انتخابات ۱۴۰۰ و پدیده اصولگرایان مستقل/ این مستقل ها مستقل نیستند

محسن رضایی ، عزت الله ضرغامی ، سعید محمد ، امیرحسین قاضی زاده هاشمی و حسین دهقان چهره های اصولگرایی هستند که عزم ورود به انتخابات 1400 را دارند و به احتمال زیاد در هیچ صورت هم کنار نمی کشند. حتی اگر گزینه نهایی هیچ ساز و کار ائتلافی در جریان اصولگرایی نباشند، بازهم در عرصه می مانند.

به گزارش رکنا و به نقل از روزنامه شرق ، آنها تصور می کنند که در غیاب یا روزگار فترت رقیب اصلاح طلب، نه تنها جبهه اصولگرایان نیازی به نامزد واحد ندارند بلکه شاید با تکیه به توان فردی و ادبیاتی جدید چه بسا بتوانند رای بیشتری از بدنه مردمی جریان اصولگرایی و حتی غیراصولگرایی را به سبد خود بریزند. آنها تصور می کنند که از مسیر سیاست شخصی سازی شده به جای جریانی، از منظر تصویرکردن خود به عنوان یک قهرمان که توانایی حل مشکلات مردم را دارد، بهتر و بیشتر می توانند رای جذب کنند. برای همین روی ظاهر کلمه «مستقل» تاکید دارند بدون اینکه به لحاظ آبشخور فکری و سیاسی و حتی اقتصادی واقعا مستقل باشند.

در این میان برخی از این افراد رسما گفته اند دوگانه اصلاح طلب و اصولگرا را قبول ندارند تا همگام با مردم از پایان این دوگانه سخن گفته باشند درحالی که هویت سیاسی و شناسنامه کاری شان کاملا برآمده از این جریان سیاسی است. به نظر می رسد که الگوی سال ۸۴ و بیرون آمدن محمود احمدی نژاد از سبد رای برای برخی چهره های اصولگرایی نویدبخش است.

آنها تصور می کنند حتی اگر به علت تعدد نامزدها، انتخابات به دور دوم برود، باز هم شانس خواهند داشت برای همین برخی از آنها از هم اکنون شروع به شبیه سازی از احمدی نژاد کرده اند. در این میان، عزت الله ضرغامی به طور مشخص با الگوبرداری از احمدی نژاد جلو می رود. سعید محمد هم گزینه دیگری است که به نظر می رسد با تکیه بر جوان گرایی و کمتر شناخته شده بودن می خواهد خود را پدیده انتخابات 1400 کند.

محسن رضایی هم امید زیادی دارد که بالاخره همای سعادت روی دوشش بنشیند و با تمرکز بر مسئله اقتصاد به عنوان چالش اصلی این روزهای کشور، به عنوان یک اقتصادخوانده نظر مردم را به سوی خود جلب کند. قاضی زاده هاشمی هم اخیرا مصاحبه کرده و گفته وابسته به هیچ حزبی نیست و مستقل وارد عرصه انتخابات می شود!

ضرغامی صراحتا در توییتی ضمن احترام به همه نامزدها، رقبا، تشکل های سیاسی و تشکر از تلاش آنان برای مشارکت هرچه پرشورتر مردم در همه انتخابات ها، گفته بنای ورود به سازوکار های مرسوم را ندارد. او که نامش در بین گزینه های ۱۰نفره شورای وحدت اصوگرایان است، نخستین فردی است که رسما گفته تن به سازوکار این شورا نمی دهد.

دوره قبل، در انتخابات مقدماتی جمنا، ابراهیم رئیسی، زاکانی، بذرپاش، قالیباف و حاجی بابایی به عنوان پنج نامزد نهایی معرفی شدند. نفر بعدی نیکزاد بود و نفر بعدی ضرغامی. از این جمع، ابراهیم رئیسی به قوه قضائیه رفت و سایرین در مسئولیت های کلیدی مجلس یازدهم قرار گرفتند. اما دست ضرغامی از همین هم خالی ماند و شاید از همین رو ضرغامی می گوید که این شورا را قبول ندارد.

سعید محمد اخیرا گفته در بین عزیزانی که تا امروز مطرح شده اند، خودم را اصلح می دانم. او که خودش را مصداق رئیس دولت جوان انقلابی می داند هم در توییتی نوشته بود: «دولت جوان انقلابی در زمین سنگلاخ سیاسیون بی تقوا در حال جوانه زدن است. هرچند درختان فرتوت این جوانه را احاطه کرده اند، ولی باران رحمت خدا و آفتاب زیبای ولایت برای رویش آن کافی است». حسین دهقان هم در مصاحبه هایش گفته که زمان آن رسیده است که بر تمامیت خواهی دو جناح سیاسی نقطه پایان بگذاریم. محسن رضایی هم گفته با بحث اصولگرایی- اصلاح طلبی، مشکلات کشور به صورت ریشه ای قابل حل نیست و این بازی پایان یافته است!

قاضی زاده هاشمی هم گفته است: من کاندیدای هیچ حزبی نیستم. خودم را به عنوان فردی که با موضع جناحی سیاسی می خواهد وارد انتخابات شود، نمی بینم. من سال ۹۲ سخنگوی جبهه پایداری و به مدت حدود یک سال عضو شورای مرکزی جبهه پایداری بودم ولی چندین سال است که توفیق حضور در بین دوستانمان را از دست داده ام. علاقه مندم که مواضع مستقل تری داشته باشم. بنده خودم را جزء جریان انقلابی می دانم ولی هیچ ارتباط تشکیلاتی و سازماندهی شده با هیچ گروه و جریان سیاسی موجود در انتخابات ۱۴۰۰ ندارم. ممکن است بعدا برخی از اشخاص و جریانات از آدم حمایت کنند و این موضوع دوم است.

به نظر می رسد بخشی از این نامزدها از شیوه ای که ابراهیم رئیسی در سال ۹۶ پی گرفت و در بیانیه ای اعلام کرد که فارغ از گروه بندی های سیاسی رایج وارد عرصه انتخابات می شود، تبعیت می کنند. اما نکته ای که در نظر گرفته نمی شود، این است که گویا آن بیانیه در هماهنگی کامل با سازوکار ائتلافی اصولگرایان در همان زمان بوده است.

در آن زمان، جمنا یا همان جبهه مردمی نیروهای انقلاب در واکنش به اظهار نظرهایی که گفته می شد رئیسی می خواهد مستقل وارد انتخابات شود نوشته بود: تعبیر «فارغ از گروه بندی های سیاسی» که در بیانیه اعلام کاندیداتوری حجت الاسلام رئیسی آمده، عینا برگرفته از اساسنامه جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی است و جبهه نیز در اساسنامه خود تاکید کرده است که فراتر از گروه بندی های سیاسی قرار دارد و مهم تر از آن اینکه اعلام شد اطلاعیه جناب آقای رئیسی با اطلاع و مشورت هیئت رئیسه جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی بوده و ایشان به وحدت نیروهای انقلابی متعهد و پایبند است.

سوالی که باید به آن پاسخ داد، این است که آیا اساسا در سیاست ایران امکان فعالیت مستقل از جریان ها و جناح های سیاسی یا حتی مستقل از حاکمیت ممکن است؟ آن نامزدی که شعار زیر میز زدن می دهد آیا بیشتر به دنبال جلب توجه افکار عمومی و بالابردن تابلوی «من متفاوتم» نیست؟ آن هم با سوءاستفاده از مردمی که به نظر می رسد از هر دو جناح عبور کرده و به دلایل مختلف، زیست سیاسی- مدنی شان را ورای فعالیت احزاب و جناحین رسمی دنبال می کنند/

وضعیت جلیلی و قالیباف

به نظر می رسد که در شرایط فعلی، اوضاع فعلا برای دو رقیب انتخاباتی سال ۹۲ خوب نیست. آنها که تجربه شکست و رقابت با هم را دارند، بعید است این بار وارد بازی ای شوند که به جز خودشان ده ها بازیگر هم دارد. آن هم درون جریان اصولگرایی. صراحتا یا تلویحا از هر دو اینها نقل شده که ورودشان به کارزار انتخابات تنها در شرایطی است که تنها گزینه جریان اصولگرایی شوند. اتفاقی که شاید تا پیش از این ممکن بود اما حالا با تغییراتی که در فضای سیاسی به ویژه در اردوگاه اصلاح طلبی رخ داده شاید دیگر ممکن نباشد.

شانس نامزدهای مجلسی

به جز قالیباف که همچنان در مظان نامزدی است و سخنان و شروطی به نقل از او منتشر و تکذیب می شود اما دو عضو دیگر هیئت رئیسه مجلس هم اعلام نامزدی کرده اند؛ قاضی زاده هاشمی و علی نیکزاد. اما به نظر می رسد این سه نفر اگر به نامزد واحد اصولگرایان یا یکی از خروجی های ائتلافی بدل نشوند، قطعا شانس زیادی برای بردن نخواهند داشت.

این تصور هم بین بدنه مردمی جریان اصولگرا و هم بین خود نمایندگان وجود دارد که آنها مجلس را پله رسیدن به پاستور کرده اند. ظنی که البته درباره شخص قالیباف از همان ابتدا وجود داشت و حتی برای ممانعت از نامزدی او بخشی از جریان اصولگرایی به دنبال گرفتن تعهد از قالیباف بود تا بین نامزدی برای ریاست مجلس و دولت یکی را انتخاب کند اگرچه درنهایت هم موفق نشد.

تا جایی که غلامرضا نوری قزلچه، نماینده مردم بستان آباد و سخنگوی فراکسیون مستقلین ولایی در گفت وگویی به احتمال کاندیداتوری رئیس مجلس و نواب او در انتخابات ریاست جمهوری واکنش نشان داده و گفته است: «اعلام حضور اعضای هیئت رئیسه مجلس در انتخابات ریاست جمهوری آسیب جدی به مجلس وارد کرده است. سودای نمایندگان برای رئیس جمهورشدن باعث شده که مقداری چالش ها و اصطکاک هایی با دولت پیش بیاید و با دولت رقابت کنند که این عدم تعامل با دولت، در یک سال گذشته به شرایط اجتماعی کشور آسیب زد. یکی از آثار دیگر آن است که وقتی، رقابتی پیش می آید تعامل و همکاری را به حاشیه می برد و ارتباطات و تعاملات را دچار اختلال می کند. آقایان خود را در قوه مقننه مستاجر موقتی احساس می کنند و برنامه بلندمدت و چهارساله با شوق و ذوق ندارند، این هم آثارش را در مجلس و بدنه اداری مجلس می گذارد و موضوعات زودگذر و شعاری بولد می شود و موضوعات اساسی خیلی، مطرح نمی شود ... اینکه دسته جمعی به سمت ریاست جمهوری برویم و همه چیز را به حاشیه ببریم مجلس را تخریب و تضعیف کرده ایم ... نباید مجلس را سکوی پرتاب ریاست جمهوری دانست.» آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

وبگردی