ریشه دار کرد:

روش اول تکثیر با برگ: قلمه‌ها را درون بستر ماسه‌ای قرار دهید. برخی برای بهتر نتیجه دادن در این روش به انتهای قلمه برگ، قارچکش یا پودر ریشه زا می‌زنند.

روش دوم تکثیر با برگ: ریشه دار کردن قلمه‌ها با قرار دادن آن‌ها درون آب جوشیده سرد شده است. پس از مشاهده ریشه، آن‌ها را در گلدانی مجزا بکارید تا رشد جوانه آن آغاز شود.

بهتر است در اواخر زمستان و فصل بهار سانسوریا را قلمه بزنید و قلمه‌ها را در محیط ۲۵ درجه نگهداری کنید.

دقت کنید در زمان تکثیر به روش برگ، هر قطعه از سانسوریا را برعکس در ماسه قرار ندهید، زیرا قلمه از بین می‌رود. برای تکثیر قلمه برگ سانسوریا از واریته دور طلایی، قبل از کاشت در ماسه حتما یک قطعه از پایین قلمه به صورت هشتی ببرید و بعد گیاه را بکارید. این کار باعث می‌شود که جوانه‌های تازه متولد شده هم دور طلایی باشند در غیر این صورت جوانه‌های جدید ساده به وجود می‌آیند.

خشک شدن نوک برگ سانسوریا به چه علت است؟

خشک شدن لبه برگ‌های سانسوریا یا چروک شدن و کم رنگ شدن برگ‌ها به دلیل نور بیش از حد و تشنگی گیاه است.

لوله شدن برگ‌های سانسوریا به چه علت است؟

علت آن، تغییرات دمایی می‌تواند باشد. عواملی مانند نور زیاد، آبیاری نامناسب گیاه و آفت نیز می‌تواند باعث لوله شدن برگ سانسوریا شود.

سیاه شدن لبه برگ‌های سانسوریا به چه علت است؟

سیاه شدن برگ سانسوریا با حالت آبکی شدن برگ‌ها همراه است. این مشکل به علت سرما و یخ زدگی است. بهتر است گلدان را به محل گرمتر منتقل کنید. از قرار دادن سانسوریا در کنار پنجره‌های سرد بپرهیزید.

قهوه‌ای شدن لبه برگ سانسوریا به چه علت است؟

قهوه‌ای شدن برگ به همراه خشکی، به دلیل نزدیک بودن به پنجره گرم و منبع گرما است.

نکته جالب درباره گیاه سانسوریا: با نگهداری سانسوریا در یک شرایط خوب، شاهد گلدهی آن خواهید بود. گل‌های سانسوریا، برخلاف ظاهر معمولیشان، عطر بسیار خوبی دارند!برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.