سد کمندان؛ همچنان در کمند وعده‌ها!

به گزارش رکنا از لرستان؛ از زمان کلنگ‌زنی این پروژه، مسئولان استانی و ملی بارها وعده تکمیل سریع و بهره‌برداری از سد را داده‌اند. اما هر بار به بهانه‌هایی همچون کمبود بودجه، تغییرات مدیریتی و مشکلات فنی، اجرای آن به تعویق افتاده است. این تأخیرها نه تنها مردم منطقه را از مزایای سد محروم کرده، بلکه اعتماد عمومی به نهادهای اجرایی را نیز خدشه‌دار کرده است.

مسئولان استانی که بارها این پروژه را به عنوان یکی از اولویت‌های توسعه استان معرفی کرده‌اند، تاکنون نتوانسته‌اند برنامه‌ریزی و مدیریت مناسبی برای پیشبرد آن ارائه دهند. نبود شفافیت در تخصیص بودجه، نظارت ضعیف بر روند اجرایی پروژه و عدم پاسخگویی به مردم، از جمله عواملی است که باعث شده سد کمندان به یکی از پرونده‌های پرچالش لرستان تبدیل شود.

وعده بهره‌برداری تا پایان ۱۴۰۳ در هاله‌ای از ابهام

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان پیش‌تر در گفتگو با رسانه‌ها، اظهار داشت: عملیات اجرایی شبکه آبیاری و زهکشی سد «کمندان» در سال ۱۳۸۴ در شهرستان ازنا شروع شده که در حال حاضر ۹۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

داریوش حسن نژاد با اشاره به اینکه شبکه‌های آبیاری و زهکشی در پایین‌دست سدها برای استفاده از حجم آب‌های تنظیمی ساخته می‌شوند، افزود: این شبکه‌ها برای انتقال آب به اراضی کشاورزی باهدف کاهش هدررفت آب انجام می‌شود، ازاین‌رو هدف از اجرای این پروژه، ایجاد شبکه‌های اصلی برای آبیاری اراضی پایین‌دست سد به میزان چهارهزار و ۲۰۰ هکتار است.

وی تصریح کرد: محل تأمین اعتبار شبکه آبیاری و زهکشی سد «کمندان» از اعتبارات ملی و استانی بوده و اعتبار هزینه شده تا کنون ۵۰.۴۴ میلیارد تومان است.

حسن‌نژاد، عنوان کرد: اعتبار موردنیاز برای تکمیل پروژه ۲۵۰ میلیارد تومان بوده و پیش‌بینی می‌شود «در صورت تأمین اعتبار» تا پایان سال ۱۴۰۳ به بهره‌برداری برسد.

حالا تنها دو ماه از وعده فوق باقیمانده و بر اساس بازدیدهای میدانی بعید است منفعتی از این پروژه و سد به مردم منطقه برسد!

اکنون که مردم استان لرستان چشم‌انتظار تحقق این وعده قدیمی هستند، انتظار می‌رود مسئولان استانی و کشوری با اقداماتی جدی و قاطعانه، روند تکمیل سد کمندان را تسریع کنند. شفافیت در اطلاع‌رسانی، تخصیص به‌موقع منابع مالی و استفاده از پیمانکاران متعهد و توانمند، گام‌های ضروری برای پایان دادن به این پروژه پرچالش است؛ اگرچه، درباره کارشناسی های اولیه، نیازسنجی و پیوست های زیست محیطی و.. این پروژه بحثی به میان نمی‌آوریم و فرض را بر صحت مطالعات ابتدایی طرح می گذاریم.

در پایان، سد کمندان می‌تواند به نقطه عطفی در توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه تبدیل شود، به شرطی که اراده‌ای جدی و برنامه‌ای منسجم برای تحقق آن وجود داشته باشد.