چاپ دوم کتاب رساله‌ای در باب مدارا و بردباری اثر ولتر نویسنده و فیلسوف فرانسوی

به گزارش رکنا، بعد از آنکه در مهر ماه امسال به همت انتشارات مهر‌اندیش، اثری منحصر به فرد از نویسنده و فیلسوف فرانسوی قرن هجدهم "ولتر" به نام “رساله‌ای در باب مدارا و بردباری” با ترجمه‌ی احسان دستغیب منتشر و روانه کتاب‌فروشی‌ها شد، اکنون و کمتر از دو ماه ، چاپ دوم این کتاب منتشر شده است. این اثر اگرچه نخستین بار در سال ۱۷۶۳ میلادی انتشار یافته ، اما با توجه به مباحثی که نویسنده در این نوشته مطرح کرده و مقولاتی که از آن ها سخن می‌گوید، اهمیت خود را در دوران معاصر و خصوصا یکی دو دهه‌ی اخیر کاملا حفظ کرده است. 

به طوری که در خود فرانسه بین سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۵ یک‌صد هزار نسخه فروش داشته، و در سال‌های اخیر نیز به علت فضای اجتماعی پرتلاطم جامعه‌ی فرانسه، این کتاب همچنان جزء آثار مطرح قلمداد می‌شود. در آلمان نیز ترجمه ی دیگری از این کتاب مجدا منتشر شده است. این امر می تواند بیان گر این نکته باشد که نه تنها جوامع در حال توسعه که در دوران گذار سیاسی- تاریخی خود قرار دارند، نیازمند بهره‌وری از اندیشه‌های فلاسفه‌ی عصر روشنگری‌اند، بلکه دنیای غرب و به اصطلاح بلوک توسعه یافته نیز همچنان برای حفظ صلح اجتماعی و بالطبع رشد مدنی و اقتصادی خود محتاجِ توجه جدی به مباحثی همچون مدارا، تسامح و تساهل و تنش‌زدایی بوده و مباحث کلیدی و چالش برانگیز این کتاب همچنان در این جوامع از اهمیتی حیاتی و بنیادین برخودار است .
رساله‌ای در باب مدارا و بردباری از جمله نگارش های مطرح قرن هجدهم محسوب می شود،خصوصا به علت تعلق و پیوند آن با جریان فلسفی عصر روشنگری ،‌ این اثر از اهمیت به سزایی برخوردار است. کتاب با روایت داستان محکومیت ژان کَلَس، بازرگانی پروتستان که قربانی افراطی‌گری مذهبی شده آغاز می‌شود. ولتر کارزاری به دفاع و حمایت از او تشکیل می دهد و به دنبال آن با انتقاد و نقد از دستگاه قضایی وقتِ فرانسه و نقص‌ها و سوءاستفاده‌های فراوانی که در دادگاه‌ها وجود دارد، افراطی‌گری مردم و قوانین و مقررات ضد دگر‌اندیشی را مورد بررسی قرار می دهد ، و بدین طریق به دفاع از اندیشه ی خود در باب مدارا و بردباری‌ِ جهان‌شمول ، و روشنگری پیرامون این تفکر و نظریه‌اش می‌پردازد. این مبارزه و چالشِ ولتر در این اثر با قلمی منحصر به فرد و گاهاً تیز ، که هنر استدلال و طنز را با هم در می آمیزد همراه شده است. نویسنده با عبور از روایات تاریخی و تفاسیر متون دینی و تشکیک در برخی از آن‌ها، خواننده را دعوت به اندیشیدن، تامل و تفکر نموده و تشویق به مدارا و بردباری مذهبی می‌نماید و جامعه را ترغیب می‌کند که به آزادی هر شهروند احترام بگذارد. او در این کتاب به انتقادی شدید از افراطیون مسیحی، خصوصاً انجمن عیسوی‌ها (ژزوئیت) می‌پردازد و آن‌ها را ازجمله سردمدارانِ اختلافات و تفرقه‌ و مناقشه‌ها در جامعه عصر خود توصیف می‌نماید.
این کتاب قسمتی از نهضت و پرده‌ای از مبارزه‌ای است که در قرن هجدهم، فیلسوفان برای اشاعه ی بردباری و سعه صدر به پیش برده‌اند. این مبارزه با هدف ارتقای سطح اندیشه ی انسان در برابر ظلمت و جهل و بسط تفکری که مدارا و سعه‌ی صدر را بر حذف و خشونت ارجح می‌داند شکل گرفته تا نیز از خلال آن، آرزوی نویسنده برای جبران عقب افتادگی در زمینه روشنفکری و اخلاق، و بالطبع رشد سطح اجتماعی،‌اقتصادی و سیاسی کشورش حاصل شود.
با مطالعه دقیق و عمیق این کتاب می توان ادعا کرد که مترجم این اثر، «احسان دستغیب » ،با آگاهی از این موضوع قدم به ترجمه‌ی این اثر گذاشته است؛ و ضمن ارائه توضیحات و پاورقی‌های پربار و غنی از جانب مترجم ، راه را برای خواننده به جهت درک و دریافت مباحث مطرح شده توسط نویسنده هموار نموده است. مباجثی که از اهمیتی بنیادین در توسعه‌ی عرصه‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی برخوردار بوده، و ناگزیر و پیوسته در جوامع امروزی و در بحث حکمرانی نیز مورد نیاز است.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

رساله‌ای در باب مدارا و بردباری