روش محاسبه نفقه / خانم‌ قبل از طلاق این موارد را بخوان!

نفقه چیست؟

براساس تعریف قانون مدنی، نفقه هزینه لازم برای زندگی و همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن است که شامل هزینه مسکن، خوراک، پوشاک، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض می شود.

میزان نفقه

نفقه، به دو گروه از افراد، یعنی زن و فرزندان و خویشاوندان نسبی در خط عمودی تعلق می گیرد. میزان نفقه، مبلغ ثابتی ندارد و محاسبه آن خیلی راحت نیست. اگر زن و شوهر در خصوص آن به توافق نرسند، دادگاه و کارشناس آن میزان نفقه را بر مبنای شئونات خانوادگی زن و عرف و عادت ساکنان هر منطقه و وضع مالی مرد مشخص می کند.

رابطه نشوز و نفقه

فلسفه تعیین نفقه برای زن، استحکام خانواده و زندگی مشترک است. زن در صورتی مستحق نفقه است که بدون دلیل از وظایف زناشویی امتناع نکند. اگر زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند، مستحق نفقه نخواهد بود. در اصطلاح حقوقی و فقهی، به این زن ناشزه گفته می شود و ناشزه نفقه ندارد.

شرایط پرداخت نفقه

عقد دائم: نفقه برای عقد ازدواج دائم است و در عقد موقت زن مستحق نفقه نیست.

عدم نشوز زن: همین که زن حاضر به ایفای وظایف زناشویی باشد، مستحق نفقه خواهد بود. در صورت امتناع زن از وظائفی که قانوناً بر عهده اوست، مستحق نفقه نخواهد بود.

ضمانت اجرای نفقه

برای دریافت نفقه، زن و مرد باید توافق داشته باشند. اصولاً در روابط خانوادگی اخلاق و توافق مقدم بر مسائل قضایی است ولی اگر شوهر از پرداخت نفقه خودداری کرد، زن می تواند به دو صورت حقوقی و کیفری نسبت به حق خویش اقدام نماید:

کیفری: شکایت کیفری به دادسرا به اتهام ترک انفاق که پس از بررسی و اثبات آن، دادگاه مردی را که با داشتن استطاعت از پرداخت نفقه خودداری می‌کند طبق ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی از سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس محکوم می‌کند.

حقوقی: زن با ارائه دادخواست مطالبه نفقه به دادگاه خانواده، ‌شوهر را ملزم به پرداخت نفقه می کنند. در صورت عدم اعسار (توانائی مالی) زوج و توانایی بر پرداخت نفقه، زوج ملزم به پرداخت می شود. نفقه زوجه نه تنها شامل ایام جاری زندگی می شود، بلکه نفقه ایام گذشته نیز از طریق ارائه دادخواست حقوقی به دادگاه خانواده قابل مطالبه است و در صورت محکومیت مرد، مشمول قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی می‌شود.

محاسبه نفقه زن

زمانی که زن در دادگاه یا شورای حل اختلاف اقامه دعوای مطالبه نفقه می کند ، در واقع می خواهد که نفقه اش به وی پرداخته شود . حالا سوال مهمی که ممکن است مطرح شود این است که مبلغ نفقه زن چقدر است ؟ پاسخ به این سوال نیازمند ارائه توضیح در مورد محاسبه میزان نفقه زن است .

برخی مواقع زن و مرد با هم به توافق می رسند مبنی بر اینکه مبلغ نفقه زن چقدر باشد . در این حالت ، دیگر دادگاه وارد موضوع محاسبه میزان نفقه زن نمی شود . اما اگر زن و مرد بر سر میزان نفقه زن به تفاهم نرسیده باشند ، دادگاه باید میزان نفقه زن را محاسبه نماید . در این حالت ، قاضی ممکن است که به درخواست زن و یا مرد ، پرونده میزان نفقه زن را با صدور قرار کارشناسی به کارشناس تعیین نفقه ارجاع دهد .

در این حالت ، این کارشناس دادگاه است که باید میزان نفقه زن را محاسبه کرده و به قاضی اعلام کند . نحوه محاسبه میزان نفقه زن توسط کارشناس نفقه هم با توجه به سن زن ، میزان تحصیلات ، شغل و شأن خانوادگی او ، میزان نفقه این زن به لحاظ عرفی و مسائلی از این قبیل ، توسط کارشناس تعیین و حکم پردخت آن توسط دادگاه صادر می شود .

وبگردی