چاپ چهارم برای کتاب «جامعه‌شناسی و توسعه»

به گزارش رکنا، کتاب «جامعه‌شناسی و توسعه» نوشته یوسف نراقی به چاپ چهارم رسید. این کتاب در ۳۲۵ صفحه و با قیمت ۸۵ هزار تومان توسط نشر فرزان روز روانه بازار شده است.

جامعه‌شناسی به مثابه «علم» مطالعه زندگی اجتماعی انسان‌ها، رشته‌ای از مطالعاتی است که اوگوست کنت کوشید به آن ویژگی «علمی» بخشد. این رشته در اندک مدتی توجه محافل دانشگاهی را به خود جلب کرد. در قرن بیستم و به ویژه پس از جنگ جهانی دوم اکثر دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی و حتا برخی از دانشگاه‌های کشورهای جهان سوم این رشته مطالعاتی را پذیرا و آن را بسط و گسترش دادند. نگرش جامعه شناختی در میان طرفداران آن توسعه پیدا کرد.

گرچه این نگرش هنوز در برخی محافل جامعه‌شناسی ادامه دارد، به سبب پیشرفت و گسترش جامعه‌شناسی در جنبه‌های گوناگون، دیگر آن جاذبه اولیه خود را از دست داده است. اکنون کمتر جامعه‌شناسی دست به مطالعه «کلان» و پیش‌بینی آینده جوامع می‌زند، چراکه جامعه‌شناسی متواضعانه پذیرفته است که توانایی یک چنین کاری را ندارد. جامعه‌شناسی توسعه گرچه بسیار درتر از اقتصاد توسعه به مطالعه توسعه نیافتگی و کشورهای جهان سوم پرداخت، در اندک مدتی گسترش جهانی پیدا کرد و حتا نظر اقتصاددانان را نیز به مسائل اجتماعی و فرهنگی توسعه جلب کرد.

در فصل نخست این کتاب نگاهی به نظریه پردازان کلاسیک جامعه‌شناسی شده است و خاستگاه جامعه‌شناسی و جریان‌های عمده آن در جامعه‌شناسی معاصر مورد بررسی قرار گرفته. در فصل دوم نیز بخش دوم توسعه مورد بررسی قرار گرفته و پس از بررسی اجمالی ویژگی‌های توسعه نیافتگی، توسعه و ابعاد چندگانه آن مرور شده است. در پایان نیز نظرات نویسنده جمع‌بندی شده است.

در بخش دوم نیز پنج مقاله ارائه شده که هریک بعدی از ابعاد گوناگون توسعه را مورد توجه قرار داده است. در بخش سوم نیز پنج مقاله دیگر آمده است.